Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602202
   « Vissza

A MÁV-é lesz a HÉV? Kerepes nem vállalja a különbözetet

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

    Mint az ismert, az iparűzési adót a főváros szedi be és egy törvényi mechanizmussal ezt a forrást megosztja a kerületekkel. Az országgyűlés évzáró ülésén csökkentette a kerületek jussát, hogy a fővárosnak több pénze maradjon a BKV működtetésére. A közigazgatási határokon túlfutó járatok fenntartása viszont nem képezik Budapest törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladatait. Tarlós István főpolgármester többször is bejelentette, február végéig biztos nem Cinkotán lesz a gödöllői-HÉV végállomása (magyarul addig bizonyosan fenntartják az agglomerációs tömegközlekedést).

kepfile

Békebeli mechanikus váltóállító berendezés a Cinkotai HÉV-állomáson, háttérben az asztalnál Zentai László forgalmi szolgálattevő

    De azután…?
    A Budapesti Közlekedési Központ, a BKK-tól kapott adatok szerint szerint a H8-H9-es HÉV-vonalán egy átlagos tanítási napon a 90-es években kb. 40.000, a 2010-es évek elejétől 30-35000 felszálló utas jelentkezik. Ez a szám évek óta stagnál. Az utasok a HÉV ágazat vonalain átlagosan a költségek ötödét fizetik meg. (Az „első ajtóssá” tett buszvonalakon lényegesen többet.) Ez az arány a 80-as években is ilyen volt, csakhogy akkor még jelentős teherforgalom adott pótforrást a HÉV-nek. A szigetszentmiklósi Csepel Autógyárból a járóképes autóbusz alvázak zömét – a közúti szállításhoz képest harmad áron – a BKV mozdonyai húzták Taksony MÁV állomásig, majd Törökőrtől Mátyásföldre. Nagyiccén sem gördeszka pálya volt a ma is meglévő rakodó.
     A vonal sajátossága, hogy a másik két HÉV-vonalhoz képest a gödöllőinek a leghosszabb a csak alkalmanként használt üzemi vágánya (Törökőr és az Örs vezér tere továbbá Csömör állomás valamint a sóderbánya között), ami miatt még egy új hidat is kapott a szárnyvonal az M0-ás felett. A legjobb állapotú, hézagmentes sínekből álló pályaszakasz Szilasliget és Mogyoród között található. Cinkota állomás huzalos váltóállító rendszere viszont nagyapáinkat idézi.
     A H8-as és H9-es HÉV-vonalakra vonatkozóan jelentős, költségcsökkentés szándékú menetrendi változást a közeljövőben nem tervez a BKK, így nem is vizsgálja az egykor volt sebesvonati rendszer alkalmazhatóságát sem.
Vélelmeztük, hogy bizonyára a gödöllői vonal tekintetében is készültek számítások, hogy a jelenlegi járatsűrűség és tarifa táblázat mellett az arányos közteherviselésre is figyelemmel mi lenne a vonal 20%-os saját bevétele és a tényleges költségei közötti összeg, ami a BKK számításai szerint elvárható lenne Csömör illetve Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród önkormányzataitól? Erre a kérdésünkre azonban a BKK nem kívánt válaszolni.
     Franka Tibor, Kerepes polgármestere viszont nem rejtette véka alá véleményét.
    – Egyszer már átéltünk hasonlót, amikor a főváros ugyancsak ránk akarta tukmálni a gödöllői hévjárat költségeinek egy részét. Akkor is nemet mondtunk, sőt nevetségesnek tartottuk a kezdeményezést – írta megkeresésünkre Franka Tibor. – Most miért tennénk másképp? A 11 ezer lakosú Kerepes városában két HÉV-megálló is van, ráadásul kétféle menetjegy árral, amelyek mellesleg nem olcsóak. Mi, illetve más munkáltatók is, térítjük a bérletek árának ránk eső részét, de HÉV-et finanszírozni nem tudunk, de nem is tennénk.   Akik használják, éppen a fővárosban dolgoznak, ott adóznak, ott vásárolnak, ezzel Budapest hasznát kövérítik. Elég kiadás számunkra a kerepesi buszközlekedés, amelynek költsége megközelíti évente a 15 millió forintot.
      – Mit szólna hozzá Budapest, ha benyújtanám hozzájuk a számlát, támogassák a kerepesi közlekedést, hiszen azok utaznak a buszon, aki Pesten dolgoznak? – kérdezte a polgármester.       – Azt hiszem mindkét felvetés gyermeteg. Maradjunk ennyiben, vagyis a régiben.
     A legújabb hírek szerint az állam átvenné a három HÉV vonalat. Ebben az esetben a MÁV a kézenfekvő üzemeltető jelölt és ekkor Franka Tibor kívánsága szerint minden maradhatna a régiben. -izs-or

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez