Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602677
   « Vissza

Amerikai díjakat kapott a Kertváros két kedvenc söre

 « Cikkek és hírek 
2014. július 16.
 

kepfile

 Kovács József, alias Olasz, a szentmihályi sörfőző az amerikai arany- és bronzéremmel

     A közelmúltban az Egyesült Államokban, a Kentucky állambeli Lexingtonban rendezték a kézműves sörök „olimpiáját”. A tengeren túl ugyanis rendkívül népszerűek a házi sörfőzdék, melyek régóta főznek nagyon jó minőségű söröket már-már professzionális színvonalon. A sörfőzés iránti érdeklődés is az USA-ból indult hódító útjára, jött át Európába, fertőzött meg olyan nagy sörnemzeteket, mint Anglia, Belgium, Németország vagy Csehország, és jutott el hozzánk is. Többek között a Kertvárosba is, ahol a Legenda Sörfőzdében több mint egy esztendeje már kiváló minőségű söröket főznek. S, hogy jön ide Amerika? A titokba Kovács József, alias Olasz, a szentmihályi sörfőzde egyik tulajdonosa és sörfőzője avatott be bennünket.
     – Nemrég Magyarországra látogatott a lexingtoni világcégnek, az Alltech-nek egy képviselője, hogy feltérképezze a magyar kézműves söröket, illetve, hogy népszerűsítse a Kentucky-ban rendezendő világversenyt, melyen eddig még sosem vett részt magyar sörfőzde.
     Nem csoda, hisz az USA-ba kijuttatni a versenytermékeket, nem kevés pénzbe kerül. A szentmihályi főzde vezetői azonban vállalkozó kedvű emberek, így áprilisban négy terméküket – a Brutal Bittert, az Olaszházi Bitument, a Legenda Ponyt és a Bazooka-t – is becsomagolták (mindegyikből hét üveget), és repülőre adták. A hazai sörfőzdék közül még a miskolci Zip’s követte őket, így az idei nagy sörfőző versenyen már két cég képviselte a magyar színeket. És nem is akárhogyan! A 41 ország sörfőzői által benevezett több ezer terméket öt napon keresztül zsűrizték, a söröknek több szűrőn kellett túljutniuk. Végül a kapott pontok határozták meg a helyezésüket. A közel ötven kategóriában a szigorú zsűri mindössze hat sört díjazott aranyéremmel, 34-t ezüsttel és 57-t bronzzal. A Legenda sörök közül az Olaszházi Bitumen (russian imperial stout kategóriában) arany-, a Legenda Pony pedig (az IPA sörök között) bronzminősítést érdemelt ki. Az egyik miskolci sör is aranyérmes lett, és a hat győztes terméket a verseny nagydíjáért külön is megversenyeztették egymással. Ebben az összevetésben a Zip’s söre lett az első 4,2 ponttal, az Olaszházi Bitumen a második 4,1 ponttal, míg a harmadik helyen végzett amerikai sör már csak 3,1 pontot kapott. Söreink tehát a tengeren túl is nagy sikert arattak.
     – A bronzéremre büszkébb vagyok, mint az aranyra – mondta Olasz –, mert azt IPA kategóriában értük el, melyben hatalmas volt a konkurencia, ráadásul az USA-ban ezek a sörök a legnépszerűbbek.

                                       kepfile kepfile

       A díjazott sörök eredeti csomagolásban: balra a Legenda Pony, jobbra az Olaszházi Bitumen

     S, hogy mit jelent ez a hatalmas siker a kis szentmihályi sörfőzde számára? Az erkölcsi dicsőség sportnyelven szólva olyan érzés lehet, mint egy olyan országnak olimpiai aranyat nyerni, melyben nem szokás a győzteseket anyagilag honorálni. Ha az Olaszházi Bitumen vagy a Legenda Pony amerikai termék lenne, ez után a verseny után hatalmas reklámot és marketingkampányt kapna, itthon azonban szinte nem is volt híre a sikernek. A tulajdonos persze rettentően büszke, a két oklevelet minden sörözőjében kitette, a kuncsaftok azonban továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel ízlelgetik a söreit, mint tették azt Lexington előtt.
                                                                                                                           Riersch Tamás

kepfile

Legenda Söröző és sörfőzde a Szlovák úton. A díjnyertes sörök nem csak itt, hanem a Sashalmi piac Serkentő italboltjában is kaphatók

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez