Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600041
   « Vissza

Fejlesztések önerőből, hitel nélkül

 « Cikkek és hírek 
2014. augusztus 21.
 

A civil önkormányzat hitel felvétele nélkül is jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években

     Imponálóak Csömör Nagyközség Önkormányzatának 2010-2014 közötti költségvetési mutatói. Az önkormányzat – a hatalmas adósság megöröklése miatt is – kezdettől alapelvként kezelte, hogy költségvetését a hitel visszafizetése mellett, az „addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” elve alapján építse fel. Vagyis, takarékos gazdálkodással, a 2011-től jelentősen szűkülő pályázati lehetőségek kihasználása mellett, kifejezetten a csömöri polgárok életminőségét javító és hosszú távon is fenntartható beruházások valósultak meg. Az önerőből történt jelentős, több mint fél milliárd forint hitel visszafizetése után állami átvállalás is történt, amely részben kompenzálta az önkormányzattól elvont gépjárműadóból és SZJA-ból származó bevételek kiesését. A civil önkormányzat nulla forint adóssággal zárja a ciklust.

kepfile

Közlekedésbiztonsági fejlesztések

Zebrák és sebességmérők

     A Csömöri Önkormányzat az önerős útépítésekkor nem csupán az utak állapotát javítja, hanem számos olyan fejlesztést is végrehajt, amelyek a közlekedés biztonságát növelik.
    A körfogalom megépítését követően júliusban nyitották meg a 3-as bekötőutat. Az önkormányzat zebrákat, szalagkorlátokat, sebességmérő-figyelmeztető berendezést, fedett buszmegállót, az óvoda elé forgalomlassító térköves kiemelést épített, míg a tavaly átadott játszótér környékére korlátokat és figyelmeztető jelzéseket helyezett el.
     Szintén nyáron fejeződött be Csömör egyik nagy főútja, a Szabadság út felújítása is. A Béke tértől a Ferenc utcáig megújult úttestre több közlekedésbiztonsági megoldás is került: zebrákat festettek fel, illetve a forgalom lassítását szolgáló úteltolást építettek, valamint itt is sebességjelző készülék ösztönzi lassításra az autósokat.
    Jelenleg is zajlik a község másik nagy főútja, a Rákóczi út felújítása, melyen útburkolati jelek és zebra felfestésével is növelik a közlekedés biztonságát.

kepfile

        A 3-as bekötőúton és a Szabadság úton sebességjelzők figyelmeztetik az autósokat lassításra

Épül Csömör első kerékpárútja

     A szintén önerős beruházás során a kerékpárút első szakasza a Major úton készül el, majd annak folytatásaként egészen a Timur úti kerékpárútig, illetve a Csömöri Petőfi utcáig építik tovább az utat. Az építkezést azért a mostani szakasszal kezdték, mert a faluba bevezető út állapota rendezetlen volt, ami jelentősen rontotta a faluképet: a gyalogosok, kerékpárosok és autósok is a sárban vagy porban tudták csak az itteni telephelyeket, kereskedelmi egységeket megközelíteni, ráadásul nem csak méltatlan, de meglehetősen veszélyes körülmények között. A helyzet megoldására döntött úgy az Önkormányzat, hogy elsőként itt, a Major úton kezdi meg a község első bringaútjának építését, melyek során az egyesített gyalogjárda és kerékpárút mellett közvilágítást, ivókutat és parkolókat is építenek. Az út ma még az M0-s szervizúttal párhuzamosan haladó földútba csatlakozik be, de a tervek szerint jövőre összekötik a Timur úti kerékpárúttal, így a csömöri lakosok kényelmesen és biztonságosan kerékpározhatnak vagy sétálhatnak át Budapestre.

kepfile

                                               A kerékpárút első szakasza hamarosan elkészül

Ősszel átadják a szabadtéri sportközpontot

    Hamarosan elkészül a Csömöri Sportcsarnok mellett épülő szabadtéri sportközpont, melyen élőfüves labdarúgópálya, atlétikai pálya, teniszpálya és szabadtéri kondipark is lesz. A sportközpont jelentősen növeli majd az általános iskolai testnevelés órák, illetve a csömöri sportszakosztályok edzéseinek színvonalát. A szabadtéri sportközpontot a csömörön élő gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják majd, így a szabadidős sportlehetőségek is jelentősen bővülnek Csömörön.

kepfile

          Labdarúgópálya, atlétikai pálya, teniszpálya és szabadtéri kondipark is lesz Csömörön

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez