Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603330
   « Vissza

Agresszív villámok cikáznak felettünk

 « Cikkek és hírek 
2014. augusztus 21.
 

kepfile

    Néhány éve egy, a mostaniakhoz hasonló heves, nyári vihart erős villámcsapások kísértek. Az egyik ilyen kisülés szokatlanul közel volt a szentmihályi házunkhoz. Mint utólag kiderült, a közelség olyannyira nagy volt, hogy az a ház legtöbb elektromos berendezését is érintette. Hónapoknak kellett eltelnie, mire minden kárt sikerült felfedeznünk és elhárítanunk.  Villámhárítónk azóta sincsen, ám a nagy viharok környékén igyekszünk mindent áramtalanítani. Persze csak akkor, ha éppen otthon és ébren vagyunk.
    Az augusztus 4-i vihar azonban bennünket is ágyban és alvás közben ért. Az egyik dörgés pedig akkora volt, hogy az az egész családot felébresztette. A villám ezúttal elkerült bennünket, de mint utólag kiderült, máshol komoly károkat okozott a kerületben. Az Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség XIV. és XVI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságától kapott tájékoztatás szerint augusztus 4-én nem sokkal hajnali 5 óra után a villám belecsapott a Kerecsen és Honfoglalás utca sarkán álló épülőfélben levő lakóházba.
     A villámcsapás következtében az épület tetőtere kigyulladt, és a lángok igen hamar elterjedtek – lévén az épület üresen állt, így nem volt senki, aki a tüzet már csírájában elfojthatta volna. A közelben lakók jelzése alapján riasztott tűzoltók kiérkezésekor a tető már teljes terjedelmében égett, így a katasztrófavédőknek nagy erőket kellett mozgósítaniuk az oltás érdekében. Az épület tetejét azonban már nem sikerült megmenteniük, amit a kivitelezőnek födémig vissza kellett bontania, és ezt követően újra kell építenie.
     Az augusztusi vihar azonban nem elégedett meg egy támadással. Két nappal a fenti esetet követően, 6-án újra lecsapott a villám a kerületre. Ezúttal a Baross utcában egy társasház kéményét szemelte ki magának, mely a kisüléstől azonnal leomlott, és körülötte több négyzetméteren a tetőt is megrongálta. A tűzoltóknak ezúttal nem az oltás, hanem a veszélyes törmelékek eltávolítása jelentette a legtöbb munkát. Mint kiderült sem az első, sem pedig a második esetben nem volt villámhárító az épületen. Az első esetben még érthető volt a dolog, hisz a cinkotai ház még félkész állapotban volt. De a Baross utcai védtelenség sem számít kirívó esetnek, a családi házak többsége ugyanis szintén nem rendelkezik villámhárítóval.
     A tűzvédelmi szakemberek minden esetben hangsúlyozzák, hogy érdemes erre pár százezer forintot rááldozni, mert akkor nyugodtan aludhatunk, a házunkat nem fenyegethetik ilyesfajta veszélyek. Ellenkező esetben viszont a mostaniakhoz hasonló időjárási helyzetekben csak a hitünkre és az imáink erősségére támaszkodhatunk, a villám ugyanis bármikor és bárhova lecsaphat, és ott bizony sokszor milliós károkat okozhat.

                                                                                                                                               Riersch Tamás

Villámcsapás után

Amennyiben nincs villámhárítónk, és mégis villámcsapás éri az ingatlanunkat, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezünk ilyen esetre is kiterjedő lakásbiztosítással, akkor a következő a teendőnk: az Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől (XIII. kerület Zsinór utca 8-12) kell úgynevezett tűzeset-hatósági bizonyítványt kérnünk, amit aztán a kárigényhez csatolva a biztosítónkhoz kell benyújtanunk. A bizonyítvány igénylése 3000 Ft-os okmánybélyeggel történik. Fontos, hogy a bélyegről vásárlási bizonylatot kérjünk, mert az is elszámolható a biztosítónál díjtételként.

kepfile

            A villámcsapás következtében az épülőfélben lévő háznak teljesen leégett a tetőszerkezete

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez