Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603431
   « Vissza

Visszavennék az iskolákat

 « Cikkek és hírek 
2016. február 16.
 

Csömör Nagyközség Önkormányzatának sajtóközleménye a helyi alapfokú oktatási intézmények teljes átvételének szándékáról

kepfile

    Csömör Nagyközség Önkormányzata 2015 őszén egyhangú képviselő-testületi döntés alapján azzal kereste meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes köznevelési államtitkárságát, hogy akár a jelenlegi törvényi kereteken belül, akár azok megváltoztatásával biztosítsa, hogy a település helyi oktatási intézményei önkormányzati fenntartásba kerülhessenek. Sajnos a több mint két hónapja elküldött hivatalos megkeresésre semmilyen válasz nem érkezett a minisztériumtól.
    Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a központosított állami rendszer szükségszerűen korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé oktatási intézményeink megfelelő hatékonyságú, a gyermekek és szülők, illetve általában a társadalom elvárásait megfelelő mértékben figyelembe vevő működését. Nagyközségünk ráadásul a folyamatos helyi diáklétszám-növekedés miatt is komoly intézménybővítés és infrastrukturális fejlesztés előtt áll, ami különösen fontossá teszi a tervezhetőséget e téren. Ennek viszont éppen az lenne az egyik feltétele, hogy a fejlesztést végrehajtó és egyúttal költségviselő önkormányzat, képviselve a helyi közösség szándékait és igényeit, megfelelő ráhatással bírjon az intézmények jövőbeni fejlesztésére nézve.
    Az iskolák 2013-as állami átvétele óta, a folyamatos infrastrukturális és eszközfejlesztések mellett, több területen is évente sokmillió forint értékű szakmai-pénzügyi támogatást nyújt Önkormányzatunk a helyi általános iskolának és zeneiskolának, annak érdekében, hogy az intézményekben folyó munka szakmai feltételei, illetve a pedagógusok megbecsülése legalább megközelítse a 2013 előtti szintet, amikor is kiváló együttműködés jellemezte az intézmények és a fenntartó önkormányzat kapcsolatát.

    Meggyőződésünk, hogy ismét lehetőséget kell biztosítani az önkormányzatoknak a teljes „fenntartói” és „működtetői” feladatok ellátására. Ezzel elérhető lenne ismét, hogy a helyi társadalom közvetlen kontrollja mellett működő önkormányzatok nem csak a korábbiakhoz hasonlóan, „jó gazda módjára” legyenek az iskolák fenntartói, hanem, hogy minden tekintetben a lehető legjobb feltételeket biztosíthassanak a településen élő gyermekek későbbi boldogulásában meghatározó szerepet játszó alapfokú nevelő-oktató munkának.

    Csömör, 2016. február 3.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez