Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600725
   « Vissza

Közel ötven esztendős olimpiai reménységünk

 « Cikkek és hírek 
2015. december 10.
 

kepfile

     Bencze János rákosszentmihályi parasportolóról már többször hírt adtunk. Ennek két oka volt: egyrészt a szereplésével gyakran adott okot az interjúkra, másrészt magunk is nagyon büszkék vagyunk a teljesítményére. A gyógyíthatatlan betegségnek számító psoriartica arthritisben (pikkelysömör által okozott sokízületi gyulladásban) szenvedő sportember az idei évben is elkápráztatott bennünket a teljesítményével. Az általa alapított és Rákosszentmihályon működő Delta Szabadidő és Versenysport Egyesületet parakajakosaként az Európa-bajnokságon 3., a riói előolimpián 5., illetve az első ízben megrendezett maratoni világbajnokságon (ez a parasportolóknál világkupának számított) pedig első lett. Ez utóbbi eredményével egyben sporttörténelmet is írt, hisz ezen a versenyen az első kiosztott aranyérmet ő nyerte.

kepfile

     – Az idei legfontosabb versenyem, a milánói világbajnokság sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt szerettem volna – mesélte. – A döntő első hét helyezettje kvalifikálta magát a paralimpiára, én meg 16. századdal lemaradva a szlovén ellenfelemtől, csak a nyolcadik helyen értem célba. Az eredményemnek több oka is volt: egyrészt a rajtgépem beragadt, így a többiekhez képest hendikeppel kezdtem a döntőt. Nem csoda, hogy közel fél másodperccel rosszabb eredményt értem el, mint a középdöntőben. Száz méternél egy hatalmas adag hínár is ragadt a hajómra, illetve 70 méterrel a cél előtt egy nagy oldalszelet is kaptam.
   Bencze János a maga 49 évével nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi mezőnyben is a legidősebb versenyzőnek számít. Az Európa-bajnokságon az őt megelőző osztrák és orosz versenyző együttesen is fiatalabb volt nála. Nem csoda, hogy a milánói vébé után elgondolkodott a folytatásról.
     – Az elmúlt években annyi energiát és támogatások híján annyi pénzt fektettem a paralimpiai szereplésbe, hogy ebbe egy kicsit bele is fáradtam. Ehhez azért hozzájárult, hogy úgy éreztem, nemhogy segítséget nem kapok, de inkább hátráltatják a munkámat. Többek között évente kell újabb és újabb orvosi vizsgálatokkal bizonyítanom, hogy a sérülésem gyógyíthatatlan.
     Szerencsére János a harc folytatása mellett döntött. Ennek pedig egy riói út (amely meghívásos verseny volt), az olimpiai (és paralimpiai) pályán elért ötödik hely, illetve egy világkupa-siker volt az eredménye. Ez utóbbi két verseny között még pihenni sem maradt ideje, mert a 28 órás hazautazás után mindössze egy nappal már Győrben a maratoni versenyen kellett bizonyítania. Ráadásul az eddig megszokott 200 méteres versenytáv helyett 3×3,9 km-t kellett lapátolnia, ami egy kipihent ember számára is nagyon megterhelő lett volna.

kepfile

                                       Bencze János rákosszentmihályi sportoló paralimpiára készül

    – Alaposan átgondoltam a dolgot, és végül úgy döntöttem, hogy megkezdem a felkészülést a „pótfelvételire”. Májusban, Duisburgban rendezik majd a paravilágbajnokságot (amely az épeknek egy világkupa verseny lesz), ahonnan egy versenyző kvalifikálhatja magát Rióba. Ha úgy nézzük, erre az idei vébé nyolcadik helyemmel nekem van a legnagyobb esélyem, de számítani kell rá, hogy az olimpiai részvétel lehetősége másoknak is vonzó lesz, így a mezőnyben újabb fiatalok tűnhetnek fel. Én azonban továbbra sem szeretnék lemondani az álmomról, hogy egyszer életemben részt vehessek egy paralimpián.
                                                                                                                                           Riersch Tamás

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez