Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599085
   « Vissza

Magyarok a Barcáért – nagysikerű filmvetítés a színházban

 « Cikkek és hírek 
2015. november 11.
 


Az 50-es években kemény diktatúra honolt Magyarországon. Ez elől szökött Olaszországba egy tehetséges fiatal labdarúgó, Kubala László, aki aztán az FC Barcelonához szegődött, és kiváló képességeivel a közönség kedvence lett. Azután bekövetkezett a forradalom, ami az Aranycsapatot külföldön érte, miként az is, amikor a szovjet csapatok lerohanták az országot. A csapat tagjai hazatérés helyett a kivárás mellett döntöttek – Kocsis és Czibor Kubala invitálására a Barcához került. Ők hárman olyan stílust honosítottak meg, ami forradalmasította a futballt, özönlött a mérkőzésekre a közönség, s miattuk kellett a klubnak egy nagyobb, 110 ezer főt befogadó stadionépítésébe fogni. Igazi sikertörténet ez egy magyar ember számára, és ezt vitte filmre a tehetséges rendező. Ezt a filmet vetítették le nemrég az Erzsébet-ligeti Színházban, nagy sikerrel, tele nézőtér előtt.

kepfile

Riersch Tamás újságíró, Kovács Péter polgármester és Kocsis Tibor, a film rendezője a vetítés előtt. Soha ilyen sokan nem voltak még egy vetítésen

    Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező Magyarok a Barcáért című alkotását több mint ötszáz néző látta november 3-án az Erzsébetligeti Színházban. Ez pedig várakozáson felüli eredmény volt. A tavaly bemutatott film három emigrációban élő kiváló labdarúgó, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán barcelonai pályafutását mutatta be, a rendezőtől megszokott pontossággal és érzékenységgel. Több néző is elmondta a vetítés után, hogy ő bizony a könnyeivel küszködött, amikor a film Kocsis vagy Czibor tragédiáját boncolgatta. Mert, hogy Kocsis Tibor filmjének nagy erénye, hogy nem csak a sikerekre és a népszerűségre fókuszál, hanem az ezek mögött rejlő emberi sorsokra is.
    – Sosem látták még egyszerre ennyien ezt a filmet, sosem voltak még ilyen lelkesek nézők, sosem volt még ekkora igény a film DVD-jére, mint a kertvárosi bemutatón – áradozott a rendező, akinek volt viszonyítása alapja, mert ez már a sokadik bemutatója volt.
     A Magyarok a Barcáért című film országjáró körúton vesz részt, és ennek egyik állomása volt november 3-án a mátyásföldi színház. S hogy jutott a három barcelonai sztár a Kertvárosba? Egyrészt, mert a filmvetítés ötletét a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör felkarolta, másrészt, mert az önkormányzat, azon belül Kovács Péter polgármester személyesen is az ügy mellé állt.
    – Nagyjából két perc alatt eldőlt, hogy a filmet levetítjük a kerületben – mesélte Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke –, az időpontot pedig a szereplők miatt tudatosan az 56-os eseményekhez igazítottuk.
    – Én Barcelona-szurkoló vagyok, de nem tudtam, hogy a magyaroknak ennyi közük volt ehhez a legendás klubhoz – mondta az egyik lelkes néző az előadás után, amely az FC Barcelona magyar emlékeit dolgozta fel. A filmvetítést ugyanis egy rövid beszélgetés is követte, ahol a stáb tagjai is megszólaltak, illetve meghívott legendás labdarúgók, Géczi István a Ferencváros és Szendrei József az Újpesti Dózsa, majd az FC Malaga és a Cádiz kapusa meséltek történeteket Kubala Lászlóról.
    A Magyarok a Barcáért című film bemutatója több dologra is rávilágított. Például arra, hogy a labdarúgás terén a XVI. kerületnek is megvannak maga spanyol kapcsolatai. Egyrészt, mert Mátyásföldön lakik az a Csóka József, aki valamikor az 50-es években a Budapest Honvéd labdarúgója volt, játszott többek között Puskásékkal is, majd 56 után Spanyolországba emigrált, ahol az Atletico Madrid és a Mallorca játékosa lett. Ez utóbbi csapat éppen az ő segítségével jutott fel először az első osztályba, melyről a mallorcai stadion falán egy emléktábla is árulkodik. Csóka József ma is ideje jelentős részét Andorrában tölti, ám kertvárosi otthonában korábban megfordult már több híres labdarúgó is, így többek között Puskás, Kubala és Czibor is.
   Ezen kívül éppen a november 3-án bemutatott film világított rá, hogy a Kubala-család rokoni szálai a XVI. kerületbe is elérnek – a rokonok a vetítés hírére maguk jelentkeztek –, ami azért fontos, mert Kocsis Tibor rendező filmes tervei között a Kubala-sztorinak egy még alaposabb filmes feldolgozása is szerepel. S a harmadik, hogy Rákosszentmihályon – a János utca és a Szent Imre utca sarkán – két éve megalakult a Barcelona-szurkolók Baráti Kör, amely klub azóta sem zártkörűen működik, azaz várnak minden lelkes kerületi Barca-szurkolót, akikből a november 3-i filmvetítésből kiindulva sok van a Kertvárosban is. (R. T.)

kepfile

Kubala László két méter magas bronzszobra az FC Barcelona stadionja előtt. Kevesek által ismert hihetetlen sikertörténet ez, magyar főszereplőkkel

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez