Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599091
   « Vissza

Otthon Melege Program – különösen kedvező pályázati lehetőség energiamegtakarítási célú fe

 « Cikkek és hírek 
2015. február 17.
 

 

    A XVI. kerület régi panasza volt, hogy eddig kimaradt a felújítási célú pályázatokból. Az eddigi kiírások csak az igazi nagy lakótelepek házaira volt alkalmazható, így a XVI. kerületben található kisebb lakótelepek – mint a Centenáriumi lakótelep vagy az Egyenes utcai lakótelep – ezen pályázati pénzekből egyáltalán nem részesedhettek. De hasonló módon kimaradtak a lehetőségekből a kerületben szétszórtan található 5-10 lakásos társasházak is.

    Idén januárban szerencsésen változott a helyzet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében pályázati lehetőséget hirdetett a kisebb 5-60 lakásos társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására. A pályázatok legkorábban március 9-én nyújthatók be, és addig fogadják azokat, amíg a 10 milliárd forintos támogatási összeg biztosítja a fedezetet. A támogatást régiónként elosztják, de a miniszter jogosult a támogatási összegek átcsoportosítására.

     Az Otthon Melege Program kiírása szerint a pályázati önrész, tehát amit a pályázó épületek lakóközösségének kell fizetnie, a felújítási költség 50 százaléka. A XVI. kerületi Önkormányzat viszont úgy ítélte meg, hogy nagyon fontos lenne a kerület számára a pályázati lehetőség mind jobb kihasználása, ezért a minisztériumi pályázathoz kapcsolódva egy olyan pályázatot készít elő, amivel 50 százalékos támogatást adnának a pályázó lakóépületek önrészéhez. Ekkor a felújítási költségek úgy néznének ki, hogy az állam fizeti a korszerűsítés költségének felét, a felmaradó összeget pedig felerészben az önkormányzat, felerészben pedig a pályázó épület lakossága állja – tehát a lakóknak csak a felújítási díj negyedét kell kifizetniük.

     A pályázat állami szinten utófinanszírozású. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatást csak akkor fizetik ki, ha teljesen elkészült a beruházás. A XVI. kerületi Önkormányzat úgy készíti elő a kapcsolódó saját pályázati rendszerét, hogy az önkormányzati támogatás összegének fele előre lehívható legyen. A pályázó társasházak, szövetkezeti épületek önrésze nyilván azonnal felhasználható módon rendelkezésre áll. A pályázó társasházközösségeknek tehát olyan kivitelezőt kell keresniük, aki a várható bevétel reményében a teljes beruházást megvalósítja, de előre csak a bevétel 37,5 százalékát kapja meg. Ha kifogástalanul végezte el a munkát, akkor belátható időn belül hozzájut a fennmaradó összeghez, mivel az nem kétséges, hogy mind az állam, mind a kerületi önkormányzat megbízható partner, és az utófinanszírozott beruházáshoz a szükséges források a rendelkezésére állnak. Ez a finanszírozási módszer előnyben részesíti a kiváló minőségben dolgozó, tőkeerős vagy hitelképes vállalkozásokat.

kepfile

Félig szigetelt lakásszövetkezeti épület a Budapesti úton. Az Otthon Melege Program támogatja a pénzhiány miatt félbehagyott hőszigetelések befejezését, a lakóknak csak a költség negyedét kell fizetniük

   Lakossági észrevételekből kiderült, hogy a kerületi lakásszövetkezetek ódzkodnak a pályázaton való részvételtől. A pályázni kívánó lakóközösségek feladata, hogy az általuk választott képviselőket, rajtuk keresztül pedig a lakásszövetkezeti vezetőséget meggyőzzék arról, hogy az a feladatuk, hogy az őket megválasztó lakóközösséget képviseljék, tehát segítsék, támogassák azokat az épületeket, melynek lakói indulni szeretnének a nagyon kedvező feltételeket kínáló felújítási pályázaton. Meg kell értessék a képviselőikkel, hogy ha nem segítenek a céljaik elérésében, akkor a következő választáson méltatlannak bizonyulnak a bizalomra, és ez felmenő rendszerben visszahathat a teljes szövetkezeti vezetésre.

     Az állami támogatás mértéke az energetikai tanúsítvánnyal igazolt, megtakarított széndioxid-kibocsátástól függ, az egyedi fűtésű épületeknél pedig kondenzációs gázkazáncseréhez további 150.000 forint támogatás adható lakásonként. A pályázat elsősorban a komplex felújítást támogatja, tekintettel arra, hogy így a legmagasabb az energiamegtakarítás (a széndioxid kibocsátás-csökkenés), valamint a lakók rezsijének csökkenése is. Támogatásra jogosultak a szekértői, tervezési, eljárási, lebonyolítási költségek. A felújítás fogalomkörébe tartozó tevékenységek közül a pályázat az alábbiakat támogatja, mint egységes felújított épületszerkezeteket: hőszigeteléssel érintett összes homlokzati felületek, teljes tető hő- és vízszigetelés, teljes fűtetlen pincefödém hőszigetelés, teljes lakás, és közös fűtött helyiségek külső nyílászárócseréje. A lakások nyílászárói közül csak a homlokzati nyílászárók cseréje támogatható.

    Egy épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelése pályázható. Részleges homlokzati hőszigetelés csak abban az esetben támogatható, ha a projekt keretében hőszigeteléssel nem érintett részeket már korábban hőszigetelték, és megfelelnek a pályázatban előírt követelményeknek.
   Ház-központi fűtéssel rendelkező épületek esetében olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi a helyiségenkénti hőfogyasztás szabályozását és mérését. Nem előírás, de támogatható pályázati pénzből az épületek csőrendszerének, egyéb fűtési elemeinek cseréje, illetve a hővisszanyerő szellőző rendszer kialakítása.
    Egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok esetében támogatható a konvektorok, elektromos kazánok cseréje, a hőleadók, csövek cseréje, illetve a járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési-és használati meleg víz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása).
    A pályázat külön fejezetet szentel a megújuló energia-hasznosításnak. Így tehát támogatja a napkollektorokat (melegvíz előállítása céljából), a napelemeket (áramtermelés céljából), központi rendszer esetében pedig ezeken túl támogatható a hőszivattyús rendszer telepítése, vagy a brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése. Érdekesség, hogy a legrosszabb energetikai osztályokba tartozó (C-kategóriájú) épületek komplex felújítási tervénél a megújuló energia felhasználása kötelező, a jobb besorolású épületek esetében pedig választható.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez