Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602235
   « Vissza

Esküvőszervezés – hivatali hatáskörben

 « Cikkek és hírek 
2015. április 18.
 

Saját hatáskörbe vont szervezéssel többletszolgáltatásokkal emeli a XVI. kerületi önkormányzat az esküvők színvonalát – a kerületi lakosok a szolgáltatási díjból kedvezményre is számíthatnak.

kepfile

     Az utóbbi évek tendenciája a XVI. kerületi önkormányzatot sem kerülte el: a házasságkötéseknél, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésekor a szimpla hivatali eseményen felül igényelt többletszolgáltatásokat ezentúl a külsős vállalkozóktól átvéve az önkormányzat nyújtja a házasulandóknak, a polgármesteri hivatalon keresztül. A kerület vezetői felismerték, hogy a tanúkkal pezsgőzés, versmondás vagy akár a galambröptetés könnyen és egyszerűen megvalósítható általuk is, amivel nem csak a kivételes esemény színvonalát tudják emelni, illetve a költségeit csökkenteni, de plusz bevételhez jut a kerület büdzséje is.
     A házasságkötések szabályozásának újragondolásához a házasságkötő terem felújítása teremtett alapot. Az új teremben, megfelelő minőségű és díjú szolgáltatást kaphatnak a házasulók, és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatáscsomag arra is lehetőséget teremt, hogy amennyiben a szolgáltatást igénybevevők közül legalább egy helyi lakos, úgy automatikusan kevesebbet kell fizetni a többletszolgáltatásokért, így a kerületiek élvezhetik leginkább a felújított termet és az új szolgáltatásokat is.
    A legegyszerűbb, különösebb ceremónia nélküli házasságkötés eddig is ingyenes volt bárki számára, ha a polgármesteri hivatalban történt, de mostantól nem kell díjat fizetni akkor sem, ha a hivatalos aktus megünneplése a hivatali helyiségen kívül, de még a XVI. kerületben történik és a szolgáltatást igénybe vevők legalább egyike a XVI. kerületében bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik és a szolgáltatást igénybe vevő egészségügyi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni.
Akikre nem vonatkozik az előbbi kedvezmény, azok a hivatal helyiségében, de hivatali munkaidőn kívül történő esketésnél 20.000 Ft + áfát rakjanak erre a célra félre, de itt is érvényesül az „egyik kerületi lakosnak járó kedvezmény”, ezzel 5000 Ft+ áfát lehet megspórolni. Ha pedig valakinek nem felel meg helyszínként a házasságkötő terem, azok 65.000 Ft + áfa többletköltséggel kalkuláljanak.
   A napokban elfogadott rendeletben rögzítették az eddig külsős cégek által nyújtott többlet- és külön szolgáltatásokat is. Mostantól a szolgáltatások lebonyolításukban az anyakönyvvezetőn kívül résztvevő esküvőszervező már a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője lesz.
    A rendelet szerint a kizárólag együttesen kérhető többletszolgáltatás lesz az anyakönyvvezető hivatalos szövegén túl ünnepi beszéd tartása, az anyakönyvi kivonat emléklap formájában történő átadása, pezsgős köszöntés, virág asztaldísz, gyertyás köszöntés. Ezek csomagára 12.000 Ft+áfa, de ha az egyik fél állandó kerületi lakos, akkor 7.000 Ft+ áfával számolhatnak a házasulók.
De ezeken felül is újabb és újabb szokásokat, igényeket hozott a modern kori egybekelés, aminek teljesítését immár szintén az önkormányzat vállalta fel, az értük fizetendő térítési díjak mértékét pedig a jegyző állapítja meg. Hivatalos úton biztosítják számunkra ezentúl a zeneszolgáltatást, élő vagy hanghordozóról játszott irodalmi műsort, homoköntést, gyertyagyújtást, de lehet gyűrűpárnánk, jegykendőnk, sőt, gravírozott kristálypoharakban felszolgált tokaji aszúval koccinthatunk szüleinkkel, miután köszöntő címkével ellátott virágcsokrot adtunk át nekik, majd a kelyheket haza is vihetjük és otthon elmesélhetjük az eseményről lemaradt rokonoknak, hogy mennyire megemelte ennek a feledhetetlen napnak a fényét a plusz szolgáltatásként igénybe vett buborékfújás, lufiarzenál, de a szívünknek a legkedvesebb az a pillangóeregetés utáni galambröptetés volt.
     Itt egyesével is kérhetjük a szolgáltatásokat, 500 forinttól 25.000 forintig terjednek az árak, természetesen, ha mindent szeretnénk, itt is könnyen hatjegyűre hízhat a számla. Amivel mindenképpen jól járhatnak az anyakönyvvezető elé vágyók, hogy az önkormányzat által átvállalt többletszolgáltatások igénybevételével időt és energiaráfordítást spórolhatunk, hiszen a házasságkötéssel kapcsolatos hatósági ügyek mellett a vállalkozóval már nem kell külön szerződnünk és az eddigi piaci árnál mindenképpen kedvezőbb lesz a díjszabás.
                                                                                                                                     Mészáros Péter

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez