Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28787143
   « Vissza

Asztrológiai útmutató a Mérleg jegyében

 « Horoszkóp, asztrológia 
2015. szeptember 17.
 

Ami kívül van, és ami belül

kepfile

     Szeptember 23. az őszi napéjegyenlőség napja. Ebben az évben délelőtt 10 óra 11 perckor lépi át a Nap az égi egyenlítőt. Ekkor kezdődik a csillagászati ősz, azaz a Mérleg havának nevezett asztrológiai hónap. A Mérleg, mint jelkép az ellentétes erők egyensúlyáról szól, melynek látványos megnyilvánulása a nappal és az éjszaka azonos hosszúsága. Tágabb értelemben pedig ide tartozik számtalan – néha csak látszólagos – ellentét, mint például a fent és a lent, a kívül és a belül…

~ o ~

     A bölcs egyiptomi paptól, Hermész Triszmegisztosztól származtatjuk azt a jól ismert gondolatot, hogy ami fent van, azonos azzal, ami lent van, s ami kívül van, ugyanaz, ami belül. A bölcsesség első felét most tegyük félre – voltaképpen az egész asztrológia erre az igazságra épül –, s ezúttal foglalkozzunk a kívül és belül kérdéskörével.
    Kezdve a legegyszerűbb, jól felismerhető részterülettel. Októbertől, amikor a nappalok egyre érezhetőbben rövidebbé válnak, és az időjárás szintúgy gyakrabban mutatkozik barátságtalannak, az élőlények természetes módon visszavonulnak, fedett helyre húzódnak. A szép idő egy-egy délelőtti, kora délutáni órára még kicsalogatja az embert a szabadba, és a szüreti mulatságok tarka forgataga is októberre szerveződik, de közben az eszünkkel s a lelkünkkel egyaránt befelé készülünk, figyelünk. Fedél alá visszük a termést, a kerti szerszámot, bútort, a muskátlit, a fűnyírót. Vastagabb függöny kerül az ablakra, s még egy pokróc a macskakosárba. Gyarapodnak az orvosi rendelőben várakozók (a betegség, tudjuk, egyfajta behúzódás, elvonulás), romlik a depressziós betegek állapota. Valószínűleg mindegyikünknek hasznára válna némi lelassulás, visszahúzódás, nem várva meg, amíg parkolópályára – betegágyba – kényszerülünk. Hajdanán, amíg az ember nagyobb összhangban élt a természettel, a munkavégzés is fedett helyre került az őszi-téli hónapokra. Magyarán ebben az időben nem kevesebbet dolgoztak, hanem mást… Miután a modern világban minden évszakban nagyjából ugyanolyan munkarendben, ugyanazt csináljuk télen-nyáron, hát az egyensúly (mérleg!) megteremtése végett hasznos volna tudatosan törekedni arra, hogy többet foglalkozzunk a „benti” dolgokkal. Ami a lakásban van, ami szűk körben végezhető. Ami csendes elfoglaltság. Ami bölcsebbé tesz – például olvasás, tanulás –, ami meditatív állapotot idézhet elő, mint például az azonos mozdulatok végtelen ismétlése (kézimunkázni szokott még valaki?). Ami csak ránk, illetve a legközelebbi hozzátartozókra tartozik a párkapcsolati problémától a családi fotók rendezéséig.
     Az otthonunk maga is olyasvalami, ami bár rajtunk kívül van, pontosan mutatja belső dolgainkat. Tükrözi az egészségi állapotunkat, a gondolatainkat, a problémáinkat, csak érteni kell a jelképek nyelvén. Több is, mint tükör, a tükörben látott magamon ugyanis nem tudok változtatni azáltal, hogy tegyük fel, a tükörre kenem a hajfestéket. Az életünk azonban határozottan megváltoztatható olyan módon, ha az otthonunkat kezdjük rendbe tenni, takarítani, átrendezni. A fiókkal együtt a gondolataink ugyanúgy rendezettebbé válnak. A lefolyó megtisztítása üdítő hatással lesz az emésztésünkre. Ruháink átválogatása változást hoz a szerepeinkben.
     Egy másik, elvontabb értelemben, ami kívül van, az a másik ember. Bárki, aki nem mi vagyunk, de a Mérleg jegyében elsősorban életünk párja. Legközelebbi hozzátartozóink olyanok, mintha saját különös, érthetetlen, megtagadott tulajdonságainkból álltak volna össze a térnek egy másik pontján. A velünk egy fedél alatt élő ember egyszerre kiegészítőnk, segítőnk, kritikusunk, karikatúránk. Többek között emiatt esik gyakran csöbörből vödörbe, aki egy másik kapcsolatba menekül. Aztán kiderül, hogy minden nő/férfi ugyanolyan. Pedig csak az illető maradt ugyanolyan, akihez ugyanolyan illik.
      Próbáljuk tehát ezzel a szemlélettel figyelni a környezetünket. A tárgyakat, az otthonunkat, a történéseket és az embereket. Amit kívül látunk, ugyanaz, ami belül van.
                                                                                                                    Tóth Éva Ágota

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez