Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603308
   « Vissza

Lemhényi-nap Sashalmon

 « Cikkek és hírek 
2014. december 9.
 

kepfile

     Lemhényi Dezső beírta magát a magyar sporttörténelembe. Azon túl, hogy 1952-ben vízilabdázóként olimpiai bajnoki címet szerzett, 48-ban pedig tagja volt az ezüstérmes csapatnak, ő volt az, aki először ismerte fel, hogy az olimpiai bajnoki címet komolyabban is honorálni kellene. Nagy szerepe volt a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának létrehozásában, illetve az olimpiai életjáradék rendszerének a bevezetésében. Nem véletlen, hogy 2005-ben a Hősök fasori általános iskola Butykó nevét vette fel. Lemhényi Dezső azonban a sashalmi névadó ünnepséget már nem érhette meg, az ugyanis pontosan két évvel a halála után volt.
    Helyette a felesége, a szintén olimpiai bajnok tornász, Tass Olga képviseli a családot a hagyományos Lemhényi-napokon, amelyek mindig de­cem­ber elején vannak, mert a névadó születésének és a halálának az évfordulója is az évnek ezen időszakára esik. Idén de­cem­ber 5-én öltözött ötkarikás ünneplőbe az iskola (a folyosókat olimpiai bajnokok fényképei díszítették), és az egész nap az olimpiák hőseiről szólt. S bár sem az iskola, sem a névadó nem jubilált ebben az esztendőben, az utódoknak mégis kijutott a kerek évfordulókból. Olga néni ugyanis idén ünnepli 85. születésnapját, amiért a sashalmi iskola közössége vastapssal köszöntötte őt. Ezúttal azonban az ünnepelt sem üres kézzel érkezett, Tass Olga Mikulás alkalmából százezer forintot adományozott az iskola alapítványának, hogy abból a diákok sportolási lehetőségeit támogassák. Olga néni mellett egy másik születésnapost is köszöntöttek. A sashalmi iskola bővelkedett híres diákokban. Ide járt többek között Horn Gyula korábbi miniszterelnök, és a XVI. kerület jelenlegi polgármestere, Kovács Péter is az intézmény tanulója volt. De az iskolának egy olimpiai érmes diákja is akad. Mohácsi Ferenc 1956-ban Melbourne-ben Wieland Károllyal párban bronzérmet nyert a kenu kettesek ezer méteres távján. December 5-én a szintén 85 esztendős Mohácsi Ferencet is vastapssal köszöntötték az iskolában.
     Az idei Lemhényi-napon több olimpiai bajnokkal is találkozhattak a sashalmi diákok. A rendezvényen részt vett Lemhényi Dezső egykori csapattársa, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György, a magyar sport századik olimpiai aranyérmét szerző birkózó, Hegedűs Csaba, és az 1976-ban aranyérmes vízilabda-válogatott vezéregyénisége, Faragó Tamás is. A vendégek, miután megkoszorúzták Butykó domborművét, a gyerekeknek meséltek olimpiai élményeikről.
                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez