Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598082
   « Vissza

Kertvárosi mesteredző csodamódszere

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

Pánczél Gábor tartja a szavát

kepfile

     Két évvel ezelőtt lapunk hasábjain meglehetősen szomorú beszélgetést folytattunk a Rákosszentmihályon élő cselgáncs mesteredzővel, Pánczél Gáborral. A beszélgetésünk apropóját a londoni olimpia legnagyobb magyar tragédiája, 78 kilogrammos cselgáncsozó Joó Abigél sérülése adta.
    Pánczél Gábor tanítványa friss Európa-bajnokként ment ki az olimpiára, ahol a verseny egyik esélyesének számított. A negyeddöntőig gond nélkül eljutott, és a világbajnok amerikai Kayla Harrison ellen is magabiztosan vezetett, amikor egy földre érkezést követően levált egy nagyobb porcdarab a jobb térdében. A magyar sportoló lábra sem tudott állni, sokáig térdelt fájdalmas arccal a szőnyegen, de a küzdelmet nem akarta feladni, hanem feltápászkodott, és egy lábbal harcolt tovább az amerikai ellen.
     Sajnos, az egyoldalú küzdelem nem sokáig tartott, az amerikai kihasználta a magyar lány sérülését, akit aztán ipponértékű dobással földre vitt. Harrison ettől a váratlan ajándéktól úgy megtáltosodott, hogy meg sem állt az aranyéremig. Joó Abigélt, akit az amerikai elleni csatát követően Toncs Péter válogatott edző a hátán vitt be az öltözőbe, pedig sokan temették. Ám ő az öltözőben összeszedte magát, s mivel a dobás következtében a letört porcdarab is elmozdult a fájdalmas helyről, végül a folytatás mellett döntött.
    A vigaszágon aztán egy lábon állva is fantasztikusan küzdött, a mérkőzés legvégén pedig egy látványos dobással repítette el lengyel ellenfelét, így nagy meglepetésre a bronzmérkőzésen is szőnyegre léphetett. Itt azonban már nem sikerült újabb bravúrt elérnie, így végül az ötödik lett. Abigél hősies küzdelme, illetve a lengyel judós eldobása az olimpia egyik legszebb és legmagasztosabb pillanata volt. Ez azonban sem őt, sem az edzőjét nem vigasztalta, hisz 2012-ben Abigél formája mindenképpen érmet érdemelt volna. S bizony, el kell ismerni, egy olimpiai ötödik és egy dobogós hely között nagyon nagy különbség van. Ennek ellenére Pánczél Gábor büszke volt a tanítványára, akinek a levált porcdarabját a műtét után az orvosoktól is elkérte, illetve a lengyel elleni dobását egy üvegszoborban is megörökítette. Akkori beszélgetésünk végén a szentmihályi edző azt mondta, hogy Abigél felépülését követően minden idegszálukkal a riói olimpiára fognak koncentrálni. Azt is hozzátette, hogy a 2016-os olimpián már nem egy, hanem két tanítványa is szőnyegre lép majd. Nem is titkolta, hogy az akkor még csak 16 esztendős gimnazista, Tóth Krisztián riói szereplésében ilyen biztos. Azóta több mint két év telt el. A londoni olimpia sikerén már túlvagyunk, és egyre többet foglalkozunk a 2016-os olimpiával. A sportágak közül a judo volt a legfrissebb, amely már tavaly megkezdte a kvalifikációs versenysorozatot. A cselgáncsban a versenyzők két éven át küzdenek az olimpiai részvételért úgy, hogy a második évben már minden helyezést dupla ponttal honorálnak.

kepfile


    És akkor nézzük, hogy mennyire bizonyult jó jósnak a szentmihályi szakember, pontosabban mennyire szavahihető ember Pánczél Gábor. A még mindig csak húszesztendős Tóth Krisztián elképesztő formában versenyzett tavaly. A felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmes, a felnőtt világbajnokságon pedig ezüstérmes volt. A budapesti Grand Prix-n második, a zágrábin pedig első lett, október végén megnyerte a Miamiban rendezett junior világbajnokságot, így ő lett az első magyar cselgáncsozó, aki vébén aranyérmet szerzett. Krisztián nemrég az Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam versenyen is első lett, ami azt jelenti, hogy már most féltávnál is szinte biztos olimpiai résztvevőnek tűnik. (Az már csak a hab a tortán, hogy az alig húszéves versenyző lett az Év Cselgáncsozója.) A másik tanítvány, Joó Abigél is magabiztosan halad Rió felé, s bár igazán nagy versenyt 2012 óta nem sikerült nyernie, az idei Európa-bajnokságon is bronzérmes volt, illetve az olimpiai kvalifikációs versenyeken is rendre dobogós helyen végez. A ranglistán ő is olimpiát érő helyen áll. Abigél a már említett Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam versenyen az amerikai Harrisonnak is visszavágott a londoni furcsa vereségért. Pánczél Gábor tanítványa ugyanis egy ipponnal verte az olimpiai bajnokot.
     S hogy mi áll a két cselgáncsozó sikerének a hátterében? Egyrészt a kitartó és sok munka, másrészt egy egészen innovatív edzésmódszer. Pánczél Gábor tanítványait ugyanis egy búvár is edzi, akinek a segítségével a két cselgáncsozó hetente kétszer oxigénhiányos körülmények között készül a versenyekre. Ez pedig az állóképességüket és koncentrációjukat is alaposan megnöveli. Pánczél Gábor szerint a cselgáncs szabályainak változásai nem kedveztek a magyar technikának, ahhoz, hogy tartani tudják a lépést a nemzetközi mezőnnyel, nekik is változtatniuk kellett. Hát, ahogy a példa mutatja, ez a változtatás eddig igencsak jól sikerült.
                                                                                                                             Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez