Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598745
   « Vissza

Kertvárosi karatésok csúcsteljesítménye

 « Cikkek és hírek 
2014. november 11.
 

Bár a karate még mindig nem olimpiai sportág, a népszerűsége óriási. Szinte a világ minden részén űzik. Az olimpiai programban való szereplés iránti igény a tradicionális és emiatt rendkívül szerteágazó sportágra is jótékony hatással van, megalakult a világszervezete, a World Karate Federation, és az egységes szabályrendszere is. A nagy nemzetközi karateversenyeket pedig már e szerint rendezik. 

   A karate tehát önvédelemből és harcművészetből egy komoly sportággá vált, melyben a legjobbnak lenni kiemelkedő teljesítmény. Ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel pedig jelenleg két kertvárosi karatéka is büszkélkedhet. A világ legjobb férfi karatésait tömörítő Premier Legue versenysorozatban ugyanis először végzett magyar sportoló az első helyen. Ez a sporttörténelmi bravúr pedig a kertvárosi Szegedi Döme nevéhez fűződik, aki a 67 kilogrammos kategóriában lett első. Köszönhetően az év eleji fantasztikus diadalának, amikor is óriási bravúrt végrehajtva megnyerte a világ egyik legerősebb karateversenyét, a párizsi Grand Prix-t. És köszönhetően annak is, hogy az év további versenyein is kiegyensúlyozottan és jól versenyzett, a szlovéniai fordulóban például bronzérmes volt, de a többi versenyen is rendre a legjobb nyolc közé jutott.

kepfile

     A sorozat záróeseményét, a salzburgi Grand Prix-t magabiztos előnnyel várhatta, ahol ezt az előnyét sikerült megőriznie, így első magyarként megnyerte ezt a rendkívül erős versenysorozatot. Szegedi Döme három éve minden idők legfiatalabb magyar karatésaként nyert junior világbajnoki címet Malajziában, mely eredménnyel abban az esztendőben idehaza az Év karatézója címet is kiérdemelte. Az azóta eltelt időszakban junior és U21-es Európa-bajnokságon is felállhatott már a dobogóra. Sajó Zoltán tanítványa az idei bravúrjával jelezte, hogy a felnőtt mezőnyben is számolni kell vele. Ezt támasztja alá, hogy Döme a WKF legfrissebb világranglistáján a súlycsoportjában is már a harmadik helyen áll.
     Egy másik kertvárosi karatéka, Nógrádi Nicol azonban még ennél is előkelőbb helyezéssel büszkélkedhet. Ő ugyanis a junior lányok 53 kilogrammos súlycsoportjában ugyanezen a világranglistán az első helyen áll. Köszönhetően annak, hogy 2013-ban a törökországi Konya-ban rendezett Európa-bajnokságon aranyérmes volt, majd a tavaly őszi spanyolországi világbajnokságon bronzérmes lett.

kepfile


      Nicol folytatva jó sorozatát, az idei lisszaboni Európa-bajnokságon is harmadik volt a junior korosztályban, így azt a bravúrt sikerült végrehajtania, hogy három egymást követő világversenyen is felállhatott a dobogóra. Nicol időközben betöltötte a 18. életévét, így már nem számít juniornak, ám a világranglista összeállításakor az elmúlt két esztendő eredményeit veszik figyelembe, ebben pedig ő volt a legjobb.
   

                                                     kepfile

   Zárásképpen egy harmadik kerületi karatés sikerről is beszámolhatunk. November második hetében ugyanis Brémában rendezték a karate világbajnokságot (a sportágban kétévente rendeznek ilyen rangos világeseményt), mely versenyen több kertvárosi sportoló is tatamira lépett. Közülük a legjobb eredményt a rákosszentmihályi Bartha Nikola érte el, aki a nők +68 kg-os súlycsoportjában küzdelemben (kumite) pontszerző ötödik lett. Nikola minden idők legnépesebb világbajnokságán négy győzelemmel jutott az elődöntőbe úgy, hogy első mérkőzésén szlovák ellenfele ellen csak az utolsó másodpercben sikerült egy hárompontos rúgással fordítania. Az elődöntőben majd a bronzmérkőzésen is vereséget szenvedett, ez utóbbin spanyol mumusától kapott ki. Nikola a tavalyi budapesti EB-n egyéniben és csapatban is bronzérmes lett, most pedig csak egy hajszál választotta el őt a világbajnoki dobogótól.

                                                                                                                         Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez