Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601758
   « Vissza

R. Törley Mária – a remény szobrásza

 « Cikkek és hírek 
2015. április 18.
 

kepfile

A művésznő könyvéből olvas fel dr. Kratofil Ottóné, középen R. Törley Mária és a beszélgetőtárs, Gréczi László újságíró

     R. Törley Máriával, az ismert szobrászművésszel, kerületünk díszpolgárával tartottak bensőséges beszélgetést április 11-én, a Szentmihályi Esték keretében a Templom téri plébánia közösségi termében. A művésznő dédnagyapja volt, aki Magyarországon meghonosította a pezsgőgyártást, s megalapította a máig működő Tőrley pezsgőpincészetet. De ez a momentum Mária életútjára csupán annyiban volt hatással, hogy kicsi gyermekkorában megtapasztalhatta, hogyan vették el egy családtól mindenét, míg végül Hajdúnánásra internálva lett végre nyugalmuk. Innen kiszabadulva Nagykátán fogadták be őket rokonok, a nyolc nyelven beszélő jogász édesapa a vasútnál krampácsolással kereste meg a kenyeret a családnak – nagyjából akkor, amikor Hamvas Béla maltert kevert Tiszapalkonyán...
     Ahogy a beszélgetésből kiderült, a sok tehetséggel és akaraterővel megáldott gimnazista lány tanulni-dolgozni érkezett a fővárosba, s ezer szerencsénkre Mátyásföldön lelt szerető főbérlőre az Indul a bakterház szerzőjének özvegyénél. Itt lakott a Nagyvázsony utcában, míg művészeti tanulmányait végezte, s itt ismerte meg férjét is – pöcegödröt ásott éppen, midőn először meglátta, emlegette fel a művésznő a sokat meghatározó találkozást. Az ötvösművész férj ugyanis egyre sikeresebb felesége karrierjének érdekében feláldozta saját hivatását, s jelentős részt vállal a bronz szobrok tényleges megvalósításának érdekében – ami igen nehéz és műszakilag összetett feladat.

    A hatalmas teremtő erővel megáldott művésznő annak sem volt hálátlan, akinek ezt az erőt köszönheti. Szakrális művek sora került ki a kezei alól, mint említette, legnagyobb megtiszteltetésnek vette, hogy kiállíthatott az esztergomi Keresztény Múzeumban – ott, ahol MS mester képei is láthatók... A XVI. kerület pedig egy igazi Törley-kiállítás. Az önkormányzat előtti parkban áll Szent István egész alakos szobra, az Erzsébet-ligetben a Forradalom lángja kompozíció előtt ünnepli a kerület az 56-os forradalom évfordulóját. Kicsit távolabb, a mátyásföldi katolikus templomban látható a Keresztút 12 stációja, a templom előtti parkban Paulheim József, Mátyásföld építészének mellszobra, majd a Hunyadvár utcán kisétálva a Jókai út sarkánál van Beni kutya domborműve, ami emléket állít a világ leghűségesebb kutyájának. A Baross Gábor utcában Baross Gábor mellszobra, domborművek a Kölcsey és a Hermann iskolákban és a kerületi szakrendelőben, egész alakos szobor a zeneiskolában – mindezt felsorolni sem egyszerű.
     Az elismerések egy darabig várattak magukra, amiben talán a családi névnek is volt némi visszatartó ereje, de aztán megindult a kitüntetések sora, amit 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje koronázott meg. A művésznő nevetve említette, hogy valaki azt mondta neki: akár már nyugodtan meg is halhatnál, mert mindent elértél, amit egyáltalán el lehet.
     A beszélgetés során szó esett a művésznő által létrehozott művészeti szalonról, ahol igényesnél igényesebb produkciókat hallhat a közönség. Törley Mária nemrég létrehozott egy egyesületet, amely a XVI. kerület értékeit állítaná a középpontba. A mintegy másfél órás beszélgetésről videofelvétel készült, amely hamarosan megtekinthető lesz a Helyi Hírek honlapján (www.helyihirek.hu).
                                                                                                                                                Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez