Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603459
   « Vissza

Nagy számítógépes szívatás

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 


     Több cég és ügyfél került nagy bajba az utóbbi időben egy számítógépes vírus miatt – meséli Takács Zoltán, a rákosszentmihályi TZteam vezetője. – A baj akkor kezdődik, amikor elindul egy ártalmatlannak tűnő programocska, és 128 bites kóddal titkosítja a gépen lévő Dokumentumok könyvtár teljes állományát. A titkosítás azt jelenti, hogy csak a titkosító kód ismeretében lehet az adatokhoz hozzáférni, a 128 bites titkosítás pedig arra utal, hogy egy hagyományos teljesítményű számítógéppel évek alatt lehetne csak valamennyi kódot kipróbálni – az adatok tehát gyakorlatilag hozzáférhetetlenné váltak...
    A szerencsétlen adatgazda ezt követően üzenetet kap a net sötét oldaláról: ennyi és ennyi internetes pénzt (bitcoint) kell fizessen, ha viszont akarja látni az adatait. Miután az internet is kitermelte a maga Iszlám Államát (az internet sötét oldalán működők gyakorlatilag beazonosíthatatlanok), aki ott működik, büntetlenül azt tehet, amit akar.
     A kétségbeesett adattulajdonosok a TZteam szakembereihez fordultak, akik intenzíven kezdtek el foglalkozni a problémával. A titkosított adatállomány birtokosai első kétségbeesésükben kifizették a kért összeget, és várták, hogy feloldják a titkosítást – de nem történt semmi, ez kidobott pénz volt az ablakon. Az első tapasztalat tehát az, hogy az adatokat túszul ejtő digitális terroristáknak nem szabad fizetni.
    A TZteam-nél a következő lépés az volt, hogy megakadályozzák a még nem fertőzött gépeknél a vírus aktivizálódását. Takács Zoltán természetesen nem avat be ennek rejtelmeibe, de annyit elárul, hogy az ő módszerükkel garantáltan nem indulhat el az a kis programocska, ami végrehajtja a titkosítást.
     Az adatok visszaszerzése érdekében nagyon sok erőfeszítést tettek, és a tapasztalatokat megosztották azon internetes fórumokkal, melyen az ilyen feladattal bajlódó becsületes számítógépesek tartják egymással a kapcsolatot. Természetesen felhasználták mások tapasztalatait is, de február közepére Takács Zoltán nagy örömmel hívott mobilon, hogy végre sikerült visszakódolniuk a titkosított dokumentumokat, tehát rendszergazdai szinten sikerült teljesen megoldaniuk a net-terroristák által előidézett problémát.
   További hír a TZteam-nél, hogy változatlanul népszerű az SSD memóriára való átállás, amivel alacsony költséggel lehet igen jelentősen felgyorsítani a számítógépeket.
Foglalkoznak az úgynevezett intelligens konnektorral is, ami nem csupán a hozzá kapcsolt készülékek távműködtetésére alkalmas, de figyelemmel kíséri a rákötött berendezések viselkedését is, ami jelentős megtakarítást tesz lehetővé.

TZteam Számítástechnikai Szaküzlet, Szerviz és Webáruház
1161 Bp. Rákóczi út 48. • Tel/fax: 406-4444, 30/989-2093
E-mail: sales@tzteam.hu • Web.: www.tzteam.hu • H-P 9-18, Szo 9-13-ig

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez