Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602634
   « Vissza

Holdújév-ünnep a Erzsébetligetben

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

kepfile

Nguen Than Tuan nagykövet, jobbra Eöry Csaba leendő nagykövet és családja, balra Kovács Péter polgármester vietnámi üzletemberek társaságában (bal szélen a Sárkány Center alapítója)

     Helyi hagyománynak számít, hogy a Magyarországon élő vietnámi közösség Mátyásföldön, az Erzsébetligeti színházban ünnepli a Holdújévet. Ázsiában ez egyszerre felel meg a karácsonynak és a szilveszternek, arrafelé hetekre leáll a munka, bezárnak a boltok és a hivatalok, és ilyenkor a családok együtt köszöntik az újholddal érkező új esztendőt.
      Február 14-én kétszintű ünnepségre került sor: a protokoll-vendégek egy ünnepélyes fogadáson vehettek részt, majd a művelődési ház előtt megtartott tűzijáték után vidám műsort adtak elő a vietnámi kolónia tagjai a zsúfolási megtelt színházteremben.
   Hogy miért ragaszkodnak a vietnámiak a XVI. kerülethez, annak története van. Ők szeretnek egymás közelségében lakni, s a sors úgy hozta, hogy a főváros pesti oldalán a XVI. kerületben lakik a legtöbb vietnámi. Ez idővel beszivárgott a helyi közéletbe is, és a XVI. kerületnek így lett Vietnám fővárosában egy testvérkerülete. A kerület elöljárói a kiváló személyi kapcsolatok birtokában egyengetik a gazdasági kapcsolatok kiépülésének útját, és ezt az is segíti, hogy a 90 milliós, gyorsan fejlődő ázsiai országban több ezer olyan közép- és felsővezető van, aki annak idején Magyarországon szerezte meg a diplomáját, és általában elég jól is beszélnek magyarul.

kepfile

                                Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő köszönti a vendégeket

     A mátyásföldi protokoll-ünnepségen rövid beszédet mondott Nguen Than Tuan, Vietnám magyarországi nagykövete, Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, Kovács Péter polgármester pedig a színházteremben köszöntötte a vietnámi közösség megjelent tagjait. A vendégek között megjelent Eöry Csaba és családja, aki áprilistól lesz hazánk vietnámi nagykövete. A fogadáson aktív megbeszélést folytattak kerületünk vezetői e tisztségek viselőivel, s ennek érdekében még a sült rákot is feláldozták, ami a több tucatnyi ázsiai ételféleség királyának számít, és a vendégek nagy becsben tartották (és vitték, mint a cukrot).

kepfile

     A holdújév valójában nem február 14-én, hanem 19-én kezdődik, ekkor lépünk az arany Ló évéből, a Kecske évébe. A Kecske éve nagyon kitartóvá teszi az embereket, s mint Kovács Péter polgármester ünnepi beszédében kifejtette, a férfiakat elsősorban az udvarlásban teheti kitartóvá. Ehhez sok sikert kívánt, a hölgyeknek pedig sok kitartást, hogy elviseljék a kitartó udvarlásokat. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez