Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599937
   « Vissza

Utak a híd alatt

 « Cikkek és hírek 
2015. január 20.
 

Bár őszre lett tervezve, tél lett, mire elkészült a Szilas-patak mentén 5,5 kilométeres hosszban futó kerékpárút. A késlekedést két porladó betonpillér okozta, ami igen megdolgoztatta mind a beruházó polgármesteri hivatalt, mind pedig a kivitelezőt.

kepfile

A Veres Péter úti átjáró, ami a késedelmet okozta. A porladó alapokat elbontották, a vízcsövet áthelyezték, és a kivitelező az esős évszakban is megbirkózott az áradó patakkal – az átjáró elkészült, mindenki örömére

    A Szilas-menti bringaút a környék kedvence lett: rengetegen használják, nem csak bringások, de kocogók, görkorisok és egyszerű sétálók is. A Szilas-patak több forgalmas főutat is keresztez, a kerékpárút pedig elegáns megoldással lefut a hidak alá, így biztosítva a kerékpárút akadálytalan forgalmát.
     A XVI. kerületi Polgármesteri Hivatalban érdeklődtünk aziránt, hogy ez a merőben szokatlan megoldás kinek a fejéből pattant ki. Mint Pappné Furdan Máriától, a kerületfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetőjétől megtudtuk, az ötletadó Máj Zoltán volt, a BKK forgalomtechnikai munkatársa, aki egy bejárás alkalmával megemlítette, hogy ezt a nem túl széles kerékpárutat akár a híd alatt is át lehetne vezetni.
     EZ A MEGOLDÁS ekkor még valószínűleg országosan egyedülálló volt, de hamar híre ment, ugyanis nemrég Egerben valósítottak meg egy ugyanilyen híd alatti kerékpárút-átvezetést.
     A nagyszabású feladat 5,5 kilométer kerékpárút megépítése volt, két új fahíd a Szilas-patak felett, valamint két híd alatti átvezetés. A munkát a KÉSZ ZRT nyerte meg, a munkát Tápai Árpád létesítmény felelős irányította. Erdélyi István műszaki ellenőr kiemelte, hogy az egész munka határidőre elkészült – volna, ha nincs az a kerékpárhíd, ami hatalmas feladatot és időveszteséget okozott.
     A kivitelező ugyanis simán elkészült minden híddal, átvezetéssel, a Veres Péter út mentén viszont nem csupán a közúti híd és a HÉV-szerelvények hídja található, hanem ott van egy harmadik híd is, mégpedig a Veres Péter út mentén haladó kerékpároknak. Ezt eredetileg alacsonyra építették, és az a döntés született, hogy ezt a hidacskát feljebb kell emelni.
     A TÖBBI FELADATHOZ KÉPEST ez semmiségnek látszott. A kivitelező emberei lekapták a hidat, félretették, hogy majd az emelvényre visszateszik. Akkor derült ki, hogy alatta málik, omladozik a beton, erre bizony tisztességgel semmit nem lehet építeni.
     Na nem baj, lebontják a beton lábazatot, és építenek helyette egy másikat. Midőn elértek az alapig, kiderült, hogy az is málik. Nekiláttak az alapot elbontani, s abban nagy meglepetésre találtak egy 160 mm-es vízcsövet – ez látja el vízzel a Cinke-Tóköz utca lakosságát, meg a hosszúnevű Göllesz iskolát (Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény – na ezért írtuk, hogy hosszúnevű). Hogy miként került a vízcső a híd betonalapjába, azt utólag már nem érdemes firtatni, a lényeg az, hogy ott semmi keresnivalója nincs – tehát át kell helyezni.
Egy vízcső áthelyezése a gyakorlatban nem nagy ügy, de a kapcsolatos adminisztráció hatalmas munka és rengeteg időt igényel. Mire a hidat vissza lehetett építeni, addigra bekövetkezett az esős évszak – talán még emlékeznek az elmúlt nyárra: alig volt olyan hét, hogy ne esett volna, néha úgy, hogy rekordokat döntött meg a felhőszakadás.
     A KIVITELEZŐ meg ott szenvedett a híd alatt, próbálta elrekeszteni a patakot, hogy elkészíthesse a kerékpárút alapját. A lényeg annyi, hogy az egész útalapot háromszor vagy négyszer mosta el az áradás, mire sikerült kifogni egy esőben nem oly gazdag időszakot.
     Az eredménnyel alkalmazott megoldás az volt, hogy gáttal elrekesztették a patakot, a vizet pedig több nagy átmérőjű csatornacsőbe terelték, amit a kiszáradt patakmederben fektettek végig, és így sikerült szárazzá tenni a kerékpárút leendő nyomvonalát. A műszaki ellenőr a kerékpárút építésére visszaemlékezve kiemelte, hogy a folyamatos kudarcok egyáltalán nem szegték kedvét a kivitelezőknek, a létesítmény-felelős szinte személyes kihívásnak fogta fel a szokatlan munkát, és embereivel együtt mindent megtettek a sikerért.
    A helyi lakosság körében a patakparti bringaút nagyon népszerű lett. Nem csak biciklizésre, hanem görkorizásra, sétálásra is használják, mivel úgy lett tervezve, hogy a 3,25 méteres szélességen a bringások és gyalogosok is békésen megférnek. (Ferenci)

kepfile

 

Bringaút a Bökényföldin


     A Bökényföldi út Kresz-szerinti külterületnek minősülő, az úgynevezett Ungár-tábla menti külső szakaszán 90-el is mehetnének a kocsik, de a sorozatos úthibák miatt ez veszélyes lenne. Várhatóan ősztől vége lesz a lakott területekre jellemző sebesség korlátozásnak, mert a Fővárosi Önkormányzat 2015-ös költségvetési tervében szerepel a Bökényföldi út teljes felújítása. A pályaszerkezet megerősítésén túlmenően bringaút is lesz a Bökényföldin, amely a Pesti úton és a Rákos-patak rákoskeresztúri részén elkészült kerékpárutaknak biztonságos átkötést ad a Kerepesi úton át a belváros felé.
    A XVII. kerületiek szempontjából ez csak egy, főleg a régi Akadémia-telepen élőknek hasznos alternatíva. A kerület polgármestere, Riz Levente Rákosmente 2014. decemberi közmeghallgatásán kérdésre válaszolva felvetette, a főváros belsőbb részei felé rövidebb, ugyanakkor természetközelibb útvonal lenne a Rákos-patak űrszelvényében továbbvezetni a bringapályát. Ehhez Riz Levente Zugló és a XIII. kerület támogatását szeretné megnyerni.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez