Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603413
   « Vissza

Menza körkép – egészségesebb fogások, több reklamáció

 « Cikkek és hírek 
2015. október 14.
 

    Bár az MSZP szakpolitikusa szeptemberben a képviselőház előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, a bevezetés fokozatosságának hiánya miatt két hét alatt megbukott a menzareform, valójában a közétkeztetőknek legalább kilenc hónapos felkészülési időt adott a rendelet az egészségesebb fogások konyhatechnológiájának kialakítására. 

     A települések közbeszerzésen választják ki szállítóikat.
    A XVI. kerületbe napi 3500 adagot, továbbá Kistarcsa és Nagytarcsa intézményeibe a Junior Vendéglátó Zrt. konyháiról szállítanak. Sajátosság, hogy Kistarcsát és Nagytarcsát Péteriből, a XVI. kerületet a XIII. kerületben, a Róbert Károly úton működő üzemükből szolgálják ki.
     A Hunyadvár utcánál működő konyhát a Hungast 14 Kft. bérbe vette a Juniortól. Itt ötvenen naponta 4000 adag ételt készítenek zuglói és III. kerületi intézményeknek.

    A 870 állandó dolgozót foglalkoztató Juniornál három éve átdolgozták a receptúrákat és kiiktatták az ízfokozókat. Éppen a drasztikus átállás megelőzése érdekében már 2014 szeptemberéről elkezdték csökkenteni a felhasznált só arányát és abban is az első volt a jelenleg napi 45 000 adag ételt előállító cég, hogy náluk jelent meg először a közétkeztetésben a vadhús használata.
     – A rendelet szerint az általános iskolásoknak szánt étkekben napi 6,6 gramm, az óvodásoknál 2 gramm só lehet. Egy zsemlében egy szelet felvágottal 1,5 gramm só van és több nyersanyagban néha önmagában is több só van, mint amennyit a menzareform megenged. Vagyis ízesítésre már nem is marad. Az is új előírás, hogy tíz nap átlagában egyszer adhatunk bő zsiradékban sült ételt – ismertette a változással járó „házi feladatokat” Boros Attila, a Junior cégvezetője.
     – Milyen más fűszerrel tudták pótolni a sót?
     – Próbáljuk ellensúlyozni, de egy 500 literes üstben készülő levesben a só az só. A közétkeztetésben nem lehet egyféle íz, mondjuk a babérlevél domináns, mert azt a fogyasztók nagyobb része elutasítaná. Mi technológiát váltottunk: forró gőzzel működő kombi pároló sütőket állítottunk be, amelyekkel jobban megőrizhető az alapanyagok természetes tápértéke.
    – Mik az eddigi tapasztalatok? Az ára folytán nem PR-fogás vadhúsról beszélni?
    – Bizonyos idegenkedést érzékelünk; a „sótalanítással” megugrott a reklamációk száma. A panaszokból nehéz tanulni, mert nagyon általánosítók, nem írják le, hogy éppen miért tartják problémásnak az aznapi ételünket. Persze egyszer-egyszer mi is hibázhatunk, ámha az otthoni vasárnapi ebédet a négyfős család négyféle módon ítéli meg, akkor a közétkeztetésben a szubjektivitást végképp nem lehet kikerülni. El kell magyaráznunk, mi miért van az étlapon... Figyelem az internetes kommenteket és látom; nincs egység, mi lett az étlapunkról a sláger-fogás.

     – Éppen ezért közvetlenebb kapcsolatra törekszünk az intézményekkel. Több kerületben tartottunk az elmúlt két hétben tájékoztatót, segítve ezzel a rendelet könnyebb elfogadását. Mindenhová elmegyünk, ahol felkérnek minket. A XVI. kerületi iskolákban is szeretnénk a tanárok, szülők és az önkormányzat képviselőinek bevonásával találkozót szervezni.
     Átlagosan nettó 300 forintból kell egy konyhánknak a kétfogásos ebédet és a gyümölcsöt kiszállítani. Hogyan fér ebbe a büdzsébe a szarvas ragú? Természetesen a nettó 300 Ft egy keretszám. Vannak erősebb napok, amikor 360 Ft-ból hozzuk ki az ebédet és vannak olcsóbb tésztás ételek, amikor 300 Ft alá megy az érték. -izs-or

kepfile
 

A Róbert Károly körúti konyhán 28-an készítik a XVI. kerületi iskolások fogásait. Képünkön Votka Csaba üzemvezető ellenőrzi a kiszállításra kerülő ételt.

kepfile

                                                   Új sütőkben párolják a sószegény fogásokat

Lehet választani!

kepfile

kepfile

Zökkenőmentesen történt meg a bevezetése annak a nagy változásnak amit Kovács Péter polgármester (több havi menzakommandós étkezési tapasztalat után) megígért az előző iskolaév befejeztével. Szeptembertől a XVI. kerületi általános iskolai menzákon két második fogásból lehet választani, mégpedig úgy, hogy az A és B menü között akár naponta lehet változtatni.
A diákok (személyük azonosítására) egy vonalkódos lapocskát kapnak, a befizetés során ehhez, mint azonosítóhoz rendelik hozzá az A vagy B menüt. Amikor az étkezésre kerül sor, a kártyát egy kódleolvasóhoz tartják (felső képünkön egy tanító néni segít a leolvasásban a kisiskolásoknak), s a képernyő rögtön mutatja, hogy melyik menü lett aznapra befizetve, sőt azt is jelzi, ha azt már korábban elfogyasztották (piros lesz a képernyő). A rendszer tehát működik, mint azt megnéztük a Kölcsey iskola frissen felújított ebédlőjében.

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez