Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603787
   « Vissza

Kajakommandó, avagy hogyan hasznosulhatna jobban a menzakoszt?

 « Cikkek és hírek 
2014. december 9.
 

A XVI. kerületi Önkormányzat képviselőtestülete még szeptemberben felkérte a polgármestert, hogy év végéig készítsen egy koncepciót arra, hogyan lehetne javítani a sajtóban is sok vitát kiváltó menzakosztot. Ennek érdekében Kovács Péter polgármester megkereste mind a három nagy kerületi beszállítót és több mit két hónapig – olykor szülők bevonásával – evett együtt a gyerekekkel, tesztelte a menzás kosztot.

kepfile

Ebédeltetés a Szent Imre utcai iskolában. Sok gyerek meg sem kóstolja az ételt

     – Bármilyen furcsa, azt kell, hogy mondjam – jó a kaja. Én mindig mindent megettem, még azokat is, amit gyermekkoromban sem szerettem és most sem szeretek, mint például a paradicsomos káposztát. Meglepődtem, hogy a tökfőzelék milyen finom. Ezt akkor utáltam meg, mikor még én voltam menzás, akkor nagyon rossznak tűnt – kezdi a beszámolóját a kerület első embere, aki szerint igazából nincs nagy különbség a beszállítók között sem, ehető mindháromnak az ebédje.

     – A Kajakommandó keretében arra is volt lehetőség, hogy olykor szülők is részt vegyenek a teszten. Ők is meglepődtek, hogy milyen finomak az ételek és értetlenül tették fel maguknak a kérdést, hogy az ő gyerekeik vajon miért is nem eszik ezt meg. Erre elég érdekes válaszokat kaptunk, de ez a kedvencem – osztja meg Kovács Péter: „Miért nem eszed meg a levest? Mert már főzelékes a kanalam.” Ami egy elég gyorsan megoldható probléma, le kell nyalni a kanalat vagy hozni egy másikat – javasolja a polgármester.
Kovács Péter szerint a menzakosztnak sokkal rosszabb a híre, mint amilyen valójában, de szerinte az is hozzájárul a kicsik válogató életmódjához, hogy a gyerekek gondolkodás nélkül nem esznek meg dolgokat.
     – Például a levest kifejezetten meg sem kóstolják. Azt sem tudják milyen a leves, de levest, azt nem esznek. Ez valami sikk. Alsó tagozatban még úgy-ahogy, mert ott még a tanároknak nagyobb a befolyása a tanulókra. Illetve trendek vannak, hogy: nem szeretem ezt      – mondja az egyik, és akkor az osztálytársak sem szeretik, anélkül, hogy megkóstolták volna. Klikkesedés is megfigyelhető: ha a bandavezér nem eszik levest, akkor én sem eszem, teljesen mindegy, hogy szeretem, vagy nem szeretem. Nagyon sok múlik azon is, hogy a tanároknak és a konyhásoknak milyen a hozzáállásuk. Ha nincsen rákényszerítve a diák az evésre, akkor inkább másra használja az idejét. Ez főleg a felsősökre igaz, akiknek ugyanúgy megvan az ebédidejük, de nem nagyon foglalkoznak ezzel. El kell mondani, hogy a KLIK (a kerületi tanügyi igazgatóság) minden nap biztosít gyümölcsöt a gyerekek számára, amit az iskolákban általában az ebédhez adnak, ám a tanulók úgy elmennek a kirakott gyümölcs mellett, mintha ott sem lenne, és nem vesznek belőle. Nem az a helyzet, hogy nem szeretik az almát, csak nem figyelnek – sorolja az okokat Kovács Péter.
     Az egyik nagy beszállító, a Junior felmérése szerint a XVI. kerületben a levesek 27 százaléka megy a moslékba, ami jó eredmény szerintük, mert a budapesti átlag 46 százalék. A polgármester nem ennyire derűlátó, szerinte lehet, hogy nagy átlagban így van, ő viszont azt látta, a gyerekek nem nagyon nyúltak a leveshez.
     Az önkormányzat is készített egy felmérést a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban, ami elsősorban arra fókuszált, hogy mit szeretnének a szülők, miben változtasson az önkormányzat a menzával kapcsolatban. Nagyon sok válasz érkezett, 1500 kérdőívet dolgoztak fel az intézménynél.
     – Tanulságos volt a kiértékelésnél, hogy mintegy a gyerekek fele mondja el rendszeresen, hogy mit eszik, ezt is csak szülői kérdésre. A szülők a csemetéjük beszámolóján kívül alapvetően a többi szülőtől szerzik az információt, akik nyilván megint csak a saját gyerekük elbeszélésére alapoznak. Például az én lányom, mikor az ebédjéről érdeklődtem, azt mondta, krumpli volt szafttal. Csakhogy én is ott voltam, krumpli volt hentes tokánnyal, ami valóban egy szaftos étel, de benne volt a hús, a sonka, az uborka – minden. Neki ez úgy jött le, krumpli volt szafttal. Na, ez alapján mondanak a szülők véleményt – summázza Kovács Péter, aki szerint érdemes hangsúlyozni, hogy ez a vélemény nem is olyan rossz a menzakosztra nézve: hármas feletti átlag jött ki. A legrosszabbnak az ebéd minőségét mondták, 2,93-ra jött ki egy 1-5-ig tartó skálán.

     Január elsejétől várható ebben a témában jogszabályi változás, még egészségesebb ételeket kell majd adni a menzákon. Ez is nyilván újabb vitákra ad majd okot, kiváltképp, hogy a kérdőívekből is kiderült, mennyire megoszlanak a vélemények: a szülők egyik fele azt javasolta, legyen még egészségesebb az ebéd, a másik fele meg azon értetlenkedett, miért nem olyanokat főznek, amiket a gyerekek nagyon szeretnek, például miért nincs csokoládés étel. Kovács Péter azt javasolta a testületnek, biztosítsák a feltételeket, hogy a jövő tanévtől lehessen két menüből választani – amit a kérdőívet kitöltők 90 százaléka is támogatott. Az étkezési beszállítók is megerősítették, hogy erre máshol is van példa, megoldható, hogy azonos leves mellé kétféle másodikból válasszanak a tanulók.
     A polgármester lapunknak elmondta, hogy rengeteg tapasztalatot gyűjtött a két és fél hónap alatt, és reméli, hogy a jövőben minden iskolában a szülők bevonásával folytathatják a kajakommandózást. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez