Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599468
   « Vissza

Legenda SC, avagy a sashalmi sörfőzde centrum

 « Cikkek és hírek 
2015. július 17.
 

Hát, kérem, ha egy üzlet beindul! A mindössze 2013-ban alakult kertvárosi kézműves sörfőző manufaktúra, a Legenda Sörfőzde ugyanis két év alatt olyannyira népszerű lett, hogy kénytelen egy nagyobb helyre költözni. Egy rendhagyó vállalkozás rendhagyó növekedéséről tudunk tehát beszámolni, ami a mai gazdasági helyzetet és lehetőségeket ismerve mindenképpen örvendetes hír.

kepfile

Kovács József (becenevén Olasz) sörcsapolás közben. Minden helyet kinőttek a kerületben, olyan nagy lett a Legenda Sörfőzde termékeire a kereslet – sörfőzde centrumot nyitnak a Lándzsa lakótelep szomszédságában

     A fő vállalkozó, Kovács József (Olasz) valamikor a fuvarozást hagyta oda új hobbijáért. A sörfőzéssel ugyanis először csak hobbiként foglalkozott. Első kézműves sörei, az Olaszházi Bitumen és a Brutal Bitter még az otthoni gáztűzhelyen készültek, majd a különleges és egyedi ízvilágával a sashalmi piacon is bemutatkozott. Ezt követően nyitotta meg első sörfőzdéjét a Szlovák út és a Legenda utca sarkán, amely hely pillanatokon belül legendás helyszínné vált. Nemcsak a kerületben, hanem egész Budapesten, sőt az országban, illetve ma már a határainkon túl is. Másképp nem fordulhatott volna elő, hogy egy vasárnap délelőtt tömött lengyel turistabusz parkoljon le a szentmihályi főzde előtt, és a pub-ba betóduló szomjas turisták maguk újságolják, hogy egy Magyarországról szóló úti ajánlóban olvastak a Legendáról, mint az egyik híres magyar látványosságról.
     A kertvárosi manufaktúra már az első évében elnyerte az Év Sörfőzdéje címet, tavaly és idén pedig számos rangos díjat bezsebeltek a termékei. Nem is akárhol, az Egyesült Államokban és Írországban! A Legenda sörök egyre keresettebbé váltak. Ma már alig van romkocsma a Belvárosban, ahol ne lennének kaphatóak a Szlovák úti főzde termékei. De egyre többen látogatnak el a szentmihályi műintézménybe is, ahol nemcsak hétvégeken, hanem már hét közben is ki lehet tenni a telt házat jelző táblát.
     A hely befogadóképessége azonban véges, aminek egyenes következménye lett a terjeszkedés. Előbb a Belvárosban, a Dob utca és az Izabella utca sarkán nyílt egy Legenda Sörfőzde Pub, majd Zuglóban, a Vezér úton is nyitottak egy „fiókintézményt”. Időközben egy mozgó standot is be kellett üzemelni, mert annyi volt a fesztiválfelkérés. A mobil Legenda Söröző az átlagos hétköznapokon az Akvárium mellett, az Erzsébet téren parkol, ahol télen-nyáron „fast drink”-ként működik. Nemrég az agglomerációban, Fóton is nyitottak egy pubot, így ma már nagyon sok helyen lehet a söreiket kóstolni.
     A népszerűségnek azonban ára volt, hogy az értékesítő helyeken kívül a főzde kapacitását is növelni kellett, mely a Szlovák úti főzdében már lehetetlennek bizonyult. Ott jelenleg havi 28 ezer liter sört főznek, amely mennyiség nem bővíthető tovább. Ezért Kovács József (Olasz) nagy fába vágta a fejszéjét. Egy új főzde építésébe kezdett. A helyszín a Lándzsa lakótelep melletti volt szovjet ingatlan, ahol többek között az Európa bútorház (volt román bútorüzlet) is működött. Ez a létesítmény alakul át napjainkban egy új sörfőzdévé. Pontosabban egy Legenda Sörfőzde Centrummá.
     A sashalmi főzde ugyanis több lesz, mint egy hagyományos főzőhely és pub. Kezdjük a vendégtérrel, amely itt 430 négyzetméteres lesz, azaz bőven elbírja majd a lengyel turistabuszokkal érkező vendégeket is. Ekkora területen mindenki kényelmesen elfér majd, erről egyébként az igényes bútorok is gondoskodni fognak, a vendégek pedig várhatóan hosszabb ideig is elüldögélnek majd az új pub-ban. Azaz várhatóan meg fognak majd éhezni is, ezért a sashalmi Legendában egy konyhát is kialakítanak, ahol hamarosan már meleg ételeket készítenek a vendégek számára. Sörkedvelőknek jó hír, a csülök biztosan szerepelni fog majd az étlapon. Az új helyen várhatóan koncertek is lesznek, az épület már az átalakítás során olyan szigetelést kapott, amely erre lehetőséget biztosít.
     Nagyon fontos, hogy a létesítményt autóval is meg lehet majd közelíteni a Sárgarózsa és a Kövirózsa utca felől, így a vendégek nem zavarják majd a közeli lakótelep életét. A többség persze inkább a buszos és HÉV-es közlekedést választja majd, de a megálló felől gyalogolva sem kell bemenniük a panelházak közé.
     A legújabb Legenda Sörfőzde azért kapja a centrum nevet, mert az értékesítés mellett több mint 30 ezer liter sör főzése történik majd itt. Ezen kívül a hazai sörfőzdék is itt vásárolhatják majd meg a legjobb külföldi malátákat és komlókat, amelyek elengedhetetlen kellékei a sörfőzésnek. Sőt, akár a 800 és 1000 literes erjesztő tartályokhoz is hozzájuthatnak majd, amelyeket a pub mögötti lakatos műhelyben készítenek el a megrendelőknek.  

                                                   kepfile

  Sashalmon ráadásul nemcsak a sörfőzés, hanem a pálinkafőzés is helyet kap majd (ekkora területen a két nedű kényelmesen megfér majd egymás mellett), amely vállalkozás már komoly mennyiségű munkaerőt is igényelni fog. Mindent összevetve elmondható, hogy a Legenda Sörfőzde jelentős vállalkozássá növi ki magát, amely remélhetőleg a kerülethírnevét is öregbíteni fogja.

     kepfile                        A sörcentrumban sörfőző tartályok is kaphatók                     

                                                                                                                           Riersch Tamás

     A Legenda Sörfőzde Centrum fokozatosan nyílik majd meg. A pub és a sörkellék szaküzlet már július 3-tól látogatható. A konyha nyitása augusztus elejére, a sashalmi sörfőzés beindítása pedig nyár végére várható.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez