Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603321
   « Vissza

Tovább csillog a kertvárosi kard

 « Cikkek és hírek 
2015. július 17.
 

kepfile

                           Az ifjú tehetség, Baaken Mátyás egyre több aranyéremmel rendelkezik

   Decsi Tamás visszatért! A Kertváros világbajnok kardvívója ugyanis nemcsak a válogatottba, hanem a nemzetközi élmezőnybe is visszaverekedte magát. Oda, ahol mindig is helye volt, csak éppen az elmúlt évek nem úgy alakultak, ahogy azt ő, és edző édesapja szerette volna. A nagy törést a londoni olimpia előtti kudarc jelentette. A magyar kardválogatott sok összetevőnek köszönhetően lemaradt az olimpiáról, ahol egyedül Szilágyi Áron képviselte a magyar színeket. A Vasas vívója aranyérmet nyert, de a csapat többi tagjának időre volt szüksége, hogy magára találjon. 

     Ebben az a tény sem segített, hogy az olimpiai rotáció miatt Rióban a kardcsapat versenyek nem szerepelnek majd a programban, így ismét csak egyénileg lehet majd kijutni az olimpiára, amire nemzetenként maximum két-két vívónak lesz esélye. Áron olimpiai szereplése biztosnak tűnik, a második helyért azonban nagy a harc. És szerencsére ez a küzdelem a kertvárosi klasszist is lendületbe hozta.
     Decsi Tamás néhány hete Moszkvában olyat tett, melyre immár négy éve nem volt példa: egy rendkívül fontos Grand Prix-n érmet szerzett. Ráadásul mindezt a kvalifikáció kellős közepén, az ősi ellenfél, az oroszok otthonában tette. Ezzel pedig fontos lépést tett az olimpiai részvétel felé. Ráadásul a magyar kardvívó válogatottba is visszakerült, mely csapat egyre figyelemre méltóbb eredményeket produkál. Nemrég például megnyerték a madridi világkupát, majd a Montreaux-i Európa-bajnokságon egyetlen magyar csapatként bronzérmet szereztek.
     Decsi Tamás a Kertvárosi Vívó SE legeredményesebb sportolója, ám a fiatal klub egyre több tehetséggel rendelkezik. Az egyik legnagyobb vívóreménység a mátyásföldi Baaken Mátyás. Gyakorlatilag elsős kora óta vív. Köszönhetően annak, hogy éppen iskolás időszakának a kezdetén, 2008 februárjában alakult meg a Kertvárosi Vívó SE. Matyi pedig az elsők között jelentkezett Decsi István vívóedzőnél, és azóta is az egyik leglelkesebb tagja az egyesületnek.
     – Matyi nemcsak az egyik „alapítótagunk”, hanem a legfiatalabb versenyzőnk is volt – mondta Decsi Tamás, aki a versenyek között maga is edzeni szokta fiatalokat. A mondatot pedig úgy is folytathatnánk, hogy aki korán kel, az aranyat lel.
     Matyi ugyanis egyre több aranyéremmel rendelkezik. Csapattársaival, a szintén nagyon tehetséges Mogyorósi Marcellel és Kovács Marcellel egyetemben például csapatban még veretlen, két éve a gyerek, tavaly pedig az újonc országos bajnokságon is elsők lettek. Emellett egyéniben is sok érme van már. Legutóbb például a 2015-ös országos újonc bajnokságon állhatott a dobogó legfelső fokára. Baaken Matyi eddig elsősorban itthon bontogatta a szárnyait, s bár tavaly, Göppingenben (Németországban) már sikerült egy versenyt megnyernie, az igazán nagy nemzetközi sikert idén tavasszal produkálta. Akkor ugyanis egy rangos nemzetközi vívóversenyen vett részt a lengyelországi Wroclavban.
     – A serdülő és annál fiatalabb korosztály számára még nem rendeznek világversenyeket – mondta a Mester, Decsi István –, ezért ők még csak a wroclavihoz hasonló versenyeken találkozhatnak a nemzetközi mezőnnyel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek a versenyek kisebb értékkel bírnának, sőt, mivel nem limitált a résztvevők száma, az Európa-bajnokságoknál is nagyobb és erősebb konkurenciával kell szembenézniük a versenyzőknek.
    A wroclavi versenyen egészen pontosan 32 ország 1409 vívója lépett pástra. A három fegyvernemben (tőrben, kardban és párbajtőrvívásban) a magyar színeket is népes küldöttség, 51 fő képviselte. Matyi a serdülő kardozók mezőnyében vívott, ahol rajta kívül még 128-an szerették volna megszerezni az aranyérmet. A kertvárosi fiatalember már a csoportban is jól vívott, a 64-es táblán pedig sorrendben egy német, egy orosz, egy angol, két lengyel és végül egy újabb orosz kardozóval tudatta, hogy ő bizony éremmel, ráadásul aranyéremmel kíván hazamenni. A győzelmei között akadt magabiztos (15-2-es) diadal, és akadt taktikus siker (15-14-es) is. Különösen az orosz ellenfelek ellen kellett az utolsó pillanatokig koncentrálnia, a döntőt például 9-14-es állásról nyerte látványos hajrával 15-14-re. Nos, ha Decsi Tomi egyszer majd úgy dönt, hogy a kardját végleg szögre akasztja, úgy tűnik, lesz kinek átadnia a stafétabotot.
                                                                                                                                              Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez