Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28774451
   « Vissza

Az idei évben várható fejlesztésekről számol be Kovács Péter polgármester

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

Újévi interjúnkban a XVI. kerület polgármesterét, Kovács Pétert kérdeztük a 2016. évben várható beruházásokról, fejlesztésekről. A terjedelmes összeállításból a főváros által tervezett munkálatokról is képet kaphatunk.

     – Boldog Új Esztendőt, tisztelt polgármester úr! Olvasóinkat is bizonyára érdekli, hogy mi várható az idei évben?
    – Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy én is boldog új esztendőt kívánjak a Helyi Hírek minden kedves olvasójának. A kérdésre röviden válaszolva: az várható, ami a korábbi években is; hogy az önkormányzati gazdálkodás stabil és kiegyensúlyozott lesz, a kerületnek nem lesznek anyagi problémái, és a terveinket hitelfelvétel nélkül valósítjuk meg. A közösségi közlekedés vonatkozásában vannak kisebb elvonások, ennek ellenére az anyagi lehetőségeink mégis jobbak a tavalyinál. Szervezeti változások sem várhatók, az önkormányzat vonatkozásában az idei esztendő egy nyugodt évnek ígérkezik.

Útépítés, csapadékcsatorna

      Folytatódnak tehát a korábban elindított programok, így az útépítés is, amiben az önkormányzat 5 év alatt 40 új út építését vállalta. Ez valószínűleg túl lesz teljesítve, mivel a múlt évben 11 utat sikerült felújítani, az idei terv pedig újabb 13 útról szól.
     A dimbes-dombos Kertvárosban hatalmas problémákat okoz a nagyobb esők után bekövetkező áradások, amikor az utakon hömpölyög az esővíz. A megoldást a csapadékcsatorna kiépítése jelenti, és ez a kerület egy részében már megvalósult, és ez a program folytatódik az idei évben is. Érintett ebben a Vidámvásár út, ahová a múlt évben nem találtunk kivitelezőt, de a legnagyobb munkát a Centenáriumi lakótelepről lezúduló víz elvezetése jelenti. Az önkormányzat egy nagy kapacitású csapadékvíz-csatorna kiépítését tervezi a Margit utca, András utca, Pirosrózsa utca és Cziráki utca nyomvonalon, ami a Körvasút sornál köt majd bele egy meglévő csapadékcsatornába. Ez a nagyberuházás több szakaszban valósul meg idén, és az útburkolatok is felújításra kerülnek a Futórózsa utcától a Cziráki út végéig. Az András utcában eredetileg csak szakaszos helyreállítást tervezett az önkormányzat, de úgy néz ki, hogy jut pénz a teljes helyreállításra, valamint arra is, hogy a szűk utcában fedett csatornák kialakításával megoldják a jelenlegi parkolási gondokat.

kepfile

A fővárosi önkormányzat tervei szerint felújítják a Csömöri utat a József utcától a Szlovák útig – szakaszos, félpályás útlezárással, a közösségi közlekedés elterelésével. A munka tavasztól a nyár végéig is tarthat. A tervek szerint buszsáv is épül a város irányába a Csömöri úton a Rákóczi utcától a Körvasút sorig.

Iskola- és óvodafelújítások

     – Folytatódik az Egy iskola, egy óvoda felújítási program – folytatja a polgármester. – Az iskolafelújításban a Sashalmi Ta­no­da következik. A felújítás első ütemét hajtjuk végre, melynek során kicseréljük a nyílászárókat, hőszigeteljük a meglévő épületet és tartósan megoldják a lapostető hő- és vízszigetelését idén nyáron. Egy év múlva kerül majd sor a tornaterem bővítésére, valamint a belső épületgépészeti felújításra. Az önkormányzat határozatának megfelelően a felújítás során megújuló energiát is használunk fel; azon még vita van, hogy ez földhő legyen, vagy napenergia, de a cél az, hogy megközelítsük a nulla-emissziójú épületet – tehát hogy a beépített rendszer legalább annyi energiát megtermeljen, mint amennyit az iskolaépület elfogyaszt fűtésben és világításban.
     A Napsugár óvoda Ágoston Péter utcai tagóvodája újul meg idén. A tervek szerint hőszigetelés, nyílászárócsere, tetőrendbetétel, belső átalakítások történnek majd, ha sikerül nyárig befejezni a szükséges adminisztratív folyamatokat – bár ez jelenleg kissé bizonytalan, mert még az építési engedélyt se kapta meg az önkormányzat.

kepfile


    Az udvarfelújításban a Baross Gábor utcai óvoda következik, valamint a Móra iskola udvarát újítja fel az önkormányzat, az iskolában egy eddig nem használt megoldással: az udvar nagy része műfüves burkolatot kap, ami nem kopik, nagyon esztétikus és tartós megoldás. Ráadásul jól kiegészíti az udvaron tavaly létrehozott műfüves focipályát.
    Folytatódik az orvosi rendelő felújítási program, a Délceg utcai felnőtt rendelő után most a gyermekrendelő bővítése és felújítása van soron. Mintegy 60 négyzetméterrel nagyobb lesz a rendelő, és így külön beteg és külön egészséges váró alakítható ki. A védőnői szolgálat is megfelelő helyre kerül, ebben sikerült megegyezniük az orvosokkal.

kepfile

Az önkormányzat eddigi legnagyobb beruházása a Kölcsey iskola teljes felújítása és átépítése volt 2015-ben – képünkön az ünnepélyes átadás

Tóth Ilonka Emlékház

    Kiemelt beruházás idén a Tóth Ilonka emlékház felújítása és az Emlékezet központ kialakítása. Nemrég az önkormányzatnak sikerült hosszas alkudozás után megvásárolnia az 56-os mártír orvosnő szülőházát az árpádföldi Állás utcában. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójára el kell készülnie ennek a beruházásnak. A kicsi házban az ártatlanul kivégzett orvosnő emlékszobáját alakítják ki, ezen kívül az udvar szintje alatt készül el az Emlékezet központ, ahol interaktív bemutatókra, előadásokra kerülhet sor, bevonva ebbe az 56-os szervezeteket. A központ mintegy 50 fő befogadására alkalmas, így egyszerre akár több iskolai osztály is megismerkedhet a forradalom valódi történetével. A beruházás tervei már készen vannak, a közbeszerzés kiírása után tavasszal indul az építkezés, hogy a nyár végére tervezett műszaki átadás után még be is lehessen rendezni az október 23-i ünnepélyes megnyitóra.

kepfileA Tóth Ilonka Emlékház látványterve – az épületben emlékszobát alakítanak ki, a kiállító- és előadóterem a kert hátsó részén, a felszín alatt kap helyet. Az ünnepélyes átadásra 2016. október 23-án, a forradalom kitörésének 60. évfordulóján kerül sor

Bővül a mátyásföldi strand

      Tervezi az önkormányzat az Erzsébetligeti strand bővítését is. Ezzel annyi probléma adódott, hogy a változó előírások miatt egy ilyen beruházásnál egy tervellenőrt is be kell már vonni, és csak utána kerülhet sor a kivitelezés pályáztatására. Az időveszteség miatt félő, hogy a júniusi nyitásra nem lesz teljesen kész a bővítés, de az biztos, hogy zajjal és porral járó építési munkák nem lesznek a strand nyitva tartása alatt – tehát a jelenlegi strand a nyáron zavartalanul használható lesz.
    Egy másik nagyszabású terv a János utcai napközis tábor rákosszentmihályi kulturális központtá való fejlesztése. Szentmihályon jelenleg nem nagyon van olyan hely, ahol nagyobb társaságok megtarthatnának egy bált, valamilyen ünnepet, vagy egy kulturális előadást. .Már jóideje fontolgatja az önkormányzat a táborban lévő nagyobb épület fejlesztését. Egy mini színházat hoznának itt létre, ami bálok megtartására is alkalmas – ugyanakkor megőriznék mindazokat a funkciókat, amivel az épület a nyári tábort jelenleg kiszolgálja. A beruházás a nyári táborozási időszak után, idén ősszel kezdődne el, és jövőre, az iskolaév végére kellene befejezni.

kepfile

A közbeszerzési eljárás befejeződése után bővítik az Erzsébetligeti strandot – a porral, zajjal járó munkák viszont elkerülik a strandszezont

Parcellázás CSOK-osoknak

     A szakrendelőben is folytatódik a felújítás, mivel a vezetőség jelzése szerint a legtöbb panasz az épülettel egyidős öreg liftek gyakori meghibásodása miatt van. Ezek mellé egy külső, korszerű lift építését tervezik az idei évre. Folytatódik a műszerpark fejlesztése is, illetve a várakozási idő csökkentése, melyekhez hozzájárul, hogy az államtól a TB-kassza „kisöprése” alkalmával a kerület közel 25 milliós plusz támogatást kapott.
     Új játszótér épül a Budapesti út HÉV-hez közeli felső szakaszán, a Honfoglalás lakóparkban. Ez egy viszonylag nagy játszótér lesz, szánkódombbal, korszerű játékokkal, amire nagy igény van a környező gyerekes családok részéről – a kicsiket és nagyobbakat egyaránt szórakoztató játszótér még tavasszal elkészül. Felújítják még a Hársfa utcai és a nagyiccei kiserdőben lévő játszótereket.
     Mátyásföld kapuja az Imre utcától indulva vezet az Erzsébet­ligetbe, közötte a Mátyás király tér helyezkedik el, ami a közelmúltban került az önkormányzat tulajdonába. A korábban fővárosi tulajdonban álló park nagyon elhanyagolt állapotban van, az önkormányzat most előrehozta ennek felújítását, amire szintén idén kerül sor – a felújított park méltó módon illeszkedik majd a felújított Imre utcához és a ligetben futó Szurmay fasorhoz. A színház előtti burkolt felületet is felújítják majd, de biztosan nem ebben az évben.
     Amire régen nem került sor: idén több területen is új építési telkeket parcelláz az önkormányzat. Ezek a Léva utca mentén találhatóak, és közművesítve kerülnek értékesítésre, valamint az Emlékkő utca környékén kerül sor új telkek kialakítására. Az Emlékkő utcai telkeknél egy kisebb parkot és emlékhelyet is létrehoznak. A telekértékesítés azért is fontos, hogy a kerületi nagycsaládosok a kerületben tudják igénybe venni az állam által biztosított, a 3 gyerek után járó kedvezményeket, támogatásokat – az a cél, hogy a kerületi nagycsaládosok a Kertvárosban maradjanak. Az Emlékkő utcában 15-16 telek, a Léva utcánál mintegy 40 telek kialakítását tervezi idén az önkormányzat.

Fővárosi felújítások

     Ha igazak a fővárosi önkormányzatból származó információk, akkor idén végre megkezdődik a Csömöri út felújítása – ami adminisztratív problémák miatt húzódott át erre az évre. A kivitelező nagyon hosszú időt kapott a munkára, tavasztól a nyár végéig elhúzódhat a József utca és a Szlovák út közötti rész felújítása. A munkát szakaszosan végzik, félpályás útlezárással, és a közösségi közlekedés elterelésével. A kiviteli terveket az önkormányzat csináltatta, a lakossággal történt egyeztetés után, így nem csak az útfelület kerül felújításra, hanem a járdák, a parkolók és a zöldfelületek is megújulnak.
      Még csak most készül a fővárosi költségvetés, de ebben szerepel a Csömöri út alsó szakaszának felújítása is – itt a város felé vezető oldalon buszsávot szeretnének kialakítani a Rákóczi utcától a felüljáróig. Ennek a terveit szintén a kerület csináltatta, miként az Arany János utca felújítását az ide szükséges csapadékcsatornával együtt. Az idei évre ígéri a főváros a külső Bökényföldi út és a Nagytarcsai út felújítását – remélhetőleg ezek is beleférnek még az idei felújítási tervekbe. A fővárosi tervekben harmadik éve szerepel a cinkotai P+R parkoló bővítése is, lassan ez is sorra kerül majd.
Energiatakarékos LED-program
     A XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal épületének felújítása során sor került a korszerű, központi energiaellátásról működő légkondicionálók kiépítésére. Az energiahatékonyság jegyében elsőként itt épül ki egy korszerű LED-alapú világítási rendszer, amely a hatodát fogyasztja, mint a viszonylag korszerű fénycsöves világítás. Ha a hivatalban beválik, akkor ugyanilyen világítási rendszer kerül a kerületi iskolákba és óvodákba is – jelentősen csökkentve az önkormányzati intézmények ökológiai lábnyomát.
Idén kerül sorra a Sashalom utca mentén lévő üres terület rendezési tervének elkészítésére – erről a helyről nézi a lakosság a Szent István-napi tűzijátékot. 2017-ben ide egy kilátótorony kerülhet, valamint egy alapítvány által állítandó emlékmű, ami a reformáció ötszázadik évfordulójára emlékezik itt, a református templom szomszédságában.

Kertvárosi Babaprogram

kepfile

     Idén januárban indul a Kertvárosi Babaprogram. Az önkormányzat minden itt születő baba szüleinek (vagy nagyszüleinek) kérésére egy facsemetét biztosít, amit a kertbe, vagy a ház elé az utcára, ha pedig ott sincs hely, akkor egy úgynevezett Babaligetbe lehet majd elültetni – a hely kiválasztása még folyamatban van, de a faültetés időpontjára el fog dőlni.
     Ezen kívül minden kisbabát egy ajándékcsomaggal lep meg az önkormányzat, s ebben a csomagban a szülőkkel konzultálva lesz egy szép fürdőlepedő és fürdető kendő, valamint a gyermekápoláshoz szükséges egészségügyi csomag. Akit ebben a kelengyében lefotóznak, és a képet feltöltik az önkormányzat megfelelő Facebook oldalára, részt vehet a „Keressük a Kertváros legszebb babáját” vetélkedésben. A babaképekre szavazni lehet, és a látogatók szavazatai alapján választják majd ki a hónap legszebb kertvárosi babáját – fejezte be ezzel az aranyos hírrel az idei év terveiről szóló beszámolóját Kovács Péter polgármester.
                                                                                                                                                Ferenci Zoltán

.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez