Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600865
   « Vissza

A legfontosabb tudnivalók a beiskolázásról!

 « Cikkek és hírek 
2016. február 16.
 

Ötödik alkalommal rendezték meg a Kertvárosi Iskolaválasztót az Erzsébetligeti Színházban február 6-án, szombaton. A beiskolázási időszakhoz közeledve komoly segítséget jelent egy ilyen rendezvény a szülőknek ahhoz, hogy megismerkedhessen a beiskolázás folyamatával és a kerületi általános iskolákkal, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy megtalálják a gyermeknek leginkább megfelelő tanintézményt.

kepfile

Kovács Péter polgármester, háttérben az igazgatók. A jelentkezők túlnyomó többsége abban az iskolába kerül, amelyikbe szeretne

    Az iskolaválasztón a szülők megtudhatták, hogyan is történik a beiratkozás, mi a menete a beiskolázásnak, majd ezt követően a kertvárosi általános iskolákat mutatták be az intézmények igazgatói. A bemutatkozások után a szülők feltehették kérdéseiket, majd a színház termeiben felállított standoknál személyesen is kérdezhettek az iskolák képviselőitől, a leendő elsős osztályfőnököktől.

     Elsőként Kovács Péter polgármester köszöntötte a megjelent szülőket, aki arról beszélt, hogy az önkormányzat és a Klik közös iskolaválasztó rendezvénye egy olyan fórum, ahol minden érintett kellően tájékozódhat arról, melyik iskola mit tud, mi az erőssége. Ugyan a Facebookon is lehet jó tanácsot kapni a másik szülőtől egy adott iskoláról, de az első kézből szerzett információ a leghasznosabb. Minden gyereknek iskolába kell mennie, ami nem lehetőség, hanem kötelezettség számukra.
     Jó hír a szülőknek, hogy itt, a Kertvárosban majdnem minden gyerek abba az iskolába járhat, ahová szeretne. Ugyan csak a körzetes iskolába kötelező felvenni a gyerekeket, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentkezők 95-99 százaléka oda kerülhet, ahová szeretne.
     A polgármester arról is biztosította a családokat, hogy mivel a kertvárosi iskolák mindegyike magas színvonalú, ezért szinte mindegy, hová kerül a gyerek, mindenhol megtanul olvasni, írni, számolni és mindenhol nagy szeretettel fogják őt várni. Az iskolák között nincs különbség, a kerületi oktatási intézmények a budapesti átlag fölötti szinten állnak, így mindenhol megvan az esély arra, hogy utána jó középiskolába kerüljön a diák. A legfontosabb az, hogy jó tanítót válasszunk a gyermeknek, olyat, aki szimpatikus számára. Az első két-három év a legfontosabb, utána már mindenki a képességeihez mérten fog fejlesztést kapni az adott intézményben.
     A XVI. kerületben nagyon jó az együttműködés az önkormányzat és a helyi Klik között, itt nincsenek problémák. A kertvárosi pedagógusok mind felkészültek, Kovács Péter nyugodt szívvel ajánlja bármelyik iskolát a családoknak.

     A polgármestert Kovács Katalin, a Klik tankerületi igazgatója követte, aki a legfontosabb konkrétumokat mondta el a beiratkozás folyamatáról.

     Ki a tanköteles gyerek?
     Az a gyermek az, aki abban az évben, melynek augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, legkésőbb a következő évben tankötelessé válik. Aki idén augusztus 31-ig 6 éves lesz, az tehát idén, de legkésőbb jövő szep­temberben iskolába kell, hogy menjen.
     Egy évvel meghosszabbítható ez az időpont a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján. A szülő viszont azt is kérheti, hogy a még nem 6 éves gyerek – vagyis aki augusztus 31-ig még nem tölti be a hatodik életévét – iskolába menjen. Ebben az esetben a kormányhivatal szakértői vélemény alapján határozza meg, teljesíthető-e a kérés.

     Ki dönt a tankötelezettség teljesítéséről?
     Az óvoda vezetője dönt erről. Ha nem jár óvodába a gyerek, akkor szakértői vizsgálaton a bizottság dönti el, iskolaérett-e a gyermek. Ha nincs egyetértés a szülő és az óvoda között, akkor is iskolaérettségi vizsgálatra kell menni, ahol döntés születik erről.

     Mikor lesz a beiratkozás?
     A kormányhivatal határozza meg az időpontot. Pontos dátum még nincs kiírva, de április hónapban tartják. Három napot ölel fel a beiratkozás időszaka.

     Mit kell vinni a beiratkozásra?
     A beiratkozáskor igazolni kell a gyermek személyazonosságát és lakcímét. Személyigazolványt nem feltétlenül kell vinni, csak akkor, ha van! Helyette a gyerek születési anyakönyvi kivonata is megfelelő igazolásnak számít. Ezen felül a lakcímkártyát és az iskolaérettségi óvodai szakvélemény eredeti példányát is be kell mutatni a jelentkezéskor.

     Hova kell menni beiratkozni?
     Elsősorban a körzetes iskolában kell beiratkozni. Az iskolai körzetek a Kertvárosban évek óta nem változtak. Elsőként tehát a körzetes általános iskolában kell jelentkeznünk, itt kell leadni az óvodai szakvéleményt is. Ha nem a körzetes iskolába szeretnénk beíratni a gyereket, akkor jeleznünk kell, hogy nem ide fog jön, hanem egy másik választott iskolába.

     Kit kell felvennie az iskolának?
     Az iskolának elsősorban az adott körzetbe tartozó gyereket kell felvenni, vagyis aki életvitelszerűen a körzeten belül lakik. Az életvitelszerű ott tartózkodást idén már nem kell igazolni. Tavaly még szükség volt a védőnői ellátás igénybevételéről szóló igazolásra akkor, ha a beiratkozás időszakához közel jelentettek be egy gyereket egy új lakcímre, idén viszont már nincs erre szükség.
     Akinek állandó lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye az iskola körzetében van, az körzetesnek számít. Elsőként az állandó lakcímet nézik, a tartózkodási helyet csak akkor veszik figyelembe, ha nincs állandó lakcíme a gyereknek.

    Ha a körzetes gyerekek után még van üres hely az iskolában, akkor utána a felvételi sorrend a következő: előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, közülük is elsőként a kerületi gyerekeket.
     Ezek után, ha még mindig van hely, akkor sorsolás nélkül is felvehető a különleges helyzetű gyermek. A különleges helyzetnek négy kritériuma van, elegendő, ha ezek bármelyikének megfelel a család: ha a szülő vagy testvér fogyatékkal élő, ha a testvér az adott iskolába jár jelenleg, ha a gyermek lakóhelye az iskola címétől 1 kilométeren belül található, ha a szülő munkahelye az adott iskola körzetében található. A különleges helyzetű gyerekek között is előnyben részesül a kerületi gyermek.
     Mindezek után, ha még mindig van hely az iskolában, felvehető a többi kerületi gyerek, végül pedig a kerületen kívüliek jöhetnek. Akinek bármilyen további kérdése lenne a beiratkozásról, hívhatja Kovács Katalin tankerületi vezetőt a 06-1-795-8240-es telefonszámon.

    Koács Péter és Kovács Katalin tájékoztatója után Vin­cze Judit, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVI. kerületi tagintézményének vezetője mondott néhány hasznos tanácsot a szülőknek az iskolaérettségről. Végül 3 percben a kertvárosi iskolákat mutatták be az oktatási intézmények igazgatói: a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját, Vámos Tibort a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola vezetője, Tóth András követte, majd a Sashalmi Tanodát Kovácsné Géczy Beatrix, a Móra Ferenc Általános Iskolát dr. Jeszenszkiné Gallai Gabriella, a Lemhényi Dezső Általános Iskolát Dienes Anna, a Kölcsey Ferenc Általános Iskolát Dobre Lajos, a Jókai Mór Általános Iskolát Bohus Mihály, a Herman Ottó Általános Iskolát Kocsis Tóth Mariann, a Centenáriumi Általános Iskolát Horváthné Sabáli Éva, a Batthyányi Lajos Általános Iskolát Dunavölgyi Illés Sándorné, az Arany János Általános Iskolát Jávor Annamária, végül pedig a Göllesz Viktor Beszédjavító Iskolát Tarnai Klára mutatta be.



 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez