Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602713
   « Vissza

Egy katona Mátyásföldről, aki megfordította a háború sorsát

 « Cikkek és hírek 
2015. október 14.
 

Mindig meglepődik az ember, ha szembesül azzal, hogy bizonyos személyeket egyszerűen kiradíroztak a történelemből, és hosszabb időnek kell eltelnie, mire méltó helyüket elfoglalják. Ilyen személyiség Szurmay Sándor, akire, mint egy mátyásföldi villa egykori tulajdonosára valamennyien méltán lehetünk büszkék.

kepfile

Ács Anikó bizottsági elnök ünnepi beszédet mond a mátyásföldi Szurmay-emlékmű előtt

     Éppen száz éve történt, a frissen kitört első világháborúban, hogy a Monarchia csapatainak a kezdeti sikereket követően súlyos kudarcokat kellett elszenvednie. Ez nem csak a szerbiai fronton volt igaz, hanem a Kárpátok hágóinál (a jelenlegi Ukrajna területén, ami akkoriban a Monarchia államhatára volt). Az előrenyomuló orosz csapatok hatalmas túlerőben voltak, s az állásaikat védő magyar csapatok folyamatosan hátrálni kényszerültek előlük.

    Szurmay Sándor ezidőben államtitkárként szolgált a Hadügyminisztériumban, s bár többször kérte magát a harctérre, a miniszter ragaszkodott a tehetséges, fiatal, és kiváló szervezőképességekkel rendelkező katonához. A helyzet viszont olyan súlyossá vált, hogy az oroszok pár héten belülre tervezték a Kárpátokon való áttörést, s a hadvezetés már a budapesti védelmi vonalat tervezte megerősíteni, bár az sem volt kizárható, hogy a hatalmas emberfölényben lévő oroszok egészen Bécsig eljutnak.
    Ebben a helyzetben bízták Szurmayra az uzsoki hágónál lévő hadtest vezetését, s ő – ez bármennyire hihetetlen – 14 nap alatt megfordította a csata sorsát, és nagyon meglepő hadműveleteivel bekerítette az előrevonuló oroszokat, s visszakergette őket a hágó túloldalára, s ráadásul még egy csomó hadianyagot is zsákmányolt. És ez így folytatódott: ahol Szumay a csapataival megjelent, ott megfordult a hadihelyzet, és a vesztesre álló csata legalább kiegyenlítetté vált, de inkább győzelemre fordult.
    A kiváló katona később három magyar kormányban is honvédelmi miniszter lett, hadi sikereiért megkapta a legmagasabb elismeréseket, báró lett, és a tanácsköztársaság alatt büszkén vonult börtönbe (hisz vannak olyan korszakok, amikor egy tisztességes embernek börtönben a helye). A helyzet konszolidálódásával nagyon magas társadalmi elismertségre tett szert, könyveke írt, alapítványt vezetett, és aktívan részt vett Mátyásföld közéletében is – neki köszönhető például, hogy nem került beépítésre az Erzsébet-liget. Az oroszok 1945-ös bevonulása után érte a halál.
     Két lányának gyermeke nem született, Blanka lányának viszont érdekes sors jutott osztályrészül. Első férje az a Szentkeresztessy Henrik vezérkari ezredes volt, aki nagyon sokat tett a magyar légierő fejlesztéséért, mielőtt viszonylag fiatalon, 1935-ben elhunyt. Második férje gróf Stomm Marcell altábornagy lett, aki azzal írta be magát a történelembe, hogy a doni összeomlás után, példátlan módon feloszlatta hadtestét – egyszerűen azért, mert így a katonák megmenekülésére sokkal nagyobb esély volt, mintha bármilyen katonai alakzatban lennének kénytelen visszavonulni. A három katona és Blanka (1902-1993) közös sírban nyugszik a Fiumei úti temetőben.
     Szurmay Sándort több település, így Cinkota is még életében díszpolgárrá választotta, Mátyásföldön pedig a 30-as években utcát is elneveztek róla. Azután csendben eltűnt a történelemkönyvekből, s csak akkor került elő, midőn 2008-ban az Erzsébet-ligetben az árnyas sétányt Szurmay sétánynak nevezték el, és egy emlékművet is avatott az önkormányzat. Majd 2012-ben a Budapesti Helyőrségi Dandár tiszteletadásul felvette vitéz Szurmay Sándor nevét.

     A helyőrségi dandár szervezett ünnepséget az Erzsébet-ligetben lévő emlékműnél október 10-én, ahol Ács Anikó önkormányzati képviselő, a Köznevelési és Ifjúsági Bizottság elnöke emlékezett a hős katona érdemeire, majd Baráth Ernő ezredes, a helyőrségi dandár megbízott parancsnoka mondott beszédet, s végül rövid állófogadás után katonai hagyományőrző fegyvernemi bemutatókra került sor a mátyásföldi repülőtéren.
                                                                                                                                                 Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez