Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601589
   « Vissza

Kertvárosi siker a Taekwondo EB-n

 « Cikkek és hírek 
2015. november 11.
 

kepfile

  Soha nem szereztünk még aranyérmet a korosztályos taekwondo világversenyeken. Sőt, a sportág hazai történetében eddig még az éremszerzésre is csak nagy ritkán volt példa. Az október végi lettországi Daugavpilsben rendezett junior Taekwondo Európa-bajnokságon azonban megtört a jég: a magyar sportolók két aranyat és egy bronzérmet szereztek. A sikerből pedig egy sashalmi lány is kivette részét.
    Ha egy családban a gyerekek első számú példaképe olyan ember, aki sportolóként Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes volt, és, aki egy sportág alapjait tette le Magyarországon, ráadásul mind a mai napig az adott sportág leg(el)ismertebb hazai és nemzetközi vezetője, akkor szinte természetes, hogy minden gyermeke őt akarja utánozni. A Sashalmon élő taekwondo-legenda, Patakfalvy Miklós családjában azonban sokáig nem így történtek a dolgok. A két lány, Csenge és Luca ugyanis egy jó darabig a maga útját járta. A Fradi tornászaiként persze azért édesapjuk sportjára – édesanyjukon keresztül meg a síelésre – is ráláttak. Végül annyit lebzseltek a tatami körül, hogy maguk is kedvet kaptak a küzdősporthoz. Egy darabig párhuzamosan űzték a tornát és a taekwondot, ám egy idő után választaniuk kellett, és ekkor már erősebbnek bizonyult az apai gén. Édesapjuk, Patakfalvy Miklós 1990-ben alakította meg a Magyar WTF Taekwondo Szövetséget, amelynek azóta is megszakítás nélkül az elnöke, ami rendkívül nagy szó egy olyan sportágban mely 2000 óta hivatalosan is része az olimpiai programnak. A sashalmi sportdiplomata azóta is rendszeres résztvevője a világversenyeknek, de a lettországi junior EB számára is örök emlék marad, annyi elismerést kellett besöpörnie a magyar fiatalok, köztük lánya szereplése miatt.
  Patakfalvy Luca, az MTK Taekwondo Szakosztályának a versenyzője úgy nyert Európa-bajnoki címet Lettországban, hogy a súlycsoportjában messze a legfiatalabb versenyző volt. Ő ennek ellenére is azzal a céllal utazott ki a kontinensviadalra, hogy megnyeri a versenyt. S hogy mire alapozta az optimizmusát? Egyrészt arra, hogy már 2013-ban sporttörténelmet írt azzal, hogy megnyerte a Sindelfingenben megrendezett első és ez idáig utolsó gyermek világbajnokságot. Másrészt az idei remek szereplésére is alapozhatott, az EB előtt ugyanis sorozatban 12 nemzetközi versenyen is veretlen maradt. Egy EB-t megnyerni azonban nemcsak elhatározás kérdése. Luca rengeteget dolgozott, hogy nagy álmát – egyszer a dobogó tetején állva hallgatja a magyar himnuszt – megvalósítsa. A sok edzésnek pedig Daugavpilsben egy elképesztő siker lett az eredménye. Luca úgy nyerte meg a 46 kg-os súlycsoportot, hogy öt mérkőzésen 45 találatot ért el az ellenfeleivel szemben, és mindössze csak hatot kapott. Pedig az aranyéremért erős ellenfeleket kellett legyőznie, például az idei felnőtt orosz bajnokot, vagy a házigazdák legjobb versenyzőjét, a tavalyi kadet világbajnokság ezüstérmesét. Luca azonban verhetetlennek bizonyult. Technikai fölényére jellemző, hogy sem az elődöntő, sem a döntő nem tartott hat percig, Luca ugyanis már jóval előbb elérte a technikai KO-hoz szükséges 12 pontos különbséget. Az Európa-bajnokság legszebb pillanata volt, amikor Patakfalvy Miklós, az európai szövetség képviselőjeként a lánya nyakába akasztotta az aranyérmet.
    Nővérének, Csengének is majdnem összejött az érem, ő azonban a negyeddöntőben vereséget szenvedett azeri ellenfelétől, így ezúttal az 5. helyen fejezte be a versenyt. De ő is felérhet majd a csúcsra, akár már novemberben, Bukarestben, ahol U21-es Európa-bajnokságot rendeznek, és ahol ismét tatamira lép majd. Luca azonban kénytelen lesz kihagyni ezt a versenyt, lévén túlságosan fiatal még ehhez a korosztályhoz.
                                                                                                                                                 Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez