Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602620
   « Vissza

Nők, akikre büszkék vagyunk

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

kepfile

Látványosan megújult Gödöllőn a Királyi váró

   Ön hány hölgyet tudna megnevezni, akikre büszke lehet a Kertváros? Félszáz kerületi kamasz kapásból fel tud sorolni akár húszat is, mert a legutóbbi helytörténeti vetélkedőre készülve múltunk és jelenünk neves lányai és asszonyai után kutattak.
   A Kisasszonyok, nagyasszonyok című könyv elődközségeink érdekes, akár követendő életutat bejárt hölgyeinek életébe enged bepillantást, ez alapján oldott meg a 11 csapat különféle feladatokat, ismert fel fotókat, vett részt szituációs játékban. De kik azok a kortársaink, a „szomszédaink”, akikre büszkék lehetünk? Róluk fotós prezentációk és videók készültek. Öt művész, négy pedagógus, három sportoló és két háziorvos is volt a bemutatottak között. A művészek közül R. Törley Mária és Takár Emőke neve sokaknak ismerős lehet, a doktor néniket, Lezsák Évát és Vajda Évát „testközelből” ismeri sok gyerek. A pedagógusokat bemutató portrékból áradt a szeretet, a kedvelt tanárok remélhetőleg kedvet csinálnak a diákoknak, hogy később ők is a katedra másik oldalára álljanak. Többen kiemelkedő eredményeket elért iskolatársnőiket állították elénk példaképként.
    Mit üzent mindez? Kiderült, ami sejthető volt: rengeteg energia, kitartás, gyakorlás van a sikerek mögött. Jó volt a sok pozitív példát egy csokorban látni.
   A tavaly tavasszal zajlott hasonló vetélkedőre készülve félszáz 7-8. osztályos tanuló az után nyomozott, mi történt nagymamával, dédpapával a II. világháború idején, mely épp 70 éve ért véget. Csodálatos és szívbemarkoló történeteket villantottak fel, meséltek el a diákok.
  Szervezőként úgy érzem, az immár 16. éve tavasszal és ősszel különböző korosztályoknak meghirdetett vetélkedőkön a prezentációk, miniszíndarabok többsége annyira színvonalas, érdekes, szórakoztató, hogy nagy kár, amiért nincsenek megörökítve, és nem láthatja őket szélesebb közönség.
     A Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény – Corvin Helytörténeti Klub által rendezett téli vetélkedőn Lantos Antal és Széman Richárd helytörténész, Szász József alpolgármester és Grabovszky Péterné nyugdíjas pedagógus zsűrizett, a feladatokat Székely Istvánné és Benedek Ágnes állította össze, aki felkészítő foglalkozást is tartott.
A Kölcsey, a Néri és az Arany iskola csapatai végeztek az élen a versengésben, különdíjat kapott a prezentációért a Jókai. Felkészítő tanáraik (sorrendben): Herédiné Szegedi Zita, Szőke István, Pelikán Adrienn és Cserta Ferenc.
    Az ajándék könyveken és a Corvin Művelődési Ház által felkínált színházjegyeken túl a hat legjobb csapat tagjai és felkészítőik jutalomutazást is nyertek.
    Gödöllőt Szlávik Jánosné Zsóka szenzációs idegenvezetésével ismerhettük meg, nem szokványos történeteket hallgatva az Erzsébet-szikláról, Sisi királyné szobráról, a Grassalkovich kálváriáról, a kastélyról, a karácsonyi díszbe öltözött pálmaházról és a látványosan megújult Királyi Váróról.
                                                                                                                    Benedek Ágnes

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez