Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603397
   « Vissza

A Saul fia szobrot kapott

 « Cikkek és hírek 
2016. március 21.
 

     Az Oscar-díj átadását minden évben nagy felhajtás övezi. A magyar ember azonban ezt távolról és szkeptikusan figyeli csak, mondván nagy pénzből lehet nagy kasszasikereket készíteni, és az amerikai gigaprodukciókkal a magyar filmgyártás sosem fog tudni versenyezni. Az amerikai közvélemény (annak képviseletében pedig a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia) a külföldi filmeket amúgy is csak félvállról veszi, a nem amerikai filmek számára mindössze egyetlen díjat alapítottak. Ezért pedig túl sok ország túl sok filmje szokott versenybe szállni.

kepfile

A film első asszisztense, Kolos István Rákosszentmihályi lakótársunk

      A magyar filmművészet erejét bizonyítja, hogy ennek ellenére számos hazai szakember részesült már Oscar-díjban. Igaz, többségük nem magyar színekben vette át az aranyszobrocskát. Magyar szakember eddig két alkalommal kapott ilyen magas rangú elismerést, Rófusz Ferenc 1981-ben A légy című animációs filmjéért, illetve egy évvel később Szabó István a Mephisto-ért. Azóta viszont 34 esztendő telt el. Ez alatt nem hogy magyar győztes, de még magyar jelölés is mindössze csak kettő – a Redl ezredes és a Hanussen – volt. Aztán egyszer csak felbukkan egy megrázó történet, a Saul fia, amely rövid idő alatt minden lehetséges díjat bezsebel. Nos, ennek köszönhetően az idei Oscar-díjátadást már mi is közelebbről és nagyobb érdeklődéssel szemlélhettük. Mivel Nemes Jeles László filmje bekerült az Oscar-esélyes alkotások közé, a főváros több pontján is közös gálanézést szerveztek. Kolos István, a Saul fia című produkció Rákosszentmihályon élő első asszisztense az Ötkerben izgult a Los Angelesben levő kollegáiért.
    – Megpróbáltam figyelemmel kísérni a díjátadást, ami nem volt könnyű, mivel jelen pillanatban is egy produkcióban, a Budapest Noir című film forgatásán dolgozom. Márpedig munka mellett hétfőn hajnali öt órakor nehéz frissnek és üdének lenni. Én sem tudtam sokáig az Ötkerben maradni, hanem hazamentem, és otthon követtem az eseményeket. Közben nem tagadom, néha elszundítottam, de a fontos pillanatban sikerült fent lennem.
     Hajnali öt órakor bontották ki azt a borítékot, mely a legjobb külföldi film címét tartalmazta. A győztes bejelentése Kolos Istvánt is felébresztette.
     – A Saul fia győzelme egy fantasztikus siker, melyre én is nagyon büszke vagyok. Egy ilyen produkciónak részese lenni, a stáb minden tagjának életre szóló élményt jelent.
     Kolos István az első asszisztense volt az immár Oscar-díjas magyar filmnek. Az ő munkája elsősorban a forgatásra korlátozódott, ám a filmkészítés ezen szakaszában ő volt az, akinek mindenről tudnia kellett, akinek mindet át kellett látnia, és aki mindent koordinált. Magyarán a készülő produkció szíve és lelke volt.
      – Először akkor láttam a filmet, amikor az utómunkálatokból még jó néhány simítás hátra volt. A kész alkotást pedig a magyarországi díszbemutatón néztem meg. Azóta folyamatosan más produkciókban dolgozom, így nem volt időm a Saul fiát újranézni. Természetesen nagyon szorítottam a film sikeréért. Most, hogy megkapta az Oscart, tervezem is, hogy ismét felidézem a forgatás emlékeit, ám, biztos, hogy ehhez egy mozit választok majd, mert ez a film igazán széles vásznon és közönség jelenlétében hatásos.

kepfile

     A 88. Oscar-gálán 34 év után ismét egy magyar filmet díjaztak. Ez pedig végre a magyar filmművészetre irányította a nemzetközi szakma figyelmét. Régen fordult elő, hogy egy magyar filmről annyit cikkeztek és beszéltek volna, mint tették ezt a Saul fia esetében. A fokozott figyelemből pedig nemcsak a rendező és a főszereplő, hanem a stáb többi tagja, illetve a többi magyar film is profitálhat majd. Nemes Jeles László rendező szerint a sikerből minden kollégája kivette a részét, az immár Oscar-díjas első asszisztensünkre pedig mi is büszkék lehetünk. Ő ugyanis valószínűleg az egyetlen magyar filmes szakember, akinek a szakmai önéletrajzában az Arany Medve, az Arany Pálma és az Oscar-díj is szerepel.

                                                                                                                           Riersch Tamás

Lapzárta után. A Saul fia sikersorozata itthon is folytatódott: a Március 15-i nemzeti ünnepen ugyanis a film alkotói közül hárman, Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő és Erdély Mátyás operatőr is Kossuth-díjat kapott.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez