Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598178
   « Vissza

Világújdonság a kerületben: Nordic walking – receptre

 « Cikkek és hírek 
2016. február 16.
 

 Március 1-től a XVI. kerületi háziorvosi rendelőkben, a szakrendelőben és a védőnőknél is ott lesznek azok a receptek, melyekkel nordic walking edzésekre utalhatják be a kerületi lakosokat – ez az egészségügyi ellátási forma feltehetőleg világújdonságnak számít.

kepfile

Bisztrai György, a nordic walking kerületi mestere

  A kerületünk sok mindenben úttörőnek számít. Többek között a mozgás, különösen a nordic walking népszerűsítésében is. Köszönhetően Bisztrai György egykori atlétaedzőnek, aki ezt a mozgáskultúrát meghonosította a kerületben, illetve Kovács Péter polgármesternek, aki az első pillanattól támogatta a botos edzéseket. Bisztrai György – 2006-ban a nordic walking eddigi egyetlen világbajnokságának egyetlen magyar résztvevője volt – 2009 márciusában kereste fel a kerület vezetőjét, hogy rávegye őt a nordic walking népszerűsítésére.
   Az első bemutató edzést még a felújítás előtti Havashalom parkban tartotta, melyen Kovács Péter polgármester is részt vett. Bisztrai György a tőle kapott biztatástól olyannyira lendületbe jött, hogy az eredetileg tervezett heti három edzés helyett néhány hét múlva már ötöt tartott a kerületben. Nagyrészt a mátyásföldi repülőtér mellett, ahol egykor maga is felkészült a világbajnokságra.
  Az edzések közül az elmúlt hét évben még egy sem (!) maradt el. Bisztrai György ugyanis még vasár- és ünnepnapokon (karácsonykor, újévkor) is a terepen várja a mozogni vágyókat, ha pedig bármilyen okból kifolyólag mégsem tudja személyesen levezetni az edzést, akkor gondoskodik helyettes trénerről.. A lendületétől mindenki – idős és fiatal – szárnyakat kap, ám ő nem elégszik meg ennyi sikerrel. Nemrég ugyanis egy újabb ötlettel kereste meg a polgármestert.
    Bisztrai György terve szerint a nordic walkingozást akár az orvosok is ajánlhatnák. Mondjuk úgy, hogy a betegek az orvosságok mellé egy másik recepten nordic walking edzéslehetőségeket is kapnának. Ezek ugyanis az önkormányzat jóvoltából 2009 óta ingyenesek a kerületben. Kovács Péter polgármestert erről sem kellett sokáig győzködni, azonnal a támogatásáról biztosította a kezdeményezést, amely dr. Kiss Mariannától, a Jókai utcai Szakrendelő igazgatójától is megkapta ugyanezt.

kepfile 

     Így 2016. március 1-től új mérföldkövéhez érkezhet majd a nordic walking a Kertvárosban (és valószínűleg az egész világon is). Aznaptól ugyanis a kerület hatvan egészségüggyel kapcsolatos pontján, az összes háziorvosnál, a szakrendelő legtöbb rendelésén, illetve a védőnőknél is kaphatók lesznek majd a nordic walking receptek, melyek remélhetőleg ily módon még több emberhez jutnak el majd. S ha közülük néhány úgy gondolja majd, hogy a gyógyszeres kúra mellett a javasolt mozgásterápiát is kipróbálja, már megérte a próbálkozás.
                                                                                                                                               Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez