Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599461
   « Vissza

„Súlyos” határidő A kocsi viheti a telket is

 « Cikkek és hírek 
2015. szeptember 17.
 


  Szeptember 15-e volt a helyi építmény, telek és a gépjárműadók második félévi pótlékmentes befizetésének határideje. A tapasztalatok szerint az adózók 9-12 százaléka esik késedelembe.
   Ha a késés csak pár nap, az önkormányzatok által használt központi ÖNKADÓ nyilvántartó program jelentéktelen summával, a jegybanki alapkamat kétszeresének naponta számított összegével növeli az ügyfél tartozását. Az általános gyakorlat az, hogy a tömeges szeptember 15-ei befizetések lekönyvelése után az adóhatóságok novemberben mintegy emlékeztetőként folyószámla egyenleget küldenek a feledékeny adósoknak.
 Aki erre sem reagál, számíthat rá, hogy az adóhatóság munkabér letiltást kezdeményez, vagy ezzel párhuzamosan felkutatja a bankszámláját és inkasszóval onnan szedi be a köztartozást. Az inkasszóval a magánszemélyek bankszámlája is elérhető. A nyugdíjra a mindenkori minimál nyugdíj feletti részre lehet letiltást kérni.
  A gépjárműadó tartozásoknál a forgalomból történő kivonás az adóbehajtás leggyakoribb módja. Ekkor a kormányhivatal felszólítására le kell adni a rendszámot. Aki ennek nem tesz eleget, utóbb nemcsak a tartozását kell megfizetnie, hanem a rendszám beszolgáltatásának elmulasztása miatt az első alkalommal még legalább 20 ezer forintnyi bírsággal is számolhat.
   Ha a gépjárműadó és az adóként behajtandó közlekedési bírság már hatjegyű összegű, az adóhatóság mérlegelni szokta, hogy jelzálogot jegyeztet be az ellenszegülő ügyfél ingatlanára. Elméletben a be nem fizetett gyorshajtások és más közúti stiklik révén a kocsi elviheti az ügyfél telkét, mert 500 ezer forint feletti tartozásnál az adóhatóság ingatlan árverést is kezdeményezhet. A Bosnyák téri földhivatal hirdetőtábláján széles kínálata van az adótartozás miatt árverésre kitűzött ingatlanoknak.

   Az adózás rendjéről szóló törvény lehetővé teszi, hogy aki magánszemélyként 50 ezer, cégként 100 ezer forintot meghaló összeggel tartozik az önkormányzatnak, annak nevét és a tartozás összegét az adóhatóság közzétegye. Ezzel a lehetőséggel a XVI. kerület is él. Az adóslistán szereplő összegek csak a tőke tartozásokat mutatják, mivel a késedelmi pótlékkal a listán szereplő összegek folyamatosan növekednek. Az adóslistáknak főleg a kisebb településeken van visszatartó ereje, ahol szemet szúróbb a luxusvilla, prémium kategóriás autó és a mögötte álló adótartozás ténye. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez