Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28597961
   « Vissza

A kerületből puccsolták meg a birkózószövetség elnökét

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

Aki ledöntötte a Tuskirályt

A XVI. kerületben folyt a legnagyobb szervezkedés, hogy az 1992 óta a Magyar Birkózó Szövetség elnöki székében regnáló Hegedűs Csabát leváltsák. Ez végül sikerrel járt, az elnök-aspiráns Németh Csaba 70, míg Hegedűs csak 55 szavazatot kapott. Bacsa Péter, a Kertváros SE jelenlegi elnöke az új vezetés ügyvezető alelnöke lett, tehát a tisztségek betöltésében az összeférhetetlenség miatt a kerületben is változás várható.

kepfile

     Nagy érdeklődés kísérte január 30-án a Magyar Birkózó Szövetség tisztújító közgyűlését. A tét rendkívül nagy volt, az immár 23 éve regnáló elnököt, dr. Hegedűs Csabát ugyanis sokan szerették volna leváltani. A kihívók egyike a kertvárosi Bacsa Péter, egykori olimpikon birkózó, a Bíró Bizottság elnöke és nemzetközi versenybíró volt, aki hónapok óta komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a szövetség végre megújulhasson.
Sokáig úgy tűnt, a századik olimpiai aranyérmünk megszerzőjének, a Tuskirálynak nevezett        Hegdűsnek Bacsa Péter lesz a kihívója, a kampány finisében aztán váratlanul a volt csepeli polgármesternek, illetve a rezsibiztosként ismerté vált Németh Szilárdnak a neve került a köztudatba. Bacsa Péter nem tagadja, a háttérben komoly taktikázás folyt, egyrészt szerettek volna egy olyan ellenfelet csatasorba állítani a nagy hatalmat kiépítő dr. Hegedűs Csabával szemben, akire nem számított, illetve fontosnak érezték, hogy a politikát is az ügyük mellé állítsák. Németh Szilárd valamikor Csepelen birkózott, és eddig az ottani birkózás első emberének számított. Elnökké választásával azonban ez utóbbi tisztségéről le kellett mondania.
    A január 30-i tisztújító közgyűlésen Bacsa Péter az új vezetés ügyvezető alelnöke lett, azaz a jövőben napi szinten neki kell majd ellátnia az elnöki feladatokat. Az ő esetében nem beszélhetünk összeférhetetlenségről, mégis nagy valószínűséggel le kell majd mondania eddigi tisztségeiről. A Bíró Bizottság elnöki posztjáról már le is mondott, és a hazai birkózóversenyeken sem vállal már bírói feladatokat. A nemzetközi szereplésen azonban még gondolkodik, a FILA (Nemzetközi Birkózó Szövetség) 2015-ös adattárában még a kiemelt bírók között szerepel, így, akár a bakui Európa Játékokon, akár a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is fontos szerepeket kaphatna.
   Ami viszont biztos, a Kertváros SE elnöki posztjáról hamarosan le fog mondani. Ez ugyanis nehezen összeegyeztethető új feladatával. Neki a birkózás egészét kell majd felügyelnie és koordinálnia, így a saját kis klubjára jóval kevesebb figyelme jutna. Az utódjáról majd itt is tisztújító közgyűlést kell összehívni.
     A legnagyobb eséllyel a posztra az az Ancsin László jegyző aspirálhat, aki Bacsa Pétert a magyar birkózás megújításáért vívott harcában is teljes mellszélességgel támogatta. A kerületi jegyzőt a szövetség elnökségébe is beválasztották, ám ez a feladat nem összeegyeztethetetlen a Kertváros SE elnöki feladataival.

kepfile

                                                  Hegedűs Csaba és Németh Szilárd a választás után

     Bacsa Péter elmondta, hogy az új megbízatása rengeteg munkát jelent majd. Megválasztását követően az elnökség azonnal munkába is állt, megkezdték a szövetség átvilágítását, megreformálják az eddigi döntési mechanizmusokat, demokratikussá és átláthatóvá kívánják tenni a szövetség működését. Első körben már találtak is egy 500 milliós létesítményfejlesztési támogatást, melynek a határideje január 28-án járt le, ám eddig senki sem tudott a létezéséről. Ennek a határidejét két héttel kitolták, és egy rendkívüli elnökségi ülésen kívánnak majd dönteni a jelentkezők kérelmeiről.
      Egy másik gyors és fontos lépés, a londoni olimpia után leváltott Takács Ferenc edző visszahelyezése, akit a sportolók is nagyon szerettek, és akit a korábbi elnök érthetetlen okokból menesztett a válogatott mellől.

kepfile

Bacsa Péter a kiemelt bírók között szerepel, nemzetközi mérkőzéseken fontos szerepet kaphat

     Bacsa Péter szerint az új szövetség munkájáról leginkább az eredmények fognak majd árulkodni. Ez annak ellenére is igaz, hogy a szakmai munkával eddig sem volt gond, illetve, hogy a mostani generációban több tehetséges, Rióban is éremesélyes sportoló akad. Ugyanakkor a leváltott vezetés és a tábora csak az első rosszul sikerült világversenyre vár, hogy az új garnitúra legitimitását kétségbe vonhassa. Bacsa Péterék tehát január 30-án egy fontos csatát nyertek, de a háborúnak még koránt sincs vége.
                                                                                                                      Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez