Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601644
   « Vissza

Forradalmunk emlékezete

 « Cikkek és hírek 
2015. november 11.
 

kepfile

  Szépen ünnepelte a XVI. kerület az 56-os forradalom és szabadságharc ünnepét. Megemlékezés volt Szentmihályon, a Pálfi téren, Árpádföldön, a Tóth Ilonka téren, a mártír orvosnő szobránál, képünk helyszínén, a Prodám és Pilóta utcák találkozásánál, majd este az Erzsébet-ligetben, a Forradalom lángja emlékműnél. Az 56-os forradalom nyilvános ünneplésének első helyszíne a Pilóta utcai emlékmű volt, ahol már 1989-ben ünnepséget tartottak a legbátrabb kerületiek. Most itt tartott nagyon érdekes visszaemlékezést Dr. Horváth Attila, a kerület díszpolgára. Elmondása szerint az 56-os megtorlások egyik fő mozgatórúgója a kommunisták által érzett szégyen volt. Ők ugyanis úgy ültek 1945 után az ország nyakára, hogy senki nem kért belőlük, hanem elnyomták a nemzetet egy idegen hadsereg támogatásával. A közéletet bődületes hazugságok uralták, s a felkelés egyik fontos kiváltó oka az volt, hogy az embereknek elege lett a nyilvánvaló hazudozásból. Az első komolyabb megmozdulások nyomán a kommunisták szétszaladtak, s kiderült, hogy a képzetlen országvezetők nem tudják uralni a helyzetet. A nép pedig (elnyomók híján) nyomban visszatért a demokratikus hagyományokhoz, alkalmas vezetőket választottak mindenütt a saját soraikból, és sikeresen megszervezték az élet minden területét. Nyilvánvalóan kiderült, hogy az országnak semmi szüksége a szuronyok árnyékában a nyakukra ültetett ügyetlen vezetőkre.
     Ez annyira szégyenletes dolog a kommunista vezetőkre nézve, hogy a választott szervezetekben való részvétel az egyik legsúlyosabb bűnnek számított – emlékezett vissza a történész a megtorlásra, s egyben azt is elmondta, hogy az országból elmenekült több mint százezer ember a legjobbak közül való volt. Egy jelentős részük az Egyesült Államokba került, s utóbb kiderült hogy az amerikai történelem során ők voltak a legmagasabban képzett, legjobb kvalitással rendelkező bevándorlók. (Ferenci)

kepfile

    A Tóth Ilonka Emlékház a Kertváros egyik legígéretesebb vállalkozása. Köztudott, hogy a mártír orvosnő Árpádföldön született, szülőháza megtalálható az Állás utcában. Az önkormányzat hosszas tárgyalások után megvásárolta az ingatlant, azzal a szándékkal, hogy itt egy 56-os emlékházat és egy múzeumot rendezzen be, ami méltó emléket állít mind az ártatlanul kivégzett orvosnőnek, mind pedig az 56-os forradalomnak.
Hogy hogyan is áll az emlékház, arról Kovács Péter beszélt az 56-os híd rendezvényen november 4-én, amikor este 6-kor két helyszínen folyt egyidőben a megemlékezés: a budai oldalon a Mansfeld Péter téren, valamint a pesti oldalon itt a XVI. kerületben, a Tóth Ilonka téren. Kovács Péter a beszédében elmondta, hogy az emlékház tervei elkészültek, és az átadásra 2016. október 23-án fog sor kerülni.
Mint a képen látható, Tóth Ilonka szülőháza meglehetősen romos állapotban van, és a telek sem túl nagy ahhoz, hogy valami jelentősebb épületet lehessen itt felállítani. Bármily nemesek is az önkormányzat szándékai, neki is alkalmazkodnia kell építtetőként az előírásokhoz.
     Nos, mint a lenti rajzon látható, igen ötletes megoldás született a kiállítótér elhelyezésére. Az egész építmény a föld alá kerül (ami nem növeli a beépítési százalékot), és egy kényelmes rámpán lehet majd a mínusz egyes szintre lejutni. Itt két jelentősebb méretű, több mint 60 négyzetméteres terem lesz majd, ahol kényelmesen elférnek a kiállítási tárgyak.
    A kezdésre várhatóan jövő tavasszal kerül sor, és ha minden a tervek szerint halad, őszre kész lesz az emlékház.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez