Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603320
   « Vissza

Kissé kellemetlen útlezárások

 « Cikkek és hírek 
2014. október 15.
 

Útakadály a Naplás-tónál

     Az alábbi levelet hozta a drótpostás a szerkeszőségünkbe:

     Tisztelt Szerkesztőség!

     A XVI. kerület Naplás-tó (Szilas-pataki víztározó) környékén kialakult helyzetre szeretném felhívni az illetékesek figyelmét.
     A Naplás-tó és környezete tájvédelmi körzet. Az év nagy részében engedéllyel lehet horgászni, a téli időszakban pedig a befagyott tavon ingyenesen lehet korcsolyázni. A tó és környezete gyakori célpontja a természetjáró fővárosi turistáknak és kerékpárosoknak. A terület kerékpáros forgalmát különösen fellendítette a patakpart menti kerékpárút. Valamint szívesen keresik fel a területet kisgyerekesek babakocsival, idősebbek és kerekes székesek. A tó körül természetvédelmi tanösvény van táblákkal.
   A felháborító helyzetet az okozza, hogy a tó halőrház felőli oldalán, a gáton önkényes, teljes utat lezáró hevenyészett, nem hivatalos útlezárást találunk. Emiatt az emberek átemelik a korláton a biciklit és a babakocsit, ha tudják. A nem elég fitt idősebbek és a kerekesszékesek, pedig gyakorlatilag kizárásra kerültek az un. rekreációs területről. Az útra gépjárművel egyébként behajtani tilos, amit tábla is tilt, és egy sorompó eddig is lezárta a forgalmat az autók, motorosok elől. Viszont a sorompó két oldalán a gyalogosok, kerékpárosok eddig elfértek, most már nem.
    A horgászoktól megtudtuk, hogy a lezárás oka, hogy ott motorosok randalíroztak, illetve kerékpárosok botokat törtek el. Ez valóban felháborító és tenni kell ellene. Véleményem szerint azonban nem ez a módja.

kepfile

kepfile

    A motorosok felelősségre vonhatóak, hiszen olyan helyre hajtottak be, ahova nem lehetett volna. A biciklisek esetében pedig nyilván egyedi esetről van szó. A tó és a környezete nem a horgászoké, nem a biciklistáké és nem a gyalogosoké. Együtt kell, hogy használjuk. Erre kellene megoldást találni, amit én több módon is el tudok képzelni.
Például le lehet zárni a biciklisták elől a területet. Akkor ezt tegyék meg, kulturált, egyértelmű módon az illetékesek, úgy hogy közben babakocsival, kerekesszékkel be lehessen jutni. Illetve a biciklit tolva is át lehessen haladni.
     De lehet a biciklistáknak lehetőséget adni továbbra is a kerékpározásra. Figyelemfelhívó táblákkal a horgászokat védeni lehet, és azonnal, kivétel nélkül a rendbontókat felelősségre kell vonni. Mindezt azért, mert hiszem, hogy a biciklisták többsége felelős személy, aki tud együtt működni, másokra is (pl. a horgászokra) figyelni.
     Az érintett hatóságok lehetnek a következők: XVI. kerületi Önkormányzat, amelynek a területén van a tó, és a Vízmű, mint üzemeltető, és a Horgászegyesületek Budapesti Szövetsége, mint a horgászrend felügyelője. Valószínűleg a megfelelő döntés úgy alakulna ki, hogy ezek a hatóságok egyeztetnének egymással. Felelős, egymásra odafigyelő magatartásról tanúskodna, ha a hatóságok a bringások képviseletével is felvennék a kapcsolatot, hogy megértsék az ő érdeküket is.
    Szeretném kérni az illetékeseket, hogy ne hunyják be a szemüket, hanem vegyék kezükbe az irányítást, ne hagyják, hogy önkényes rendzavarók irányítsanak helyettük, még akkor sem, ha azt halőrnek hívják.
Személyes érintettség okán (is) remélem, hogy hamarosan újra élvezhetem a családom minden tagjával a Naplás-tó körüli sétát.
                                                                                                                        Tóthné Balogh Kriszti

    Kedves Kriszti, őszintén gratulálunk, ahogyan azt a konfliktusokkal terhelt problémát sikerült igen kulturáltan és lényegre törően megfogalmaznia – számtalan balhékkal terhelt világunkban ez igazán példamutató. El is látogattunk a Naplás-tó partjára, hogy személyesen érintkezzünk a problémával.
    A problémás elzárás egy kisebb része már szétszaggatva az árokban hevert, s mint azt Jefcsák Béla halőrtől (nyugalmazott rendőrtől) megtudtuk, az arra járó bringások törték az elzáró korlátot darabokra.
     A halőr, mint a helyszínen lévő egyetlen hivatalos személy elmondta, hogy az ő feladata kizárólag az, hogy kiadja a horgászjegyeket. A tó, mint létesítmény a Fővárosi Csatornázási Művekhez tartozik, valószínűleg ők intézkedtek az elzáró korlát felszerelésének ügyében is. Ennek közvetlen kiváltója az lehetett, hogy a bringások a nyár folyamán a gáton három gyereket is elütöttek-elsodortak, pedig oda be sem lenne szabad menniük. Erről egy tábla rendelkezik a tóparton, de azt a látogatók általában el sem olvassák.
   Szóval az nem igaz, hogy a halőr (vagy halőrök) zárták le az utat a bringások, motorosok előtt, az viszont kétségtelen, hogy a sorompót ők kezelik. Esetében ez úgy néz ki, hogy amint szolgálatba lép, leveszi a korlátról a lakatot, felakasztja fentre, és innentől csak az nem nyitja ki a sorompót, aki nem akarja. Vonatkozik ez nyilván a gyerekkocsit toló kismamákra, vagy a tolószékesekre, akik azért nem mondhatók mindennapos vendégnek a tó partján.
      A bringások, motorosok valóban nagyon balhés népség, de a legnagyobb baj talán, hogy senki nincs, aki a gáton futó útra kitett Behajtani tilos táblának érvényt szerezne. Bár a tó túlsó oldalán ott egy rendőrségi KMB-s faház, a rendőrök jellemzően messze kerülik ezt a környéket, eddig nem bírságoltak meg egyetlen randalírozó motorost-biciklistát sem. A hasonló bírságolási joggal rendelkező közterület-felügyelők sem gyakori vendégek errefelé, viszont a balhés bringások szinte naponta jönnek, hétvégén meg mindig, tán el kellene őket csípni – de ez igazán nem a halőr dolga (még ha rendőr volt is egykor).
     Szóval ez a helyzet a főváros legnagyobb tavának számító Naplás-tóval, és azt is mondhatnánk, hogy igazán csipkedhetné magát a rendőrség meg a közterület-felügyelet – de nem mondjuk, mert nagyon nem szeretnénk megbontani a szépen formálódó, immár a harmadik szavazáson is megmutatkozó nemzeti egységet... Térjünk inkább át a Hermina útra, melynek alvége igencsak felháborodott, épp a sportpark átadásakor.
Útakadály a Hermina útnál
     A Hermina út Szilas-patakra hajló vége a béke kicsiny szigete volt mindmostanáig, míg meg nem épült a kondi-szabadidőpart a patak túloldalán, az innensőn pedig a kerékpáros pálya. Az még hagyján, hogy több százan elmentek az ünnepélyes megnyitóra, ráadásul az autósok ide-oda parkoltak, olyan átmenő forgalom volt, amit az itt lakók még soha nem láttak errefelé. Ráadásul megnyitásra került az az eddig elzárva lévő kis utca, ami az erdő mellett, a Rákosi út felől érkezik be a Hermina útba.
     A lakók ez ellen olyan hangosan tiltakoztak, hogy rendőrt kellett hívni – az útakadályt ugyanis jogellenesen újra és újra visszaállítja valaki. Volt nagy hangoskodás, egy ittlakó az egységnyi idő alatt kiejtett trágár kifejezésben valószínűleg világcsúcsot döntött, de végül is rendőri felügyelet mellett, kézi erővel megnyitották az elzárt utat, ami most már közterület, hiszen az önkormányzat időközben megszerezte az egykori magánút tulajdonjogát. Az útelzárás miatt pedig ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. (F)

kepfile

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez