Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603331
   « Vissza

Kétszer gratuláltak a 60 éves sikeredzőnek

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

kepfile

Decsi István az elismerésekkel

    A vívók országos bajnokságát hagyományosan a karácsony előtti utolsó hétvégén rendezik. Az elmúlt két alkalommal pedig a péntektől vasárnapig tartó verseny második napját a Magyar Vívás Napjának nyilvánították. Hogy mit jelentett ez? Az országos bajnokság egyéni döntőit mindig ünnepélyes keretek között bonyolítják le. Két éve azonban az ünnepség részét képezi, hogy köszöntik azokat a vívókat, akik az évközi világversenyeken eredményesen szerepeltek, illetve díjazni szokták a jubiláló sportolókat, edzőket és sportvezetőket is. A 2015-ös eseményen Decsi Istvánt kétszer is kiszólították. Egyrészt a hatvanadik születésnapja alkalmából gratuláltak neki, másrészt a fia, Decsi Tamás Európa-bajnoki bronzérme miatt is elismerésben részesült.
    – Nagy megtiszteltetés volt ez a köszöntés számomra – mondta a kertvárosi szakember –, mert az életemből több mint 50 esztendőt a pástok közelében töltöttem el, így attól a közegtől kaptam az elismerést, amelyben a mindennapjaimat töltöm.
    Decsi Istvánt ráadásul illusztris társaságban – a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Bóbis Ildikóval, az olimpiai érmes Marót Péterrel, illetve az egyaránt olimpiai bajnok Kulcsár Győzővel és Pézsa Tiborral együtt - köszöntötték.
    – Nagyon izgalmas év volt a tavalyi. Egyrészt jó tízévi távollét után hazatért Szingapúrból a nagyobbik fiam, András, aki az olimpiai bajnok Szilágyi Áron edzője lett, ám emellett a klubunk, a Kertváros VSE életébe is bekapcsolódott. A kisebbik fiam, Tamás egész évben nagy küzdelmet folytatott annak érdekében, hogy az olimpiai kvalifikációt megszerezze. Az évet úgy sikerült zárni, hogy az utolsó kijutó helyen áll, és a decemberi bostoni világkupán sikerült még továbberősítenie az ötkarikás helyét. A hátralevő három versenyen – Padovában, Varsóban és Szöulban – ezt az előnyét kellene megtartania a riválisaival szemben, és akkor teljesülhetne végre a nagy álma, az újabb olimpiai szereplés. És ugyancsak a tavalyi év eredménye volt, hogy elkészült végre a vívótermünk az Erzsébet-ligetben, amely a fejlődésünk egyik legfontosabb záloga volt. Az új teremben most karácsonyozhattunk először a gyerekekkel és a szülőkkel, de az ünnepi hangulat már a nyitás óta megvan, nekem ugyanis minden edzés egy karácsonyi ünnepséggel ér fel.

     A 2013-ban a Magyar Edzők Társasága által Mesteredzőnek választott szakember 52 esztendővel ezelőtt lépett be az Angyalföldi SE vívótermébe. Abban az időben a magyar kardvívás a fénykorát élte, így már az is nagy szó volt, ha valaki tartósan a legjobbakkal vívhatott. Az Árpádföldön lakó Decsi István évtizedeken át első osztályú kardvívó volt, juniorként még a válogatottba is meghívták, több nemzetközi versenyen is dobogóra állhatott, de az igazi nagy sikereit edzőként könyvelhette el.

kepfile

Decsi Tamás világbajnokkal a páston

   Pályafutásának egy jelentős része Ózdhoz kötődött, ahol nagy szerepet vállalt a vívás népszerűsítésében. Edzőként is itt kezdett el dolgozni. Az első komolyabb eredményeket elérő tanítványa a nagyfia, Andris volt, akivel az edzőapuka néhányszor még egy-egy vívóverseny döntőjében is megmérkőzött. Decsi András édesapja irányításával kadet világbajnok, junior Európa-bajnok, junior Világkupa-győztes, Universiade 2. és felnőtt Európa-bajnoki 2. helyezett lett, ám egy sérülés miatt idejekorán abba kellett hagynia a versenyzői pályafutását.
     Decsi István innentől kezdve minden energiáját kisebbik fiára, Tamásra összpontosította, aki szintén meghálálta a törődést, mert juniorként világ- és Európa-bajnok, felnőttként pedig szintén világbajnok lett. 2009-ben egyéniben és csapatban is bronzérmes volt a világbajnokságon, mely eredménnyel az Év vívója címet is kiérdemelte. Tavaly pedig az Európa-bajnokságon bronzérmet szerző csapatnak volt a tagja. Természetesen Decsi István nemcsak a saját gyermekeivel foglalkozott, hanem előbb Ózdon, majd a Budapesti Honvéd, az UTE és végül a BSE vívótermeiben is százával oktatta a gyerekeket. Tanítványai közül magyar bajnokok és válogatott kardvívók kerültek ki.
     – A pekingi olimpiát követően döntöttem úgy, hogy a XVI. kerületben is létrehozok egy vívótermet. Ebben a fiaim is nagy segítségemre voltak. Az elmúlt néhány év igazolta a törekvéseinket, hisz a vívóteremben és öt iskola tornatermében jelenleg is több mint 120 gyerekkel foglalkozunk, a tanítványaink pedig egyre jobb eredményeket érnek el.
    A legifjabb Decsi-tanítványok közül Kern Bianka már a februári kadet Európa-bajnokságra és az április világbajnokságra készül, de, ha így halad, akkor még a juniorok között is szerepet kaphat. Klubtársa, Baaken Mátyás is reménykedhet abban, hogy bekerül az utazó csapatba. A serdülőkorú kertvárosi vívó ugyanis hatodik helyen áll a kadet ranglistán, a lemaradása pedig nem sok az előtte állókkal szemben.                                                                                                                                                                                        Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez