Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603672
   « Vissza

Kerületi siker is a Saul fia

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

kepfile

A film első asszisztense, Kolos István Rákosszentmihályi lakótársunk 

     Huszonhét év után ismét jelöltek egy magyar filmet az Oscar-díjra. A világ legrangosabb filmes elismerését Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia kaphatja meg. Az évtizedes tabukat ledöntő alkotás a lágerekben működő sonderkommandók működését tárja a nézők elé, és a nehéz téma művészi egyedi ábrázolása minden országban nagy tetszést arat. A Saul fia sikersorozata az első bemutató óta tart, és remélhetőleg még egy darabig nem is ér véget. Azt követően, hogy a világ egyik legjelentősebb filmes eseményén, a Cannes-i fesztiválon a zsűri nagydíját, az Arany Pálmát nyerte el, nemrég az Oscar-díj előszobájának számító Hollywood-i filmes fesztiválon a Golden Globe-ot is megkapta. Ezzel máris történelmet írt, korábban ugyanis ezt az elismerést még magyar film nem érdemelte ki. A Golden Globe is azt bizonyítja, Amerikában is szeretik Nemes Jeles László filmjét, amely mindenképpen jó jel a február 28-i Oscar-díjátadás előtt. A szakma nem mellesleg a legjobb külföldi filmnek járó elismerésre a Saul fiát tartja a legesélyesebbnek. Az Oscar-szobor elnyerése pedig az eddigi sikerekre tenné fel a koronát.
     Hogy Oscar-díjas lesz-e a Saul fia, az a Kertvárosban is kulcskérdés. A film első asszisztense, Kolos István ugyanis Rákosszentmihályon lakik. A szakember már eddig is kuriózumnak számított a hazai filmes szakmában. Jelenleg ő az egyetlen magyar filmes, aki Arany Medve – Berlin (2012-ben Fliegauf Bence a romagyilkosságokról szóló Csak a szél című filmje nyerte a zsűri nagydíját a Berlinárén, mely alkotásnak szintén Kolos István volt az első asszisztense), Arany Pálma – Cannes és Golden Globe-díjjal (Hollywood) rendelkezik. Ha ezek mellé az elismerések mellé az Oscar-t is megkapná a film, az Kolos Istvánt is halhatatlanná tenné.
    De ki is az az első asszisztens? Nos, egy film alkotásának lelke és motorja. Az ő feladata a forgatás előkészítése, a különböző részlegek informálása és összehangolása, a jelenetek levezénylése, és a nyugodt, alkotó légkör megteremtése a forgatás alatt. Ebben a filmben számtalan hosszú snitt van, amelyben minden mozdulatnak klappolnia kellett. Volt olyan jelenet, amit előtte másfél napig próbáltak.
     Kolos István nem az a fajta, aki a piros szőnyegen fotóztatja magát. Ő a munkában hisz, ennek megfelelően szeret inkább a háttérben maradni. Jelenleg egy magyar filmes produkció előkészítésén dolgozik, melynek forgatása február 8-án kezdődik. Az Oscar-átadás előtti időszakban is dolgozni fog, de a díjátadást természetesen figyelemmel kíséri, elvégre a film sikere az ő munkáját is dicséri.
                                                                                                                                             Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez