Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598272
   « Vissza

Beiratkozási helyzetkép

 « Cikkek és hírek 
2015. június 11.
 

Még nem vonják meg a családi pótlékot

A napokban kapják kézhez a határozatokat azok a kerületi szülők, akik önkormányzati bölcsődébe vagy óvodába akarják beíratni gyermeküket. Mint Csomor Ervin alpolgármestertől megtudtuk, a felvételi jól sikerült.

kepfile

     A XVI. kerületi bölcsődékbe 294-en jelentkeztek, ebből 231 kisgyereket sikerült felvenni. Tehát 63-an lettek elutasítva, ami az egy évvel ezelőttivel összehasonlítva (93 elutasítás) egyharmados csökkenést mutat. A felvételi folyamata úgy történik, hogy minden bölcsődében alakul egy bizottság, meghallgatják a védőnő véleményét, esetleg megvizsgálják a környezettanulmányt, és az is nagyon sokat számít, ha az édesanya munkahelyi főnöke ír egy igazolást arról, hogy számít a munkájára – az meg különösen sokat számít, ha azt írja, hogy ha a kismama nem megy vissza dolgozni, akkor kénytelen mást felvenni a helyére.

kepfile

A kerület legkorszerűbb bölcsődéje a Felsőmalom utcában. Mellette ott a hely egy óvoda megépítésére, de ehhez egyelőre nem sikerült pályázati forrást szerezni

     Egyébként rengeteg a bölcsődés korú gyerek a kerületben, ha a 6 hónapos és 3 éves kor közötti intervallumot vesszük figyelembe, de szerencsére a szülők többsége szeretne a kisgyerekével együtt gyeden, gyesen lenni. A gyed-extra viszont erősen támogatja a kismama munkába állását, hiszen a gyerek egyéves kora után az ellátást és a munkabérét egyidejűleg megtarthatja, sőt a munkáltató szochó-kedvezményt is igénybe vehet az ilyen dolgozó után.

     A szülők körében egyébként a legnépszerűbb a Felsőmalom utcában található Napsugár bölcsőde, ami néhány éve épült, és nagyon korszerű, elegáns intézmény lett. Újabb bölcsőde építése jelenleg nincs tervbe véve – tudtuk meg Csomor Ervin alpolgármestertől.
Kötelező lett az óvoda
    Az óvodai beíratásokkal egészen más a helyzet, mivel az óvodába járás kötelező. A gyerek akkor válik óvodakötelezetté, ha az év szeptember 1. napjáig betölti a harmadik életévét.
Az óvodába járást a szülő három módon oldhatja meg: beírathatja önkormányzati óvodába a lakhelyén, beírathatja családi napközibe vagy magánóvodába, illetve olyan óvodát is választhat, ami például a munkahelye közelébe esik. Ha ezek egyike sem felel meg, akkor a jegyzőtől kell felmentést kérnie az óvodai beíratás kötelezettsége alól.
    A XVI. kerületi Önkormányzat mindezekről levélben értesítette azokat a szülőket, akiknek gyermekei óvodáskorúak lesznek. A beíratás elmulasztása ugyanis szabálysértés, kicsit hasonlatos ahhoz, mintha valaki iskolába nem járatná a gyermekét – bár ez utóbbival bűncselekményt is meg lehet valósítani, illetve megvonják a családi pótlékot is. Bár léteznek tervek arra, hogy a családi pótlék folyósítását az óvodába járáshoz kapcsolják, de jelenleg erre nincsen szabály – emelte ki Csomor Ervin alpolgármester.
     A XVI. kerületben 1700 kisgyerek tölti be szeptember 1-ig a 3 éves kort, s emiatt volt némi aggodalom, hiszen neki a férőhelyet a törvény alapján biztosítani kellene, jóllehet ennyi nincs a kerületben. A felvételi eljárás során viszont kiderült, hogy a fenti létszámból 684-en nem igényelnek önkormányzati elhelyezést, mivel családi napközibe vagy más kerület óvodájába iratkoznak be, illetve meglehetősen sokan élnek külföldön, és erről igazolást is benyújtottak. Az óvodába járás kötelezettsége ellen 25-en folyamodtak felmentésért.
Mindösszesen tehát 732 óvodáskorú kisgyereket kellett az önkormányzatnak felvenni, és őket sikerült is elhelyezni. Viszonylag sokan kérték a még nem óvodás korú gyerek felvételét, ezek egy része elhelyezhető volt, illetve közülük 133-at kellett elutasítani.
     A Cinkota-árpádföldi lakóparkok kimagasló gyermeklétszáma miatt a legnépszerűbb a Péterke utcai, a Monoki utcai és az Ostoros úti óvoda, illetve Mátyásföldön a Csinszka utcai és a Farkashalom utcai ovi – ezekbe az intézményekbe nem óvodás korú gyermeket egyáltalán nem tudtak felvenni. Más óvodákba viszont fel tudták venni az októberi, egy oviba pedig még a novemberi születésű gyereket is.

Fellebbezni lehetséges

     Mind az óvodai, mind a bölcsődei elutasító határozatok ellen lehetséges a fellebbezés a jegyzőhöz. Az első fokú határozatokat az intézményvezetők hozzák meg, az ő döntésüket bírálhatja felül a jegyző. Mint Csomor Ervin elmondta, nem ismerhetik minden család életkörülményeit teljes mértékben, és ha nagyon indokolt, akkor cipőkanállal még egy-egy gyereket el lehet helyezni.
     Agglomerációs önkormányzatok esetében előfordul, hogy az óvodai helyhiányt úgy oldják fel, hogy szerződést kötnek egy helybeli családi napközivel. Az alpolgármester ilyen önkormányzati tervekről helyben nem tud, viszont a Hársfa utcai Waldorf óvoda önkormányzati épületben működik, és azt is vállalták, hogy 80 százalékban kerületi szülők gyermekeit veszik fel.

Tervek a jövőre

     A kerületben hét központi (egyesített) óvoda létezik, ami összesen 20 eltérő csoportszámú óvodaépületet jelent a kerület szinte minden részén. Az Alsómalom utcai bölcsőde mellett az önkormányzat fenntartott egy nagyobb telket, amelyen egy vadonatúj óvodát szeretne építeni, de az ehhez szükséges pályázati pénzt mindeddig nem sikerült megszerezni. A felvehető létszámot növelhetné a Baross Gábor utcai volt Ikarus óvoda mellett üresen álló épületrész felújítása, ahol több új csoportnak is helye lenne. Erre is pályázott az önkormányzat, a végleges döntés őszre várható

                                                                                                                                             Ferenci Zoltán

Csoportösszevonás – tervezetten

     Szülői jelzések alapján az önkormányzat irányelvet adott ki az óvodák részére, hogy milyen feltételek mellett szabad nyáron az óvodai csoportokat összevonni. Előzetesen felmérik, hogy melyik szülőnek mi a terve a nyári szabadságra – van, aki egész nyáron óvodába kell vigye a gyereket, mások akár két hónapra is leviszik a csemetét a vidéki nagyszülőkhöz. A szülői igények és a gyermeklétszám alapján meg lehet határozni a csoportok létszámát, és így tervezhető a szabadságolás. Az a helyzet megszűnik, hogy előre meghirdetett csoportösszevonással gyakoroltak enyhe pressziót a szülőkre, hogy jobb lenne, ha inkább nem hozná a gyereket egy ideig. Az igények előzetes felmérésévvel ez mostantól teljes mértékben megváltozik.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez