Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600859
   « Vissza

Jönnek az önkormányzati választások

 « Cikkek és hírek 
2014. augusztus 21.
 

kepfile

    A köztársasági elnök október 12-re tűzte ki az önkormányzati választások időpontját. Ezen a napon a XVI. kerületi választópolgárok helyi (körzeti) önkormányzati képviselőre, kerületi polgármesterre és budapesti főpolgármesterre adhatják le szavazataikat. Mint emlékezetes, a kormánypárt az újabb kétharmados győzelem után radikálisan megváltoztatta a fővárosra vonatkozó választási szabályokat, tehát a fővárosi közgyűlés elsősorban kerületszerte győztes polgármesterekből, valamint a vesztes polgármesterekre leadott szavazatok alapján kiszámolt kompenzációs listás polgármester-jelöltekből fog állni.
     Az agglomerációs településeken mérettől függően kislistás vagy egyéni körzetes önkormányzati képviselőkre és a polgármesterekre lehet szavazni, valamint a megyei közgyűlés összetételére vonatkozóan is kikérik a választópolgárok véleményét. Igen bölcs dolog, és a rendszerváltozás óta lerovandó adósság, hogy a következő két önkormányzati ciklus a szokásos négy év helyett 5-5 évig tart. Ezzel a helyi választás éppen belecsúszik a parlamenti négy éves ciklus közepébe. és majd mint egy lidércnyomásos, következményekkel járó közvélemény-kutatás, jelzi időben a parlamentieknek, ha valamit aladdig nagyon elcsesztek (volna).
     Miután nem a választópolgár gazdálkodik az önkormányzat adóforintjaiból, hanem éppen fordítva – az egyszerű szavazóra nagyjából az tartozik, hogy betartsa a szabályokat, figyelje a határidőket és menjen el szavazni. A határidők és szabályok a következők. A Nemzeti Választási Iroda a szavazásra jogosult állampolgároknak augusztus 25-ig küldi ki (postai úton) az erről szóló értesítést. Aki nem kap értesítést, az valahogy kimaradt a rendszerből, ezzel kapcsolatban a helyi választási irodán lehet reklamálni. (Az is érdekes lehet, hogy ki mindenkinek küldenek értesítést egy adott címre, a lakástulajdonos ezáltal ellenőrizheti, hogy ki van az ingatlanjára bejelentkezve.)
     Jelöltet állítani szeptember 8-ig lehet, ehhez a választáson induló szervezetek ajánlásokat gyűjtnek. Az ajánlás rendszere változatlan, egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat mind képviselőnek, mind polgármesternek – arra kell csak ügyelni, hogy ugyanazt a személyt ne ajánlja többször, mert az ajánlás érvényét veszti. A lécet nem tették túl magasra, egyéni képviselő már 50 körüli ajánlással a szavazólapra kerülhet, a polgármester-jelöltséghez mintegy 300 ajánlásra van szükség.
     Utána következik a kampány, amit sokan szórakozva vagy közönyösen, netán bosszankodva figyelnek. Továbbra sincs kampánycsend, tehát a választók meggyőzése az utolsó pillanatig tarthat, csak a szavazófülkék közeléből kell eltávolítani a plakátokat.
     Szigorú szabályok vonatkoznak az átjelentkezésre, ami azt jelenti, hogy az állandó lakcím helyett a tartózkodási helyén szavazhat a választópolgár. Ezt csak az teheti meg, akinek ideiglenes lakcíme (tartózkodási helye) már ez év júniusában be lett jelentve, és a bejelentés érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.
      Az önkormányzati választás október 12-én lesz, a szavazás reggel 6-tól este 7-ig tart. A választópolgárok abban a szavazókörben adhatják le szavazataikat, ami a választási iroda által kiküldött értesítőn szerepel (érdemes tehát azt a szavazás napjáig megőrizni).
    A szavazás után az egyéni körzet győzteseit lehet a legegyszerűbben megállapítani, a vesztes szavazatok aránya szerint osztanak mandátumot a kompenzációs listáról. A győztes fővárosi polgármesterek automatikusan tagjai lesznek a fővárosi közgyűlésnek, a vesztes polgármesteri szavazatok után a fővárosi kompenzációs listán osztják ki a mandátumokat. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez