Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600069
   « Vissza

CNG mintabázis Nagytarcsán

 « Cikkek és hírek 
2015. december 10.
 

  Sűrített földgáz – a környezetbarát autózásért

   Októberi lapszámunkban mutattuk be az Újszász utcai buszgyárat felélesztő EVOPRO-csoport másfél milliárdos állami támogatással végrehajtott fejlesztését, amellyel sorozatgyártásra éretté formálták az ultrakönnyű kompozit vázas, CNG-gáz és elektromos meghajtású Modulo autóbusz prototípusaikat. 

kepfile

Az elektromos autók rövidebb hatótávolsága folytán elsősorban a nagyvárosok peremén lenne igény minél több ilyen vegyes töltőpontra. Az első nagytarcsai után a BGW következő komplex CNG (nagynyomású sűrített földgáz) töltőállomása 2016-ban Budapesten, Keszthelyen és Nagykanizsán nyílik majd meg.

      Az ikaruszos gyökerű mérnökök járműfejlesztésével párhuzamosan, de tőlük függetlenül indította el a metángáz töltőállomások Kelet-Európában történő fejlesztésére szakosodott, budapesti központú nemzetközi cégcsoport tulajdonolta BGW Kft. az első, mintaprogramjának tekintett nagytarcsai töltőállomásának, mosójának, valamint a CNG meghajtású autók márka­függetlennek szánt szalonjának zöldmezős építését. Miután a környezetkímélőbb mobilitás az EU ajánlásai szerint főleg technológiai fejlesztési, költség-hatékonysági okokból a benzines és dízel erőforrások arányának csökkenésével képzelhető el; talán nem véletlen, hogy e két innováció időben és térben összeért.

    AMIT AZ M0-ÁS NAGYTARCSAI KIHAJTŰNÁL, a településre vezető főút mentén látunk, az Hild György egyetemi docens, a 4. Csoport Építészműterem kft. vezető építészének munkája. A BGW kft. tulajdonosai bankhitel igénybevétele nélkül áldoztak az objektumra 800 millió forintot, ami pontosan kifejezi a mobilizációval és az energia hatékonysággal kapcsolatos filozófiájukat.
    Hild György finoman, mégis határozott ízlésességgel jelenítette meg mindazon vonásokat, melyek az egyes épületrészek használatához kötődnek. Az autószalon-irodaház alapterületével jóval a telek beépíthetősége alatt maradt, viszont az átriumos megoldással mégis nagy teret eredményezett. A fűtése sem hagyományos; a környezetet legkevésbé terhelő, az épületfizikának leginkább megfelelő hőszivattyús VRF-rendszerű, mely a komplexum hűtését és fűtését egyaránt biztosítja. A prémium kategóriás, hagyományos üzemanyagokat is kínáló töltőállomás, a kishaszon gépjárművek tisztítására is alkalmas mosó november végén kezdte a próbaüzemét, az ünnepélyes átadást 2016 januárjában tartják.

   A TERVEK KÖZÖTT SZEREPEL idővel egy elektromos töltőpont kialakítása is. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Magyarország területén jelenleg 30 töltőoszlopot üzemeltet, ebből 28 az ELMŰ-ÉMÁSZ területen, ezen belül 25 Budapesten található. A Kelet-pesti régióban viszont még egy sincsen, a legközelebbi a Kőbánya-Kispest metró végállomás P+R parkolójánál van.
Kérdésünkre Sárosi Réka, az áramszolgáltató kommunikációs munkatársa elmondta, a nagytarcsai ipari park térsége intenzíven bővül, ahol a szükséges kapacitások biztosításával képesek megteremteni a további fejlesztések hátterét. Így műszakilag nincsen akadálya, hogy Nagytarcsán legyen a régió első „áramkútja”.

     A SZALON MÉG ÜRES. A BGW cégcsoport munkatársai az idehaza elérhető összes CNG meghajtású, gázüzemű és elektromos jármű forgalmazója részére szeretnék felkínálni a bemutatkozás és értékesítés lehetőségét.
                                                                                                                                     Kép és szöveg: -izs-or



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez