Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602822
   « Vissza

A XVI. kerület sportjának jelenéről és jövőjéről

 « Cikkek és hírek 
2015. március 19.
 

kepfile

               Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke köszönti a résztvevőket

     Két uszoda, felújított sportpályák, műfüves létesítmények, tornatermek, felnőtt játszóterek, Szilas-patak parti rekreációs övezet, kisméretű sportcsarnok és számtalan új sportág, illetve több új egyesület. Nagy vonalakban ezek azok a sportot érintő fejlesztések, melyek a Kertvárosban az elmúlt néhány évben megvalósultak.
     A XVI. kerület 2006-ban meglehetősen rossz infrastruktúrával rendelkezett, az egyetlen budapesti kerület volt, amelynek még egy aprócska tanuszodája sem volt – a kötelező úszásoktatást a XIV., a XVII. vagy a kistarcsai uszodában oldották meg –, a sportpályák elhanyagoltak és nagyrészt nem is önkormányzati tulajdonban voltak, és emiatt, illetve azért, mert a helyi kínálat is kicsi volt, a kerületi gyerekek többsége máshova járt sportolni.
2006-ban Kovács Péter lett a polgármester, akinek a programjában a sportfejlesztések is fontos helyet kaptak. Bár a két uszoda alapjait még az előtte levő önkormányzati vezetés rakta le, az új vizes létesítmények felépítését már ő menedzselte le, és ő volt az, aki Mátyásföldön és Rákosszentmihályon is átvághatta a nemzeti színű szalagot az átadó ünnepségen.
     Ettől kezdve rendkívül látványos fejlődés indult be, melynek eredményeképpen ma már egy európai szintű atlétikai centrummal, több kis- és nagyméretű műfüves pályával, stranddal és hamarosan egy modern birkózó- és vívócsarnokkal rendelkezik a kerület.
Erről, illetve a jövőbeli elképzelésekről is szó esett a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti kör februári rendezvényén, melynek ezúttal rendhagyó módon nem sportolók, edzők és sportvezetők, hanem az önkormányzat tisztségviselői – Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármester és Kovács Raymund, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke – voltak a vendégei. A téma elsősorban a XVI. kerületieket érdekelte, de, mivel a kertvárosi minta más kerületek és települések számára is példaértékű, dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár, és Győr Béla, a MOA tanácsának tagja személyében a Magyar Olimpiai Akadémia is képviseltette magát a rendezvényen.
     A nézőtéren helyet foglaló kerületi sportvezetők, sportbarátok megtudhatták, hogy az önkormányzat miként képzeli el a helyi sport jövőjét. Egyrészt további fejlesztésekkel. Az előttünk álló ciklusban egy kézilabdacsarnok épülne az Ikarus-pályán, egy kisebb méretű csarnok pedig a Centenáriumi lakótelepen, a nagyobb csarnok közelében szálláshelyet is biztosítanának, folytatódik a Szilas-patak menti kerékpárút építése, a százéves Kölcsey Ferenc Általános Iskolában még a nyáron tornatermet építenek, az Erzsébet-ligetben bővítik a strandot, iskolai műfüves sportudvarokat építenek, egy műanyag borítású sípályát is kialakítanának, illetve az MLTC salakos futópályája is rekortán borítást kapna.
     Ezen kívül folytatódik majd a tehetséggondozás is a kerületben, azaz az eredményt elérő 12-35 éves sportolók továbbra is támogatást kapnak, és az önkormányzat nagy figyelmet szentel majd azoknak a sportolóknak, akik a kerületet képviselik majd a riói olimpián.
2016-ban várhatóan nem sok kertvárosi sportolónak lesz majd lehetősége az olimpiai szereplésre, de az a munka, amit 2006 óta szisztematikusan a helyi sport fejlesztésébe fektetnek, a 2020-as tokiói olimpián már várhatóan látszódni fog. A helyi atlétikai, vívó és birkózó klub fiatal tehetségei addigra ugyanis már érett versenyzők lesznek.
                                                                                                                                            Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez