Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28604776
   « Vissza

Caprera-patak: milyen minőségű a kerület legszebb forrásának vize

 « Cikkek és hírek 
2015. június 11.
 

kepfile

A Caprera-patak a Magtár utca és a Szárnyaskerék utca között, a semmi közepén egy betonmedence alján bukkan ki a földből, és adja az ivóvíz-tisztaságú vizet több száz éve

      A Caprera-patak a XVI. kerületi vizes élőhelyek egyike. A körülbelül 2 kilométer hosszú patakot Batthyány Lajos lánya Batthyány Ilona grófnő nevezte el, aki életének nagy részét a cinkotai Batthyány-Beniczky kastélyban töltötte. A Caprera nevet a grófnő Giuseppe Garibaldi iránt érzett tisztelete jeléül adta. Garibaldi életének utolsó szakaszát, az Olaszországban található Caprera szigeten töltötte, a világtól visszavonultan.
      A patak egykor két szabadtéri strandfürdőt is ellátott elegendő mennyiségű vízzel. Az egyik fürdő, amelyet a patak táplált, a grófnő magánfürdője volt, a másik pedig eredetileg lóúsztatás, öntözés és tűzoltás céljára szolgáló, tóból kiképzett strandfürdő.
     A Caprera-patak a csömöri HÉV-vonal töltésétől északkeletre ered, a Magtár utcánál. Az egykori cinkotai strandfürdőig a patak földmederben folyik, ezt követően kisebb megszakításokkal föld alatti csatornákon folytatja útját. Végül a cinkotai HÉV kocsiszín területét elhagyva kerül ismét a felszínre, ahonnan kiépített betonmederből ömlik a Szilas-patakba.
     Ma a patak környezetében gazdag növény- és állatvilág él. A vizek minőségi változásának megállapítása és nyomon követése fontos dolog környezetünk megóvása érdekében. Az elmúlt években tanulmányaim során, a kerületen átfolyó Szilas-paton már végeztem vízminőség vizsgálatokat. Idén tavasszal úgy határoztam, hogy a Caprera-patakot is megvizsgálom.
     A Caprera-patak környezeti állapotát, ahogy azt tettem a Szilas-patak esetében is, bioindikációs és kémiai vizsgálatokkal elemeztem. A helyszíni kémiai vizsgálatok során, gyorsteszt segítségével pH-értéket, nitrit (NO2-), nitrát (NO3-), ammónium (NH4+) és foszfát (PO4 3-) tartalmat mértem. A bioindikációs vizsgálatok során olyan tesztszervezeteket alkalmazunk, amelyek a környezetben megjelenő szennyező anyagokra valamilyen biológiai választ adnak. Az előbbiekben említett biológiai válasz lehet például az egyedszám csökkenés. A bioindikációs vizsgálatok közül Daphnia (Vízibolha) tesztet végeztem el a begyűjtött vízmintákon.
      A vízminőségi vizsgálatok elvégzése során három mintavételi pontot jelöltem ki a Caprera-patakon. Az első mintavételi pontot a patak felső szakaszánál a forrás közelében, a másodikat a középső szakaszon, a harmadikat pedig a patak alsó szakaszánál, a Szilas-patakba történő befolyás közelében jelöltem ki.
      Az általam vizsgált terület környezeti állapotának feltárása során két mintavételi időszakra került sor. Az első mintavétel 2015. februárjában, a második 2015. márciusában volt. Az elvégzett bioindikációs vizsgálatok eredményei mindhárom mintavételi pont esetében azt mutatták, hogy a tesztszervezeteknél nem volt tapasztalható pusztulás vagy csak igen csekély 10%-os mértékű. A patak felső szakaszából származó vízmintáknál nitrit (0,01 mg/l), nitrát (1 mg/l), ammónium (0,2 mg/l) és foszfát (50 ug/l) tartalom vonatkozásába a minták kiváló minősítést kaptak. A patak középső szakaszán vett minták estében nitrit (0,03 mg/l), nitrát (5 mg/l), ammónium (0,5 mg/l) és foszfát (100 ug/l) tartalom tekintetében a minták jó minősítést kaptak. Az alsó szakaszon vett vízmintáknál nitrát (10 mg/l) és ammónium (1 mg/l) tartalom tekintetében a minták tűrhető minősítést kaptak.
    A növekvő nitrát és ammónium tartalom oka lehet a nem megfelelő szennyvízkezelés. A vízminták eredményeinek a kiértékelését, majd kategóriákba történő besorolását, a MSZ 12749:1993 (Felszíni vizek minősége, minőségi jellemzők és minősítés) szabvány alapján végeztem el, a mintavételi időszakokban.

kepfile

                                           A patak felső szakasza különösen gazdag élővilágot táplál

     A Caprera-patak körül összetett és sokszínű növény és állatvilág épül egymásra és a vízre, ezért nagy odafigyeléssel kell gondozni az ehhez hasonló vizes élőhelyeket. Az elvégzett vizsgálatok eredményeit összegezve azt lehetett mondani, hogy a Caprera-patak víz minősége és ökológiai állapota jó. Ennek a jó állapotnak megőrzése és hosszú távú fenntartása, a kerület lakosságának fontos feladata.
                                                                                                                       Grósz János

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez