Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602023
   « Vissza

Veszélyes kis növény a hóvirág

 « Cikkek és hírek 
2016. február 16.
 

kepfile

Szálanként 10 ezer büntetés, tíz szál felett három év börtön

     Árpádföldön kinyílott a hóvirág. Nyílott nyilván erdőn-mezőn is, de a képen látható virágok a kertben bújtak elő, nem sokkal azután, hogy elolvadt a hó. A virágokkal kapcsolatban nyomban nagy vita kerekedett, hogy akkor most szabad-e ezeket leszedni, vagy tilos.
     Mint emlékezetes, 6-8 éve szűnt meg a hóvirágok tömeges utcai árusítása, állítólag olyan módszerekkel és olyan tömegben szedték a hóvirágot, hogy az a virágocska fennmaradását veszélyeztette. Tépték hagymástól, felszedték a legszebb növényeket, így csak a satnyák maradtak, azok pedig magot hozva nem biztosították megfelelően a hóvirág sajátos (magról és hagymáról történő) fejlődését. Az új törvény alapos védelemben részesítette a hóvirágot, szálanként 10 ezer forintban szabva meg a büntetést, aki pedig hagymástól szedte ki a növényt, a bírság a háromszorosára emelkedett.
     Ekkor született az a vicc, hogy a börtönben három elítélt beszélget, hogy ki miért van itt. Az egyik mondja, hogy ő elkötött és rommá tört egy egymilliós autót. A másik elmondja, hogy ő sikkasztással okozott kétmilliós kárt. Mire mondja a harmadik, hogy ő hárommilliós kár miatt csukták le. – Na, te vagy itt a legmenőbb közöttünk, mit csináltál? – Hát hóvirágot szedtem...
     A drákói szigor a kertben termett hóvirágra természetesen nem vonatkozik. Ha magától nem terem a kertben, akkor hóvirág hagymát lehet vásárolni, és azt kisebb csomókba kell elültetni, egymástól 10-15 centiméteres távolságra. Az ültetésre leginkább ősszel, de enyhe tél esetén akár december-januárban is sort lehet keríteni, és február-március táján már virágzik is a hóvirág. Ha nem tépjük le, akkor a virág magot nevel, és azt elhullajtva hamarosan gyarapodni kezd a pár tőből álló telep. Idővel ezeket érdemes szétültetni.
     Szóval az árpádföldi kerti hóvirágot szabadon lehet leszedni, de ha már közterületre (például utcára, netán buszra) merészkedünk vele, akkor érdemes két tanúval ellátott írásos bizonyítékot vinni, hogy egy váratlan hatósági eljárás esetén igazolni tudjuk az eredetét. Célszerű azt is bizonyítani, hogy hová szándékozunk vinni a hóvirágot, mert az utcai árusításra külön engedélyhez szükséges, és a kézben tartott csokor további félreértésekre adhat alkalmat.
      A csokrocska praktikusan legfeljebb 9 szál hóvirágot tartalmazzon, mert (szálanként 10 ezer forinttal számolva) 100 ezer forint elkövetési érték felett a cselekmény már bűncselekmény, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha nincs ki a tíz szál, balul sikerült hatósági félreértés esetén is el tudjuk kerülni a 3 nap előzetest, meg a rabosítást... Szóval ilyen veszélyes kis jószág ez a hóvirág! (F)



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez