Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602198
   « Vissza

Szent István-napi ünnepségek

 « Cikkek és hírek 
2015. augusztus 25.
 

kepfile

     A hagyományoknak megfelelően ünnepelték a kerületben Szent István ünnepét. Az árpádföldiek már előző este megtartották megemlékezésüket a Timur utcai Turulnál, ahol Szász József alpolgármester mondott igen érdekes ünnepi beszédet. Mint történelem tanár felidézte, hogy a törökdúlást követően Mária Terézia volt az, aki ezt az ünnepet meghonosította, egyidőben a Szent Jobb visszaszármaztatásával. Fia, II. József viszont intézkedéseivel próbálta korlátozni a magyar nemzeti büszkeséget, mivel sokkal komplexebb rendszerben gondolta birodalom történetét. Az ünnepség felívelését jelentette a reformkor a 48-as forradalommal, majd ismét a visszafogás következett egészen az 1867-es kiegyezésig, mikor a bécsi egyháznak igen jól jött egy katolikus szent. Érdekesség, hogy ez az ünnep a körmenettel elsősorban fővárosi esemény volt, vidéken inkább az új kenyeret ünnepelték, majd a Horthy korszakban kapcsolták össze ezt a kettőt. Ez az az ünnep, mit eddig még soha nem tiltottak be, csupán eltérő ideológiával töltötték meg, mint például a szocialista évek alatt az ünnepelendő sztálini alkotmánnyal. A rendszerváltozás kellett hozzá, hogy visszakapja méltő rangját ez az ünnepség.
     Az új kenyeret Máriusz atya áldotta meg és szentelte fel (képünkön, háttérben Szász József alpolgármester és Antalóczy Csaba árpádföldi képviselő), majd a szervező árpádföldi egyesület ünnepi közgyűlést tartott a közösségi házban, ahol egyöntetűen csatlakoztak Áder János köztársasági elnök klímavédelmi felhívásához.

kepfile

     Augusztus 20-án délelőtt a Pálfi téren tartottak megemlékezést a szentmihályiak. Előbb a Sarkad udvar művészei adtak műsort, felidézve azt a pillanatot, midőn a pápa megkapta Magyarország kérését, hogy küldjön koronát a kereszténységet felvevő király számára. Ünnepi beszédet Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő mondott, aki az ezer éves államalapítást összevetette azokkal az államalakulatokkal, amelyek a közelmúlt történelmében jöttek létre, gyakran mesterségesen vagy különféle politikai érdekek mentén – s bizony erős a bizonytalanság atekintetben, hogy vajon így meddig maradnak meg. Ezzel szemben Szent István maradandó művet alkotott, amely az eltelt ezer év minden vihara dacára áll, és állni is fog. A kenyérszentelést Urbán Gábor szentmihályi plébános végezte.

      kepfile

     Az önkormányza központi ünnepsége hangulatos térzenével kezdődött este 6 órakor a Polgármesteri Hivatal előtti Havashalom parkban – a Rácz Aladár zeneiskola tanáraiból és diákjaiból álló Mátyásföldi fűvószenekar méltán népszerű a kerület zenekedvelőinek körében. Ünnepi köszntőt Kovács Péter polgármester mondott, aki az államalapítást megelőző időket visszaidézve szólt arról, hogy mielőtt István király és keresztény lett volna, több uralkodó (a dán Kékfogú Harald, a kievi cár, a lengyel uralkodó) is felvette a kereszténységet, ami akkoriban a keresztény Európához való tartozás jelképe volt. Így cselekedett minden uralkodó, aki hosszú távra tervezte országát.
     De Istvánnak a kiskirályokkal is meg kellett küzdenie, elsősorban Koppánnyal, a somogyi vezérrel, aki Géza halála után az ősi rendnek megfelelően bejelentkezett uralkodónak. Csak az ő legyőzése után koronázhatták királlyá, s az egységes Magyarország megteremtése egészen 1029-ig elhúzódott, midőn István hadai Ajtonnyal szemben is győzelmet arattak. És a Szent Istváni mű azóta is áll, és része Európának.
    Ezt követően ökumenikus kenyéráldást tartottak a hagyományokhoz híven a kerületi egyházak képviselői: Börönte Márta evangélikus lelkész, Bíró Botond református lelkész, Marton Zsolt baptista lelkész és Gödölle Márton római katolikus pap.
     Az ünnepi megemlékezést a Forgatag Művészeti Társaság és a Liget Táncakadémia növendékei „Szent István öröksége” című látványos táncfantázia műsora zárta. Ezt követően a Madarak nevű zenei formáció zenéjére táncolhatott az ünneplő közönség egészen 9 óráig, midőn a tömeg megtekintette a közeli magaslatról a Duna-menti tűzijátékot, majd ezt követően a kerületi tűzijáték következett, ami rövidebb volt ugyan, de sokkal jobban látszott. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez