Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603343
   « Vissza

Éves füstölgéseink

 « Cikkek és hírek 
2015. december 10.
 

A kötelező szolgáltatással jár…

   A kéményeink rendszeres, évi egyszeri ellenőrzése is azon kevés szolgáltatás körébe tartozik, amelynek igénybevétele kötelező. A gépjármű felelősségbiztosítást kínáló társaságokkal szemben a tulajdonosnak itt viszont nincsen választása: Budapest kéményseprő közszolgáltatója a FŐKÉTUSZ.

kepfile

  Az ügyfelek két napra kapnak értesítést, hogy négy órás idő intervallumon belül mikor számíthatnak a kéményseprők érkezésére. Az ellenőrzések előre ütemezett jellege miatt az ingatlantulajdonosnak nincs módja a meghirdetett két időpont megváltoztatását kérni. Ennek alapvetően munkaszervezési oka van: lényegesen nagyobb létszámra lenne szükség, hogy egy adott területen a megrendelők időrendjéhez alkalmazkodva, a bejelentéseik szerinti sorrendben történjen az ellenőrzés. A nagyobb létszám pedig másfelől nagyobb költséget is jelentene.
    Amennyiben a két időpont egyike sem jó, úgy egyedi megrendeléssel lehet kérni pótellenőrzést, melyet azonban a Fővárosi Közgyűlés rendeletében szabályozott mértékű szolgáltatási díj terhel. Amennyiben a pótellenőrzés megrendelése az elmaradt második ellenőrzési naptól számított 30 napon túl történik, a szolgáltatást kiszállási díj is terheli.

   Többlakásos épületek esetén a díjfizetés számlája a társasházé, tekintettel arra, hogy a kémény a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény értelmében a társasház osztatlan közös tulajdona. A Fővárosi Közgyűlés 2012. július 1-jével úgy módosította a közszolgáltatásra vonatkozó rendeletét, hogy a szolgáltatás költségét ne kizárólag a jogkövető állampolgárok fizessék meg, hanem azok is, akik nem biztosították az ellenőrzés elvégzését.
    A FŐKÉTUSZ statisztikái szerint Zuglóban és a XVI. kerületben a tervezett ellenőrzéseket a megadott első vagy második időpontokban átlagosan 90 százalékos sikerességgel tudják elvégezni. A két kerületben ezer felett jár idén a pótellenőrzésre vonatkozó megrendelések száma, míg közel 100 esetben kellett a kéményseprőnek életveszélyes helyzetre felhívnia az ügyfelek figyelmét, és egyben azt jelentenie a katasztrófavédelem felé.
Nemegyszer a büntetés sem segít, például amikor a tulajdonos külföldre költözik vagy kihalnak a lakásból és nincsen elérhető örökös.

    Zuglóban, a Róna utcában 2002-ben megesett, hogy egy, a Veritas Invest Zrt. által épített társasház tetőkibúvó és kémény járda megléte nélkül kapott használatbavételi engedélyt. A kéményseprők jelzésére hat évre rá a hatóság kötelezte a társasházat a hiányosság pótlására. (Az egy más kérdés, hogy ennek 330 ezer forintos költségéből a Veritas egy fillért sem fizetett meg a lakóknak.)
  Ilyen eset elvben most is előfordulhat; az építkezés felelős műszaki vezetőjének nyilatkozata vagy a használatbavételi engedély ténye nem adhat kibúvót a szabálytalanság megtűrésére. A bürokrácia csökkentés jegyében ráadásul az építési jogszabályok másként két ütemben úgy egyszerűsödtek, hogy manapság nincs helye eljárási bírságnak, ha az építkezés befejeztével az építtető mellőzi a használatbavételi engedély megkérést. -izs-or

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez