Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599219
   « Vissza

Falatnyi falmászótörténet – költözik a GI Klub

 « Cikkek és hírek 
2016. március 21.
 

     Mach András, Sashalmon élő asztalosmester öt évvel ezelőtt a műhelye melletti üres helyiséget alakította át falmászóklubbá. Tette ezt azért, mert maga is lelkes sziklamászó volt, és szerette volna az általa szerzett élményeket másokkal is megosztani. Kapóra jött neki, hogy a műhelyével szomszédos Kapufa söröző bezárt, és sokáig üresen állt a helyiség a Piros Rózsa utcában. Egy kocsmában persze nem könnyű falmászóklubot berendezni, ám Mach András igen kreatív ember, aki ezt a feladatot is megoldotta.

kepfile

     A boulder kötél nélküli mászást jelent, kisebb sziklák felszínén. Ennek a mászásfajtának létezik már egy beltéri változata is, ahol épített műfalon, mesterséges fogások és lépések segítségével lehet különböző utakat megmászni. Itt nem az a lényeg, hogy minél magasabbra jusson a mászó, hanem az, hogy minél technikásabb utakat másszon meg. A mászás ezen fajtája kiválóan alkalmas főként a karok, ujjak és a hát erősítésére, illetve a hasat, a lábat és a feneket is megdolgoztatja. És, ami fontos, hogy viszonylag kis helyen is ki lehet alakítani.       Nos, ez történt Sashalmon, ahol 2010 novemberében nyílt meg a Kertváros első és ez idáig egyetlen falmászó klubja. A létesítmény az első négy évben a szomszédos RAFC Falmászó Szakosztályaként üzemelt, majd 2014 januárjában GI Fal és Sportmászó Klub és Sportegyesület néven önálló klubbá alakult.
     A klubnak köszönhetően a falmászás az elmúlt öt évben komoly népszerűségre tett szert a kerületben. A Piros Rózsa és az Őrmester utca sarkán található helyiséget ellepték a gyerekek, de a falmászást a klub mobilfalának köszönhetően a kerület nagyobb rendezvényein bárki kipróbálhatta.

   – Megpróbáltunk más területeken is aktívnak lenni – mondta Mach András –, táborokat és versenyeket szerveztünk, az iskolai testnevelésórákon népszerűsítettük a falmászást. Jó kapcsolatot építettünk ki a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetséggel. Az általunk szervezett GI Boulder Jam verseny előbb Magyar Kupa fordulóvá nőtte ki magát, majd fokozatosan az egyik legnagyobb hazai mászóverseny lett belőle. 2015-ben kétszázan neveztek rá, köztük több külföldi versenyző is volt.
    A fentiekből úgy tűnhet, a falmászás egy igazi sikertörténet lett a kerületben. Ennek azonban ellentmondani látszanak az elmúlt hetek történései. Előbb az alapító, ötletgazda Mach András mondott le az elnöki posztról, majd az is kiderült, hogy a jövőben egy székesfehérvári falmászó egyesület (a Mozogj Kreatívan SE) veszi át a sashalmi klub működtetését. Ők azonban nem az egykori sashalmi kocsmahelyiségben képzelik el a jövőjüket.

    – A mindennapi működés sok gondot okozott – indokolta a történéseket Mach András –, hiszen köztudott, hogy a sport nem egy nyereséges gazdasági tevékenység. 2010-ben azt gondoltuk, hogy a jó működés eredményeképpen, ha nyereséget nem is termelünk, de legalább veszteség nélkül tudjuk üzemeltetni a klubot. Nos, ebben tévedtünk. Mint ahogy azt is el kell ismerni, hogy az alapító csapat lelkesedése is megkopott az évek során. Így túl sok feladat hárult rám, ami hosszú távon a klub működésének sem kedvezett volna, amire mindenképpen megoldást kellett találnom.
    Így került képbe a székesfehérvári klub, amely jó példa egy ilyen típusú sportegyesület üzemeltetésére. Grósz Ákos, a Mozogj Kreatívan SE egyik vezetője maga is lelkes falmászó, így jól ismerte Mach Andrást és az általa vezetett klubot.

    – 2009-ben nyitottuk meg az első mászótermünket Fehérváron, amelyet azóta már kétszer nagyobb helyiségbe kellett költöztetnünk – mondta. – Akkor is egy megszűnő félben levő egyesületet kellett a halottaiból feltámasztani, így ez a feladat nem ismeretlen a számunkra.
A székesfehérvári Red Rock mászóterem a város központjától nem messze 130 négyzetméteren fogadja a mászni vágyókat. A fővárost azonban nem lehet a megyeszékhellyel összehasonlítani.
  – Szeretnénk a GI Klubnak egy olyan helyet találni, amelyet a város bármely pontjáról könnyen lehet megközelíteni. Adja magát, hogy valamelyik metró nyomvonala mellett kellene új helyszínt találni. A tervünk, hogy fokozatosan egy 3-400 négyzetméteres falmászó-centrumot alakítsunk ki, ahol versenyeket lehet rendezni, és ahol előadások, rendezvények megtartására, illetve akár fitneszedzésekre is lehetőség van. Ugyanakkor szeretnénk a klubbal együtt az itt tapasztalt családias légkört is megörökölni, és továbbvinni, így a helységválasztásnál fontos szempont lesz, hogy a kertvárosi falmászók is könnyen odajuthassanak.

     A GI Klub költözése várhatóan tavasszal történik majd. A kiürülő sashalmi helyiség pedig várja az újabb kreatív ötleteket. A kocsma és a falmászóklub már kilőve.                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez