Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602793
   « Vissza

Közétkeztetés – mit vihet be a gyerek az iskolába?

 « Cikkek és hírek 
2014. szeptember 16.
 

kepfile

Beindult az óvodákban a zöldség-gyümölcs program – az első szállítmányt Csomor Ervin alpolgármester és Kovács Péter polgármester szállította ki a Baross utcai Játszókert óvodába

     Folyamatos változás alatt van a XVI. kerületi közétkeztetés. Az iskolai átalakulások következtében az étkezés szervezése az önkormányzathoz került, gyakorlatilag a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet kezeli a befizetéseket, lemondásokat. Az önkormányzat a közétkeztető beszállítókkal hosszú távú szerződésben van, s bár vannak panaszok, az igen kedvező ár miatt erősen ódzkodnak a szerződések felmondásától, és új közbeszerzés kiírásától.
     A helyi ellenzéki politikusoknak kedvenc terepe az iskolai étkeztetés, mert itt azért lehetne fogást találni az önkormányzati vezetésen. A legutóbbi testületi ülésen is téma volt az étkeztetés minősége, s olyan döntés született, hogy a rövidesen felálló új önkormányzat napirendre tűzi a kérdést. Vannak ugyanis érdekes kísérletezések. Az egyik ilyen, hogy az étkezéssel elégedetlen szülő befizet a gyerekének valamelyik ételkiszállító céghez, akik az iskolába kiviszik az előre csomagolt ebédet. Az egyik kerületi intézményben ezt a múlt évben meg is próbálták, majd a tapasztalatok alapján beszüntették. Az volt a gyanú, hogy az ételszállítók ezzel a módszerrel próbálnak meg piacot nyerni, kibújva a kötelező közbeszerzési eljárás alól, s ezt a gyakorlatot a jelenlegi ételszállító joggal kifogásolhatja.
     Jelenleg tehát csak azt lehet megcsinálni a kerületi iskolákban, hogy a szülő átveszi és a gyerek után viszi az előre csomagolt ételt, és azt személyesen átadja neki. Hasonló a helyzet azzal, ha a gyerek házi kosztot szeretne enni. Nincs akadálya, hogy a szülő ezt bevigye, netán beküldje a gyerekkel, és valamennyi iskolában megteremtik a feltételét annak, hogy azt a gyerek ebédidőben mikróban fel is tudja melegíteni – természetesen a konyhán kívül, valahol a gyermekétkeztetési térben. Az étkezéssel ugyanis addig nincs is semmi probléma, amíg be nem következik valamilyen fertőzés. Ha viszont ilyen van, akkor a szakembereknek ki kell tudni vizsgálni a fertőzés forrását, és annak a bármikor bekövetkező vizsgálatnak az objektív feltételeit folyamatosan biztosítani kell.
     A szülők számára kedvező változás, hogy a korábban oly macerás ebédbefizetést most már banki átutalással is intézhetik a Kerületgazda által fenntartott elektronikus felületen, s ugyanitt le is lehet mondani az ételt, ha megbetegedett a gyerek. Érdekes adat, hogy a banki átutalást a kerületi szülők mintegy fele használja. A rendszert rövidesen kiterjesztik a kerületi óvodákra is.
     Az óvodák esetében az önkormányzati vezetés úgy döntött, hogy beindítják a zöldség-gyümölcs programot. Ez a gyakorlatban úgy történt, hogy ellátogattak a nagybani piacra, s kerestek egy kellemes árú beszállítót, aki hajlandó ellátni a XVI. kerületet. Ezután már csak a szállítást kellett megszervezni – ezt a Kerületgazda vállalta. Felvételünkön Kovács Péter polgármester és Csomor Ervin alpolgármester szállítja ki az első adag zöldséget, gyümölcsöt a szentmihályi Játszókert óvodába: a heti ellátmányban nektarin, körte, alma, banán, paprika, paradicsom, sárgarépa szerepelt. (Ferenci)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez