Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603336
   « Vissza

Fővárosi támogatásból Lovasterápia Kelet-Pesten

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

kepfile

Lovastrápiával jól kezelhetők a mozgásukban korlátozott, a hiperaktív és az autista gyerekek

     A Csömöri Lovas és Természetbarát Közhasznú Egyesület alapító okiratában vállalta, hogy elindítja telephelyein a mozgásukban akadályozott, a hiperaktív, az autista gyerekek komplex fejlesztését. A személyi jövedelemadóból erre a célra kért 1%-ából befolyt összegek mellé most az egyesület 300 ezer forintot nyert Budapest Főváros Önkormányzatának sportszervezetek részére kiírt pályázatán.
   Az anyagi feltételek összeérésével az egyesület tagsága a február 7-én tartott közgyűlésén lovasterápiás képzési helyként a csömöri Szedervölgyi Lovardát jelölte ki. Itt jelenleg szabad kapacitású fedeles lovarda, a terápiához szükséges kiegészítő kellékek, akadálymentesített szociális helyiségek várják a fogyatékos lovasokat és kényelmes társalgó a kísérőket.
     A fóti lovasterápiás központban a német képzési rendszerben különböző szakirányokban diplomázott terapeuták alkalmazása révén személyre szabott programokat állítanak össze a hozzájuk fordulók számára. A tapasztalatok szerint a hiperaktív és a tartáshibás gyerekeknél már tíz foglalkozás után érzékelhető a javulás. Az autistáknál ez sokkal lassabb folyamat, náluk 40-50 lovasóra is szükséges lehet.
   Az egyesület teljes jogú sportoló tagjaként tekint a hozzá jelentkező fogyatékos gyerekekre. Ezért tárgyi feltételként a terápiára kiképzett és felszerelt lovat, a fedett lovarda használatot az éves, 5000 forintos tagdíjból és a személyi jövedelemadó 1%-ából kívánják fedezni. Térítési díjként a gyógytornász, pszichológus, vagy gyógypedagógus végzettségű oktató és a munkáját segítő lóvezető óradíját kérik a szülőktől, ami foglalkozásonként a képzés jellegétől függően 3500-4000 forint közötti terhet jelent. A tervek között szerepel, hogy a legkitartóbb gyerekeket indítják a minden év szeptemberében Fóton megrendezett lovasterápiás versenyen.
     A közgyűlésen az is szóba került, hogy a CSLTKE díjlovasai a 92 hazai egyesületet tartalmazó rangsorban 2014-ben az ötödik helyen végeztek. Idén hat lovasuk fog eggyel magasabb kategóriában versenyezni, amivel már a harmadik hely megszerzése a cél. Ennek érdekében szervezeti változtatásokat is végrehajtottak. Nébel Viktória elnökhelyettes lemondott posztjáról, mivel a jövőben csak az általa felkészített élsportolókkal kíván foglalkozik. Balogh Anna a cinkotai, Róbert Zsófia a csömöri pónisokat, Horváth József a rajtengedélyre készülőket irányítja. Nébel Viktória helyébe elnök-helyettessé Verb Ágota díjugratót választotta meg a 66 aktív versenyzőre bővült tagság.

     Az egyesület az Auchan Áruház támogatásával Cinkotán három póni minősítővel kombinált, a Pest megyei Bajnokság részét képező díjlovas; Csömörön, a Sportlovardában két díjugrató pónis verseny megrendezését tervezi. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez