Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598023
   « Vissza

Márciustól átalakul a szociális támogatási rendszer

 « Cikkek és hírek 
2015. január 21.
 

Március 1-jével alakul át a szociális támogatási rendszer. A változtatásokkal a kormány célja az, hogy a rászorulók átláthatóbb és igazságosabb keretek között juthassanak hozzá az őket megillető támogatási formákhoz. Helyi szinten az önkormányzatokra lesz bízva, hogy hogyan szabályozzák a segélyezési rendszerüket – mondta lapunknak Dr. Csomor Ervin a XVI. kerület alpolgármestere.

kepfile

A segélyezésben szabad kezet kap a képviselő-testület – a cél, hogy csak a rászorultak jussanak támogatáshoz

   A jogszabály szerint több eddigi szociális támogatás elnevezése megváltozik ugyan, de a szociális támogatásokra fordított állami és önkormányzati források együttes összege nem fog csökkenni.
    A változtatások szerint szociális támogatásokat márciustól két helyről kérhetnek az érintettek: egyrészt a járásoktól, másrészt a helyi önkormányzatoktól (Budapesten mindkettő kerületi szinten működik). A szociális támogatásoknak ennek megfelelően két formája lesz: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatoknál kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők.
   A jövedelemkompenzáló támogatás célja, hogy mindenki számára biztosítsanak egyfajta minimumot a „túléléshez”, ha nincs más jövedelme. Kiadáskompenzáló támogatást pedig azok kérhetnek, akiknek nehézséget jelent a rezsi, vagy más családi kiadás kifizetése.
A foglalkozás-helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély átkerül a kormányhivatalokhoz, a kormányhivatal fogja ezt a jövőben folyósítani, ott kell majd kérelmezni. Gyakorlatilag ezen a két segélyen túlmenően, valamennyi korábban nevesített forma, mint például lakásfenntartási támogatás, a méltányossági ápolási díj, adósság-kezelés, óvodáztatási támogatás, önkormányzati segély, kiemelt támogatás, temetési segély, táborozási hozzájárulás, tankönyvtámogatás megszűnik, mint elnevezés - magyarázza az alpolgármester.
     Az önkormányzatoktól kérhető kiadáskompenzáló támogatások elnevezése márciustól egységesen „települési támogatás” lesz. Ebbe tartoznak majd bele a korábbi különböző átmeneti-, családi krízis-, lakásfenntartási- vagy más címen kifizetett segélyek. Az önkormányzatoknak rendeletet kell alkotniuk az úgynevezett települési támogatás feltételeiről, melynek helyi rendszeréről, szempontjairól, igénylési felté­te­leiről, valamint a segély összegéről márciusig valamennyi települési önkormányzat képviselő-testületének rendeletet kell alkotnia. Ebben a folyamatban semmi nem köti meg az önkormányzatok kezét, teljesen szabadon alakíthatják ki a szabályozás tartalmát. A kerületben februárban tárgyalja az önkormányzat az új rendeletet. A kormány szándéka szerint e támogatás felső határa (az öregségi nyugdíjminimum összege) legfeljebb 28 500 forint lehet havonta – jelezte Csomor Ervin.
     Ez a rendszer, ha jól csinálják, akkor igazságosabb lesz, hiszen helyben, az önkormányzatoknál jobban látják, ki a valóban rászorult, és ki az, aki csak vissza akar élni a támogatási rendszerrel. Az alpolgármester szerint, ha jó rendeletet alkotnak, akkor a támogatást valóban csak a rászorultak fogják kapni, a nem rászorultak pedig kimaradnak belőle. Például, aki eddig alkoholra költötte a pénzét és több alkalommal közterületen ezért őt megbüntették, vagy mondjuk kirívóan közösségellenes magatartást tanúsított, akkor az önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy azt mondja: nem kaphat segélyt, aki a közterületen történő alkoholfogyasztás szabályait megsérti. De ugyanígy az önkormányzat azt is megállapíthatja, hogy figyelembe veszi a kérelmező vagyoni viszonyait és egy bizonyos szint felett nem jár segély. Vagy esetleg, úgy is rendelkezhetünk februárban, hogy ha valakinek adótartozása van, elesik a jogosultságtól – tette hozzá Csomor Ervin.

     A kormány az átalakítást azzal indokolta, hogy átláthatatlan volt a szociális támogatási rendszer, és nagyon kusza volt az is, milyen segélyt finanszíroznak helyi, járási vagy állami szinten. Az önkormányzatok jelzései szerint sok volt a visszaélés, becslések szerint pedig a támogatások mindössze 60 százaléka jutott el a legrászorultabbakhoz.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez