Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600108
   « Vissza

Emese nyerte az amazonok csatáját

 « Cikkek és hírek 
2015. december 10.
 


     Az olimpia közeledtével egyre izgalmasabb kérdés, hogy vajon kik és hányan képviselik majd a kerületet a jövő nyári ötkarikás játékokon. Esélyesből nincs hiány, hisz a kardvívó Decsi Tamás, a birkózó Módos Péter, a cselgáncsozó Krizsán Szabolcs még egyaránt reménykedhet az olimpiai szereplésben. 

kepfile

A döntő pillanat: Barka Emese keze a magasban

     A bizakodók társaságához csatlakozott a szintén birkózó (és a XVI. kerületben lakó) Barka Emese is, aki eddigi sikereit – világ- és Európa-bajnoki bronzérem, Európa Játékok-győzelem – elsősorban 55 kg-ban érte el, ám a súlycsoportok változtatásával az olimpiáért már az 58 kg-sok között kellene majd eredményesnek lennie. Ebben a súlycsoportban azonban már itthon is komoly riválisa akadt. Sastin Marianna ugyanis a női birkózás első és eddigi egyetlen világbajnoka, aki szintén az 58 kg-ban szeretett volna az olimpiára kijutni.
     A magyar szövetség salamoni döntést hozott: a Las-Vegas-i kvalifikációs világbajnokságon Marianna indulhatott az 58 kg-ban, így neki biztosítottak először lehetőséget az olimpiai szereplés kiharcolására. A tengeren túli vébé azonban sem Mariannak, sem a többi magyar birkózónak nem úgy sikerült, ahogy azt szerették volna, így a kérdés továbbra is nyitott maradt: a két legerősebb női birkózónk közül ki szerepelhessen majd az ideális 58 kg-os súlycsoportban? A választ az idei férfi csapatbajnoki döntőn kaphattuk meg, amely esemény betétszámaként a két női birkózónk két nyert mérkőzésig tartó ki-ki meccset vívott egymás ellen.
     Az első amazonok csatájára a férfiak mérkőzése előtt került sor, melyet viszonylag simán Sastin Marianna nyert meg a rossz taktikával birkózó Emese ellen. A visszavágót az ESMTK – Vasas férfi csapatbajnoki mérkőzés után rendezték, amelyen ismét a Vasas világbajnoka szerezte meg a vezetést, ám a szintén vasasos Barka Emese a szünet után fordítani tudott, majd lendületben maradva nemcsak a második, hanem a harmadik mérkőzésüket is megnyerte. Így eldőlt, hogy jövőre, a női birkózók olimpiai kvalifikációs versenyein – áprilisban három egymást követő hétvégén – ő képviselheti majd a magyar színeket az 58 kg-ban.

kepfile

   A legyőzött Sastin Mariannának sem kell lemondania Rióról, mert őt valószínűleg a szintén olimpiai súlycsoportnak számító 63 kg-ra készítik majd fel. Az más kérdés, hogy innen sokkal nehezebb lesz kivívnia az olimpiai szereplés jogát, mint az 58 kg-ban. A két amazon páros csatája a magyar birkózósport történetében is mérföldkő volt, először döntötték el ily módon, hogy ki képviselje egy súlycsoportban a magyar színeket.
                                                                                                                                             Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez