Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602698
   « Vissza

Szigorú-e a jó adásvételi szerződés?

 « Cikkek és hírek 
2015. október 14.
 

A címben feltett kérdésről dr. Kreitl Györgyit, a dr. Kővári Béla Ügyvédi Iroda munkatársát kérdeztük.

    HH: Mindenütt olvashatjuk halljuk, hogy végre – köszönhetően a kedvezőbb hitelkonstrukcióknak is – felpörgött az ingatlanpiac. De mit tanácsol a szakember mire kell ügyelni ingatlan vásárláskor, szerződéskötéskor ?
     dr. K. Gy : Amennyiben az ügyfeleink megtalálták a megfelelő ingatlant – illetve az ügyfelek megbízása alapján mi is keresünk ügyfeleink számára ingatlanokat – és komoly a vételi szándékuk, úgy mindenképp friss tulajdoni lapot kérünk. Így rögtön láthatjuk többek között, pl. hogy az adott ingatlan valóban lakóingatlanná van-e minősítve, vagy más helyiséggé, ki a tulajdonos, illetve milyen terhek (pl. jelzálogjog, végrehajtási jog stb.) terhelik az adott ingatlant, vagy milyen jogok (pl. haszonélvezet, vezetékjog, szolgalmi jog) elintézetlen széljegyek ( perfeljegyzések) szerepelnek az ingatlan tulajdoni lapján, melyek elővigyázatosságra inthetnek, vagy akár befolyásolhatják az ingatlan tényleges forgalmi értékét is, esetleg kedvezőbb alkupozícióba kerülhetünk.
    HH: Egy jó adásvételi szerződés több oldal is lehet, de miket emelne ki ebből fontossági sorrend nélkül?
   dr. K. Gy.Nagyon fontos például az, hogy kidolgozottak és egyértelműek legyenek a fizetési feltételek, módozatok, konkrét határidők és pontosak a részletek, a kiszámított arányok szerinti összegek is. Nagyon banálisan hangzik, de az adatok pontossága is fontos, hiszen egy elíráson vagy elütésen is megakadhat a földhivatali bejegyzési folyamat. Sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat a felek, ha már az adásvétel elhatározásakor ellenőrzik igazolványaik érvényességét és nem szerződéskötés előtt derül ki, hogy valamelyik lejárt. Fontos az is, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor tisztázott legyen, hogy a vételárból, pontosan mekkora összeg a foglaló összege. Gyakran előfordul mostanában, hogy a vevő majd egy későbbi másik ingatlana értékesítéséből kívánja a fennmaradó vételárhátralékot kiegyenlíteni, de itt is muszáj egy konkrét és elfogadható határidőt szabni az eladó védelmében. Álláspontunk szerint a jó adásvételi szerződés szigorú a szerződésszegést ( késedelmes teljesítést, késedelmes fizetés, vagy akár késedelmes birtokbaadás ) követő szankciók tekintetében (pl. késedelmi kamat, kötbér ), és mindkét fél jogait egyformán védi, valamint a szerződésszerű teljesítést motiválja.
  Nagyon fontos a tulajdonjog átírásának pontos feltételeinek meghatározása, melynek lényege, hogy a tulajdonjogot a vevő akkor szerzi meg, ha a teljes vételárat kifizette! Ez azt jelenti, hogy a részletekben történő fizetésnél a teljes vételár megfizetéséig ügyvédi letétként kezeljük az eladó által már előre aláírt nyilatkozatot, mely a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges. Természetesen az adásvétel összes jogilag értékelhető körülményét az ügyvédnek mérlegelni kell, hogy valamely körülmény, állapot okozhat-e későbbiekben jogvitát, és ha erre a legcsekélyebb esély is megvan, akkor azt jobb megelőzni,így arra szerződésben kitérni,előtte gondosan tisztázni. Például a korábbi évtizedekből fennmaradt egymással szomszédos telkeken átvezetett vízvezetékek, szolgalmi jogok is lehetnek ilyenek.
  A szerződésben ajánlatos rendezni a mérőórák jegyzőkönyvben rögzített leolvasásának mikéntjét, a közműtartozások rendezésének (igazolások beszerzésének) határidejét, illetve módját is, valamint az új tulajdonosra átíratás határidejét is.
    HH: Előfordul, hogy az ingatlan eladásakor, szerződéskötés előtt még nincs az ingatlannak energetikai tanúsítványa, tud ebben az iroda segíteni?
    dr. K. Gy. Igen, több és korrekt áron, gyors határidőkkel dolgozó energetikai tanúsítvány készítő vállalkozóval is rendszeres munkakapcsolatban állunk, így a hozzánk forduló eladó válláról ezt a terhet is le tudjuk venni – hogy eladó az utolsó napokban kétségbeesetten keresgéljen, telefonálgasson, idegeskedjen vagy a szükségesnél magasabb díjat fizessen –, az eladó megbízása alapján azt is szívesen intézzük.

kepfile

dr. Kreitl Györgyi, tel: 06-30-510-12-04
Készült a dr. Kővári Béla Ügyvédi Iroda megbízásából 06-30-921-84-56

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez