Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28597949
   « Vissza

Történelmi emléktúra

 « Cikkek és hírek 
2015. július 17.
 


   Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapján, június 16-án az 1956 Magyar Nemzetőrség Tóth Ilona zászlóalja, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének XVI. Kerületi Szervezete és az ART 16 Művészcsoport közös delegációja végigment a Történelmi Emlékezés Útján.
    Ennek állomásai a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kara épületének falán elhelyezett emléktábla, a Kistarcsai Internáló Tábor, a csömöri Gloria Victis emlékmű, és Tóth Ilona árpádföldi emlékműve.
     – A BGF mai épülete korábban laktanyaként (szovjet főhadiszállásként) szolgált. Ide hurcolták 1956. november 22-én Nagy Imrét és társait, és itt tartották fogva, mielőtt Romániába vitték őket. Ennek emlékét őrzi az a tábla, amelyet 1991-ben, a fogva tartás 35. évfordulóján helyezett el a XVI. kerületi Önkormányzat a főiskola falán, és amely előtt A. Bak Péter festőművész, az Art 16 Művészcsoport elnöke idézte föl ezt az eseményt, amellyel az épület örökre bekerült a történelemkönyvekbe.
     Az emléktábla alatt Kovács Péter polgármester helyezett el koszorút a mártír miniszterelnök és társaira emlékezve..
    – A hírhedt Kistarcsai Internálótábor volt a második emlékhely, amelyet felkeresett a delegáció. Ott Helmeczy György katonai szakértő ismertette a tábor egykori dicstelen feladatát, és azt a tényt, hogy ide bírósági végzés nélkül bárki évekre bekerülhetett, akár a legapróbb rendszerellenes megjegyzésért is. A fogva tartottakkal embertelenül bántak, és aki itt csak néhány hónapot töltött is, egész életre szóló lelki sérülést szenvedett, sokan pedig nem is élték túl az internálást.
     Az emlékfal előtt Andrásfay Szerencse Ödön költő mondta el erre az alkalomra írott költeményét.
    – A csömöri temető szomszédságában áll a Gloria Victis emlékmű, amelynek egyik félköríve az 1956-os forradalom, és az azt követő megtorlás, a másik pedig a kommunizmus összes áldozatára emlékezteti az utókort, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján sújtott le rájuk a diktatúra. Pethő Dénes az 1956 Magyar Nemzetőrség Tóth Ilona zászlóaljának parancsnoka bevezetője után Dr. Szigeti Mihály Antal, a Gloria Victis alapítvány kurátora beszélt az emlékhely létrehozásának időszakáról, és arról a lelkes összefogásról, amely fontosnak tartotta az áldozatok emlékének megőrzését. A Gloria Victis a forradalom 50. évfordulójára készült el, és felavatásának fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök volt.
     – A Történelmi Emlékezés Útja Árpádföldön, a Tóth Ilona emlékműnél ért véget. Itt lovag vitéz Palla László, a POFOSZ XVI. kerületi elnöke idézte fel Tóth Ilona alakját, és mártírhalálának történetét.
   Az emlékező delegációt elkísérte Baranyi László színművész, aki az 1956 Magyar Nemzetőrség dandártábornoka, és a mátyásföldi, a csömöri és az árpádföldi állomáson irodalmi idézetekkel, versekkel tette ünnepélyessé a visszatekintést.
                                                                                                                               Rév Balázs

kepfile

A mátyásföldi emléktábla alatt Kovács Péter polgármester helyezett el koszorút

 

kepfile

                                                         A csömöri Gloria Victis emlékmű előtt

 

                                                      EMLÉKEZÉS CSÖMÖRÖN

Augusztus 23-án, vasárnap 17:30- kor a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen főszónokként Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója emlékeztet a Molotov-Ribbentrop paktumra; a nemzetiszocializmus és a kommunizmus 1939-es összeölelkezésére. A Gloria Victis Alapítvány szeretettel várja a megemlékezőket.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez