Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603447
   « Vissza

Költséges régészeti meglepetés – ingatlantulajdonosoknak

 « Cikkek és hírek 
2016. január 20.
 

Régészetileg érintett területen laksz? Akkor muzeológus felügyelheti, ha ásni akarsz a telken

kepfile

     2016. január elsejétől ki kell kérnünk az örökségvédelmi hivatal hozzájárulását, ha 30 centiméternél mélyebbre szeretnénk ásni ingatlanunk területén. Ez minden olyan telekre érvényes, amely a kerület régészetileg érintett utcáinak egyikében található. Aki ezt elmulasztja, bírságra számíthat!
   Január elsejétől a 300 négyzetméternél kisebb épületekre nem kell építési engedélyt kérni, hanem csak bejelentési kötelezettsége van a tulajdonosnak. Ezzel együtt az örökségvédelmi törvény is módosult, mely a Kertváros nagy részét érinti.
     Az önkormányzat építési irodáján megtudtuk a változás legfontosabb részleteit. A XVI. kerület jelentős része ugyanis régészetileg érintett területnek számít, ahogy a csatolt térképen is látjuk.
     Ezekben az utcákban, ha 30 centiméternél mélyebbre ásunk – vagyis bármilyen földmunkát végzünk a telken belül –, akkor régészeti örökségvédelmi szakhatósági eljárást kell lefolytatni. Az eljárást az ingatlan tulajdonosának kell kezdeményeznie, azaz meg kell kérnie a hatóság hozzájárulását a munkához.
    A hatóság ez esetben előírja a régészeti felügyeletet a munkálatokhoz, ami azt jelenti, hogy az ingatlan méretétől függően egy vagy két munkanapra muzeológust rendelnek ki a területre, aki felügyeli a munkát. Erre azért van szükség, mert az ásással régészeti érdekeket sérthetünk.
     Mi a teendőnk tehát, ha régészetileg érintett területen szeretnénk ásni? Meg kell keresnünk Budapest Főváros Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalát (elérhetőségeik: 1051 Budapest, Sas u. 19. II. em.; tel.: 1-354-2974; email: eoh.titkarsag@bfkh.hu), hogy szakhatósági állásfoglalást adjanak nekünk. Mindezt a földmunkák megkezdése előtt 10 nappal kell bejelenteni és az engedélyhez nem kötött tevékenységekre is érvényes!

     A szakhatóság megkeresésünk alapján eldönti, hogy a földmunkákat régészeti szakfelügyeleti megfigyelés mellett kell-e végezni vagy előzetes feltárásra van-e szükség. Jó, ha tudjuk, hogy mindkét esetben minket terhelnek a költségek.
     Ha régészeti megfigyelésről döntenek, akkor „csak” a muzeológus napidíját kell kifizetnünk (a Budapesti Történeti Múzeum biztosítja a muzeológus szakembert). Ha előzetes feltárásra – ásatásra – köteleznek, akkor további költségekre számíthatunk: a régész napidíja mellett biztosítanunk kell ugyanis a szakember – vagy szakemberek – munkavégzésének feltételeit is, vagyis például (férfi és női) mobivécét kell bérelni, mert hosszantartó, nagyobb területet érintő vizsgálatról van szó.
     Aki részletesen is szeretné elolvasni a rendeletet, az a védetté nyilvánított régészeti lelőhelyeket érintő örökségvédelmi engedélyezési eljárás 39/2015-ös III. hó 11-én kelt kormányrendelet 40. paragrafusában pontosan elolvashatja az ide vonatkozó szabályokat, melyek idén január elsején léptek életbe (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1500039.KOR).
      Aki elmulasztja a bejelentést, azt örökségi bírsággal sújtják, ha kiderül.
   A kerületi önkormányzat honlapján megnézhetjük, hogy régészetileg érintett-e az ingatlanunk. Ez az önkormányzati rendeletek között, a 30/2000-es rendelet függelékében található (http://www.budapest16.hu/?q=node/4864).
     Emellett meg is kérdezhetjük a hivatalt: Daróczi Mátyás műszaki ügyintézőt kereshetjük kérdéseinkkel a 401-1400 telefonszámon.

kepfile

           Akár ásatással is végződhet egy ásásnak induló földmunka a kerület mintegy 11 ezer ingatlanán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez